Το Κοιμητήριο του Σισλί, το μεγαλύτερο ελληνορθόδοξο νεκροταφείο εκτός συνόρων μας, ένα μουσείο αρχιτεκτονικής και γλυπτικής του χαμένου ελληνισμού, φιλοξενεί εδώ και χρόνια τις τελευταίες κατοικίες Ελλήνων επιφανών που διέπρεψαν στην Πόλη τον 19ο και 20ο αιώνα και αντιστέκεται στη φθορά του χρόνου και της βεβήλωσης. Τόπος ανάπαυσης μελών ιστορικών οικογενειών που μέσα από την απουσία τους δηλώνουν την έντονη παρουσία του ελληνικού στοιχείου που άκμασε και μεγαλούργησε στην Πόλη.
>> Διαβάστε Ακόμα: Μάθετε πως μπορείτε να διεκδικήσετε την περιουσία σας στην Kωνσταντινουπόλη
Η αποκατάσταση και συντήρηση 40 ταφικών μνημείων με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, της κοινότητας Σταυροδρομίου του Πέραν και την αρωγή γενναιόδωρων χορηγών, αποτέλεσε έμπνευση για τις χαράκτριες Χαρά Μπούκα και Φωτεινή Κουρόγλου. Μετά από πρόταση της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης και της Κοινότητας Σταυροδρομίου αποτύπωσαν με την δική τους ματιά τον Ι.Ναο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος καθώς και 13 οίκους –μνημεία.
Τα χαρακτικά των οίκων των οικογενειών Αναγνωστίδου, Βερνουλάκη, Α.Γεωργιάδη, Γ.Ζαρίφη, Νικόλαου και Ελένης Ζαρίφη, Ζαφειρόπουλου, Ηλιάσκου, Κοπάση, Νεγρεπόντη, Πλυμμηρίδη, Ραυτόπουλου, Τρίπου, Χρυσοβελόνη παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση «Τότε οι νεκροί πεθαίνουνε όταν τους λησμονάνε» η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κολλέγιο Αθηνών υπό την παρουσία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Τα έργα θα βρίσκονται στην επόμενη εκδήλωση τιμής για το Κοιμητήριο του Σισλί στην Τήνο στις 19 Σεπτεμβρίου 2014 με τίτλο « Οι λαμπρές δημιουργίες του Ελληνισμού- Τηνιακοί Καλλιτέχνες» ( Χαρακτικό είναι ένα πρωτότυπο έργο τέχνης που έχει τυπωθεί από μία μήτρα ,την οποία έχει δημιουργήσει ο χαράκτης.
Ο καλλιτέχνης –χαράκτης σχεδιάζει πάνω σε μία επίπεδη επιφάνεια αντεστραμμένο το θέμα του και με μια σειρά ειδικών εργαλείων την χαράζει και δημιουργεί την μήτρα του έργου. Στη συνέχεια αφού μελανώσει την μήτρα τυπώνει σε ειδικό χαρτί το σχέδιο που χάραξε.)