Χραντ Ντινκ- Ο Γρηγόρης Λαμπράκης της Τουρκίας- 8 χρόνια μετά

1001

Πριν από 8 μόλις χρόνια, στις 19 Ιανουαρίου 2007, η δολοφονία του Χραντ Ντινκ, του σπουδαίου Αρμένιου δημοσιογράφου και μαχητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπροστά στα γραφεία της δίγλωσσης (αρμενικά και τουρκικά) εφημερίδας Agos, την οποία διηύθυνε, σε ένα πολύ κεντρικό σημείο της Κωνσταντινούπολης, οδήγησε σε μια πρωτοφανή για την Τουρκία κινητοποίηση του κόσμου ο οποίος εξέφρασε την οργή και την οδύνη του για τη δολοφονία του ξεχωριστού αυτού ανθρώπου και διαμαρτυρήθηκε εναντίον της δράσης του παρακράτους και υπέρ της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

735209_4889670115104_1722221953_n
Στην κηδεία του, που έγινε στις 23 Ιανουαρίου 2007, συμμετείχε ένας απίστευτα μεγάλος αριθμός πολιτών. Μυριάδες, ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, κρατώντας φωτογραφίες, πλακάτ με συνθήματα διαδήλωσαν την αγανάκτησή τους για την δράση του παρακράτους και την πίστη του στην ελευθερία και στην δημοκρατία στη χώρα. Στην κεφαλή της πορείας της κηδείας- οι συμμετέχοντες περπάτησαν την πολύ μεγάλη απόσταση από το Πέρα μέχρι τα νεκροταφεία στο Μπαλουκλί με τα πόδια- ένα πελώριο πανό έγραφε το βασικό σύνθημα –μήνυμα της μέρας: “Hepimiz Hrant’iz, Hepimiz Ermeni ‘yiz” –Είμαστε όλοι μας Χράντ , είμαστε όλοι μας Αρμένιοι.
Από τότε κάθε χρόνο, στις 19 Ιανουαρίου, μια μέρα που συμβαίνει πάντα σχεδόν να είναι βροχερή και θλιμμένη, χιλιάδες κόσμου συγκεντρώνεται μπροστά στα γραφεία της εφημερίδας AGOS, στην περιοχή Οσμάνμπεϋ του Σισλί, για να διαδηλώσει με τρόπο ανάλογο εκείνης της πρώτης τραγικής μέρας, και πάλι για την δημοκρατία, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, γνωρίζοντας πως ο αγώνας για τις αξίες αυτές είναι συνεχής, αδιάλειπτος και επίπονος και υπενθυμίζοντας πως στην χώρα υπάρχει ακόμα πολύ δρόμος και χρειάζεται πολύς αγώνας ακόμα για να γίνουν οι αξίες αυτές κτήμα όλων των πολιτών της.

181133_4889667355035_185311013_n

Οκτώ χρόνια μετά και η υπόθεση της δολοφονίας του δεν έχει πλήρως διαλευκανθεί. Αν και η κοινή γνώμη στην πλειοψηφία της πιστεύει πως ο Χραντ Ντινκ υπήρξε θύμα συνομωσίας με βαθιά πλοκάμια στο χώρο του παρακράτους και της αστυνομίας, στην πρώτη δίκη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου που ολοκληρώθηκε το 2012 με 18 καταδίκες, οι δικαστές είχαν αποφανθεί τότε ότι δεν υπήρχε οργανωμένο σχέδιο δολοφονίας του Ντινκ. Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέτασε την πρωτόδικη απόφαση και τον Οκτώβριο ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να ερευνηθεί εκ νέου αν το έγκλημα αυτό διαπράχθηκε από οργανωμένη συμμορία.

424268_4889668435062_1659348987_n

Στο μεταξύ τον τελευταίο μήνα έχουν παραδοθεί στις αρχές τρεις αξιωματικοί της αστυνομίας, ο ένας μάλιστα- καθόλου τυχαία θα έλεγα- σήμερα, γεγονός το οποίο σηματοδοτεί την πιθανή επανέναρξη των προσπαθειών να χυθεί φως στον φόνο του Ντινκ, ο οποίος σύμφωνα με την οικογένεια του δημοσιογράφου οφειλόταν σε μια συνωμοσία όπου είχαν εμπλακεί κρατικοί αξιωματούχοι

Πριν από το θάνατό του, ο Ντινκ, , τον οποίο κάποιοι χαρακτηρίζουν Γρηγόρη Λαμπράκη της Τουρκίας , αντιμετώπιζε δίωξη για «προσβολή της τουρκικής ταυτότητας» και την απειλή φυλάκισης διότι είχε γράψει, μεταξύ άλλων, σε άρθρο του ότι η υιοθετημένη κόρη του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας, ήταν ένα ορφανό κορίτσι αρμενικής καταγωγής.

578465_4889667955050_1080978393_n

«Είμαστε όλοι Χραντ, είμαστε όλοι Αρμένιοι», φώναζαν πάλι πολλές χιλιάδες άνθρωποι κρατώντας πλακάτ και απαιτώντας δικαιοσύνη, πραγματοποιώντας σήμερα πορεία στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο Ντινκ για να αποτίσουν φόρο τιμής κατά την όγδοη επέτειο από τη δολοφονία του. Άξια

Αυτή η χρονιά σηματοδοτεί επίσης την εκατονταετηρίδα από την έναρξη της μαζικής σφαγής των Αρμενίων. Η τουρκική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να αναγνωρίσει τη σφαγή ως γενοκτονία, κάτι που αρνείται να πράξει.

Πολλά και τα πολιτικά μηνύματα των κινητοποιήσεων για τον Χραντ Ντίνκ που φέτος εντάχθηκαν σαφέστατα στο ευρύτερο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την εκατονταετηρίδα από τις σφαγές των Αρμενίων. Αξιοσημείωτη ήταν επίσης και η εμφανής συμμετοχή του αριστερού-φιλοκουρδικού κόμματος HDP (Κόμμα του Λαού και της Δημοκρατίας) , το οποίο αποφάσισε για πρώτη φορά να κατεβεί αυτόνομο στις φετινές βουλευτικές εκλογές με την πεποίθηση ότι θα περάσει το όριο του 10% που ο εκλογικός νόμος προβλέπει.

Ποιος ήταν ο Χραντ Ντινκ
http://www.armeniapedia.org/index.php?title=Hrant_Dink
http://en.wikipedia.org/wiki/Hrant_Dink

Και ένα προφητικό άρθρο που κατά τραγική ειρωνεία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα την μέρα της κηδείας του.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_28/01/2007_213858

Γιάννης Γιγουρτσής