Έμειναν έκθαμβοι όσοι αντίκρυσαν τα «μυστικά δωμάτια» της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο

3728

Μια μοναδική τοιχογραφία της Παναγίας που κρατάει τον Ιησού Χριστό στην αγκαλιά της ανακαλύφθηκε στο Κελί Δοκιμασίας της ιστορικής μονής της Παναγίας Σουμελά στη Ματσούκα του Πόντου.
Το περίτεχνο έργο εντοπίστηκε όταν μετά από 16 χρόνια εργασιών αναστύλωσης της ελληνορθόδοξης μονής, ειδικοί Τούρκοι ερευνητές μπήκαν για πρώτη φορά στο Βαπτιστήριο και το Κελί Δοκιμασίας. Πρόκειται για τα λεγόμενα «μυστικά δωμάτια» του μοναστηριακού συγκροτήματος της Παναγίας Σουμελά, τα οποία το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας αποφάσισε να ανοίξει με στόχο την προσέλκυση περισσότερων τουριστών. Ελπίζει σε 700.000 και πλέον τουρίστες ετησίως.

panagia_soumela_milliyet_0

Η τοιχογραφία που βρέθηκε στην Παναγία Σουμελά του Πόντου, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης

Ο Διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού της Νομαρχίας Τραπεζούντας, Ισμαήλ Κανσήζ, δήλωσε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι «τα τμήματα του συγκροτήματος που βρίσκονται στον γκρεμό, τα κελιά, τα δωμάτια, το αρχονταρίκι και άλλοι χώροι, θα ανοίξουν στο κοινό με την ολοκλήρωση της αναπαλαίωσης. Αυτό θα αυξήσει το ενδιαφέρον για το μοναστήρι. Επίσης, το εξωτερικό του μοναστηριού θα αποκτήσει την εικόνα που είχε πριν από την καταστροφή του».

Στο παρελθόν, επαγγελματικοί φορείς της Τραπεζούντας είχαν εκφράσει δημοσίως τις ενστάσεις τους για τον τρόπο με τον οποίο αναπαλαιώθηκε το μνημείο, αποδεικνύοντας ότι έγιναν παρεμβάσεις που αλλοίωσαν την εικόνα και τη δομή του συγκροτήματος. Μετά από αυτό, το υπουργείο προκήρυξε διαγωνισμό για επιδιόρθωση των αλλοιώσεων, διαδικασία που ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες.

Πηγή: pontos-news.gr