Ακολουθία του Νυμφίου στην Αγία Τριάδα

920

Πορεία προς το Πάθος με προσδοκία για την Ανάσταση.
Συναισθήματα δυνατά και ανάμεικτα

Κεντρική φιγούρα στην ακολουθία ο Ιερατικώς προϊστάμενος, του Σταυροδρομίου Μητροπολίτης Τρανουπόλεως Γερμανός, μια εξαιρετική μορφή παλαιού Φαναριώτη, από τις τελευταίες της προηγούμενης γενιάς αρχιερέων. 

Ο κ. Γερμανός βρίσκεται στο Πέρα από το 1973, χρονιά της χειροτονίας του εις επίσκοπον, επί Πατριάρχου Δημητρίου , επί 45 συναπτά έτη δηλαδή. Πρώτα ως βοηθός του τότε ιερατικώς προϊσταμένου Μητροπολίτη Χαλδίας Κυρίλλου και από το 1992 ως προϊστάμενο ο ίδιος. Φιλακόλουθος, ιεροπρεπής και εργατικός ο Τρανουπόλεως φημίζεται για την προσήνιά του, το χιούμορ, την ενεργητικότητα και το φιλανθρωπικό του έργο που γίνεται με χαμηλούς τόνους, συχνά στα κρυφά, και με ουσία πολλή.

Ένα άρχοντας αρχιερέας που έμελλε να ποιμαίνει επί δεκαετίες μια περιοχή που ήταν η καρδιά της πολίτικης Ρωμιοσύνης μα και της Πόλης ολόκληρης Ένας ανώτατος κληρικός που στέκει πανάξια ως επίτροπος του Πατριάρχη , Λειτουργώντας καθημερινά στους πιο λαμπρούς ίσως ναούς της Πόλης (και τους σημαντικότερους ίσως μετά το Πατριαρχείο) Συγχρόνος ένας άνθρωπος που έζησε από κοντά τις μεγάλες αλλαγές για την Ομογένεια τις τελευταίες δεκαετίες, και μάλιστα μέσα από την καρδιά της, την ίδια την εκκλησία.

Γιάννης Γιγουρτσής