Κατεδαφίστηκε το κλαμπ Reina στην Κωνσταντινούπολη

655

Την Δευτέρα, χωματουργικά μηχανήματα και εκσκαφείς κατεδάφισαν το μεγαλύτερο μέρος του κλαμπ Reina στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο παρέμενε κλειστό μετά την αιματηρή επίθεση το βράδυ της πρωτοχρονιάς που κόστισε τη ζωή σε 39 ανθρώπους.

Φωτογραφίες που έχουν δημοσιευτεί σε τουρκικά και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία δείχνουν σωρούς συντριμμιών που φτάνουν μέχρι τις ακτές του Βοσπόρου, εκεί όπου κάποτε βρισκόταν ένα από τα πιο φημισμένα κέντρα διασκέδασης της πόλης.

Μόνο η είσοδος του κλαμπ έχει παραμείνει για να υπενθυμίζει την ύπαρξή του.

Την απόφαση για την κατεδάφιση πήρε το δημοτικό συμβούλιο της Κωνσταντινούπολης, καθώς, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του, ορισμένα τμήματα του οικοδομήματος παραβίαζαν τους κανόνες δόμησης.

Σύμφωνα, ωστόσο, με το κρατικό πρακτορείο «Anadolu» που επικαλείται μαρτυρίες των εργαζομένων στο Reina, κανείς δεν είχε ενημερωθεί για την επικείμενη κατεδάφιση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κλαμπ παρέμενε κλειστό από την ημέρα της επίθεσης.   Τις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Ιανουαρίου του 2017, ο Ουζμπέκος εθνικιστής Αμπντουλκαντίρ Μασαρίποφ, είχε εισβάλλει στο κλαμπ και είχε ανοίξει πυρ κατά του πλήθους σκοτώνοντας 39 ανθρώπους.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν Τούρκο πολίτες και επισκέπτες από την Ινδία, τον Καναδά καθώς και αραβικές χώρες.   Δύο εβδομάδες αργότερα, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τον δράστη, ο οποίος δήλωσε ότι ενέργησε για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους.

Η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για αντίποινα στην απόφαση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

————————————————————

 

lifo