Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το Πέρα….

1439

Μια φορά και ένα καιρό ήταν ένας μεγάλος και όμορφος δρόμος γεμάτος ωραία αρχοντικά σπίτια και χιλιάδες μικρά και μεγάλα μαγαζιά που έβρισκες ό,τι ποθούσε η ψυχή σου.

Οι άνθρωποι αγαπούσαν να κάνουν βόλτα σε αυτό το δρόμο, να κάνουν τα ψώνια τους, να πίνουν τον καφέ και το τσάι του, να δίνουν ραντεβού με τους φίλους τους.

Όλοι σχεδόν, μαγαζάτορες και πελάτες, γνωρίζονταν μεταξύ του, γιατί οι άνθρωποι από τις γύρω γειτονιές ερχόταν τακτικά στον δρόμο αυτό γα ψώνια και για βόλτα.

Ο μεγάλος και μακρύς αυτός δρόμος ήταν μια μεγάλη πολύβουη, χαρούμενη και λαμπερή γειτονιά.

Από μόνος του ,τον δρόμο αυτό, που κάποτε ήταν ο μόνος μακρύς ίσιος δρόμος την περιοχή τον λέγανε ακριβώς έτσι” Ίσιο δρόμο” , μα τον λέγανε και Μεγάλη Οδό.

Το τελευταίο όνομα μεταφράστηκε και σε κάμποσες γλώσσες. Κάποια στιγμή το όνομα του δρόμου άλλαξε και πήρε μια άλλη συμβολική ονομασία που είχε να κάνει την πιο πρόσφατη πολιτική ιστορία του τόπου.Τον είπαν λεωφόρο της Ανεξαρτησίας, ή Ιστικλάλ Τζαντεσί.

Κάποιοι πάλι, κυρίως οι νεοφερμένοι, οι χωριάτες από τα βάθη της χώρας, μα και οι τουρίστες που αρέσκονται στη ευκολία έλεγαν τον μεγάλο αυτό δρόμο Ταξίμι.

istiklal_caddesi_yeni0

Γελούσαν βέβαια οι παλιοί κάτοικοι, οι ντόπιοι, γιατί εκείνοι ήξεραν πως Ταξίμι ήταν μονάχα η πλατεία στην αρχή του μεγάλου ωραίου δρόμου.Δεν τους πείραζε όμως. Μπος βερ, έλεγαν

Εκείνοι, οι παλιοί ήξεραν πως αυτός ο δρόμος ήταν το τόπος που από πάντα ήξεραν από πάντα αγαπούσαν και από πάντα τον φώναζαν , χαϊδευτικά , με ένα δισύλλαβο χαριτωμένο όνομα, σαν υποκοριστικό

Η πλήρης αλλαγή του Πέρα και της μεγάλης οδού σε εικόνες. Σε λίγο καιρό τίποτα σχεδόν δεν θα θυμίζει τον δρόμο που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε…

(Fotoğraf/Sol: Damla Nevşe/140journos, Fotoğraf/Sağ: Erdem Dilbaz)


Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το Πέρα….

Φωτογραφία της Ελένη Μπρεδάκη-Μαρινέλλη.

———————————————————————-