Πανέτοιμη η Σμύρνη να γιορτάσει τα Θεοφάνια του 2017

378

Μια μεγάλη μέρα για την Ορθοδοξία και τον ελληνισμό θα είναι τα φετινά Θεοφάνεια στη Σμύρνη. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί ο καθαγιασμός των υδάτων στην προκυμαία της πόλης, παρουσία του νέου μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου, του πρώτου μετά τον εθνοϊερομάρτυρα μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο, και του νέου επισκόπου Ερυθρών Κύριλλου Συκή.

Η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην προκυμαία της Σμύρνης και ο αγιασμός των υδάτων έγινε πέρσι για πρώτη φορά από την Καταστροφή του 1922.

Από τον περσινό ιστορικό εορτασμό των Θεοφανίων στο λιμάνι της Σμύρνης, για πρώτη φορά μετά το 1922 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)

Ο εορτασμός της λαμπρής ημέρας θα ξεκινήσει με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο ναό του Αγίου Βουκόλου, στις 9 το πρωί (ώρα Τουρκίας), χοροστατούντος του μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου και του επισκόπου Ερυθρών Κύριλλου Συκή.

Στη συνέχεια οι πιστοί θα κατέβουν με λεωφορεία στην προκυμαία της Σμύρνης, όπου θα γίνει η κατάδυση του Τίμιου Σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων, στις 13:30, με βάση το πρόγραμμα. Όπως δήλωσε στο pontos-news ο επίσκοπος Ερυθρών όλα είναι έτοιμα για τον εορτασμό των Θεοφανίων και ήδη έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες άδειες. Διευκρίνισε δε ότι κανένα πρόσκομμα δεν προβλήθηκε επί της διαδικασίας από τις τουρκικές Αρχές.


Θεοφάνια 2016 στη Σμύρνη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)

Όπως δήλωσε ο ίδιος, εκτός από τα μέλη της ελληνικής κοινότητας της Σμύρνης στον εορτασμό των Θεοφανίων θα προσέλθουν αρκετοί προσκυνητές από την Ελλάδα, καθώς και μέλη του δημοτικού συμβουλίου της Νέας Σμύρνης.

Στις 7 το απόγευμα της ίδιας μέρας οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν έκθεση φωτογραφίας που διοργανώνει σε αίθουσα του Δήμου Κόνακ Σμύρνης ο Σύλλογος Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνίες».

Κατερίνα Καρύγιαννη

—————————————————-

 

pontos-news