Πώς είδε ο απλός Τούρκος το εκλογικό αποτέλεσμα

702

της Κατερίνας Αντωνίου

Ο απλός Τούρκος έχει ταυτιστεί με τα βιώματα του Έλληνα τα τελευταία χρόνια. Για έναν απλό λόγο, τα πέρασε και ο ίδιος πριν μια δεκαετία περίπου. Γνωρίζει από τις πολιτικές του ΔΝΤ στην χώρα του και θεωρεί ότι περνάμε ακριβώς τον ίδιο Γολγοθά. Μιλώντας όμως αντικειμενικά ο δικός μας Γολγοθάς μπροστά σε αυτό που πέρασαν αυτοί τότε είναι ένας μικρός λοφίσκος.

Το 2001 που εμείς χαιρόμασταν με την είσοδο της χώρας στο ευρώ, αυτοί βίωναν την πιο σκληρή οικονομική κρίση. Η κοινωνική τους συνοχή δεν κόντεψε να καταστραφεί γιατί τότε η μεσαία τάξη ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Σήμερα βέβαια βιώνουν μια πρωτοφανή οικονομική ανάπτυξη που διαχέεται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Πόσο θα κρατήσει αυτό είναι μια άλλη κουβέντα φυσικά. Όμως εξαιτίας των δικών τους βιωμάτων μπορούν να μας καταλάβουν πάρα πολύ καλά. Δεν υπήρξε ούτε ένας Τούρκος εδώ, φίλος ή γνωστός που να μην μου έδωσε συγχαρητήρια για τον νέο πρωθυπουργό και μάλιστα με πλατύ χαμόγελο. Εκτός από τα οικονομικά, τους έκανε και κάτι άλλο εντύπωση.

Η εκλογή ενός αριστερού κόμματος. Μην ξεχνάμε ότι καθαρά αριστερό κόμμα στην Τουρκία δεν υπήρχε, μιας και ήταν κάποτε για πολλές δεκαετίες απαγορευμένο. Σήμερα ως αριστερό κόμμα φιλοδοξεί να ονομάζετε το κουρδικό κόμμα ΠΚΚ το οποίο έχει ως αρχηγό έναν νεαρής ηλικίας. Το κατά πόσο είναι δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω. Έχει όμως ένα μειονέκτημα για τον Τούρκικο λαό, την προέλευσή του που στην συνείδηση της πλειοψηφίας είναι κάτι που πρέπει να φοβάται . Συνεπώς για τον καθημερινό Τούρκο δεν υπάρχει καθαρό αριστερό κόμμα. Εντύπωση μεγάλη τους έκανε επίσης η ιδιωτική ζωή του πρωθυπουργού μας.

Το να συζεί κάποιος με την σύντροφό του και να έχουν παιδιά για τα κοινωνικά δεδομένα της Τουρκίας είναι πρωτάκουστο. Δεν υπάρχει ούτε καν ως λέξη το σύμφωνο συμβίωσης. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι κανείς δεν το σχολίασε

Διαβάστε περισσότερα: globalview.gr