Τα σπίτια που έζησε ο Θάνος Κωνσταντινίδης σε Σμύρνη και Βουρλά αντέχουν ακόμα στο χρόνο

2053

Μπορεί να αποχαιρετήσαμε χθες τον σεμνό Σμυρνιό γιατρό και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Θάνο Κωνσταντινίδη που έφυγε πλήρης ημερών από τη ζωή, θα παραμείνει όμως ζωντανή η μνήμη του, όπως και η αγάπη του για τις Αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας κάθε φορά που επισκεπτόμαστε τη Σμύρνη και τα Βουρλά.

Από τα λίγα οικήματα που άντεξαν στον χρόνο και θυμίζουν στον σημερινό  επισκέπτη της Σμύρνης και των Βουρλών, ότι εκεί υπήρξε κάποτε και ένας άλλος πολιτισμός είναι το σπίτι στη Σμύρνη και τα καταστήματα της οικογένειας Κωνσταντινίδη στα Βουρλά.

Ο Θοδωρής Κοντάρας κατέγραψε τα οικήματα αυτά το 2013 και τα παρουσιάζει για τους αναγνώστες του mikrasiatis.gr

spiti konstantinidi pounta ke smyrnisΤο σπίτι της Οικογένειας Κωνσταντινίδη στέκει ακόμα  στην Πούντα (ΚΕ) της Σμύρνης ως σημείο αναφοράς για τον σημερινό επισκέπτη που ψάχνει να βρεί στοιχεία της ελληνικότητας της πόλης.

spiti konstantinidi vourla

Το σπίτι της θείας του Ελενίτσας στο φαρδύ σοκάκι (γειτονιά σταφιδάδικα του γενί μαχαλά) στα Βουρλά. Μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούνταν ως Κέντρο Υγείας των Βουρλών. Η θεία του Θάνου ήταν η πρώτη που στόλισε χριστουγεννιάτικο δέντρο το 1917 και πέρασε από το σπίτι όλος ο Βουρλάς να δει το παράξενο θέαμα.

stafidadika konstantinidi vourla

stafidadiko vourlaΟι εμπορικοί Οίκοι Σταφίδας της Οικογένειας Κωνσταντινίδη στα Βουρλά, μετά τιο 1922 στέγασαν δημόσιες υπηρεσίες,σήμερα είναι παρατημένα στην τύχη τους.

Η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) καλεί τα σωματεία και τους ιδιώτες που επισκέπτονται τη Μικρά Ασία, να συνεισφέρουν στην καταγραφή σπιτιών, μνημείων, εκκλησιών, μοναστηριών, νεκροταφείων που γνωρίζουν μέσα από μαρτυρίες και επισκέψεις με στόχο τη διάσωση τους.