Τουρκία: Νέο περιστατικό απαγόρευσης εισόδου στην χώρα σε δημοσιογράφο των NY Times.

134

Στην κράτηση και την απαγόρευση εισόδου στην χώρα ενός δημοσιογράφου των New York Times προχώρησαν οι αρχές στην Τουρκία, αναγκάζοντας τον, λίγη ώρα μετά την άφιξη του την Τρίτη στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης να πάρει πτήση προς το Λονδίνο.

Ο Ροντ Νόρντλαντ, σε email του, υποστηρίζει ότι όταν έφθασε στο αεροδρόμιο, τον σταμάτησαν αστυνομικοί και του δήλωσαν ότι το όνομά του βρισκόταν σε λίστα του υπουργείου Εσωτερικών με πρόσωπα στα οποία απαγορεύεται η είσοδος στην Τουρκία. Στη συνέχεια τον επιβίβασαν σε πτήση προς το Λονδίνο.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, δεν δόθηκε καμία εξήγηση από τους αρμόδιους για την κίνηση αυτή εναντίον του Νόρντλαντ, ο οποίος έχει κάνει ανταποκρίσεις από περισσότερες από 150 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας τον προηγούμενο μήνα. “Φαίνεται να είναι μέρος του ευρύτερου κυβερνητικού σχεδίου για καταστολή των εγχώριων και ξένων ΜΜΕ”, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα.

Ο Τούρκος δικηγόρος της εφημερίδας τόνισε ότι η αστυνομία του αεροδρομίου είπε σε συνάδελφό του, ότι υπήρχαν λόγοι “εθνικής ασφάλειας”, χωρίς να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες εβδομάδες Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν εκφράσει την δυσαρέσκειά τους για ορισμένες ανταποκρίσεις του Νόρντλαντ, ιδιαίτερα για κάποιες από το Ντιγιαρμπακίρ, πόλη προπύργιο του PKK.

Ο διευθυντής των NYT, Ντιν Μπάκετ κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντάς τις αδικαιολόγητες και προσβλητικές.

Αυτή πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Τον περασμένο Μάρτιο ο δημοσιογράφος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel στην Κωνσταντινούπολη Χαζνέν Καζίμ αναγκάστηκε να φύγει από την χώρα, καθώς δεν ανανεώθηκε η διαπίστευσή του.

Τον περασμένο μήνα, επίσης, απαγορεύτηκε η είσοδος στον δημοσιογράφο του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα ARD, Βόλκερ Σβενκ, ο οποίος επρόκειτο να μεταβεί στα σύνορα με την Συρία ενώ το ίδιο συνέβη και με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Ντέιβιντ Λεπέσκα, τον οποίο έβαλαν σε πτήση για το Σικάγο.

New York Times