Το Ιωνικό Πανεπιστήμιο της Σμύρνης

2294

Στο Λόφο του Μπαχρή Μπαμπά της Σμύρνης (πρέπει να ήταν στο νότιο μέρος της Σμύρνης), βρισκόταν αυτό το κτήριο που είχε οργανωθεί από τον παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή για να στεγάσει τοΙωνικό Πανεπιστήμιο. Όλα ήταν έτοιμα (προσωπικό, βιβλία, εργαστηριακός εξοπλισμός) και τα εγκαίνια είχαν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 1922. Βέβαια μετά την καταστροφή της Σμύρνης τον Αύγουστο του 1922, το μεγάλο όνειρο για ένα παγκόσμιας κλάσης και φήμης Πανεπιστήμιο ποτέ δεν έγινε πραγματικότητα.

Όπως διαβάζω σήμερα στο κτήριο αυτό πρέπει να υπάρχει ένα σχολείο (λύκειο θηλέων, το Anadolu Lisesi), ενώ το 1922 κάηκε ένα μεγάλο μέρος του. Βέβαια το 1923 αποκαταστάθηκε και άρχισε να λειτουργεί ως λύκειο θηλέων (Kiz Lisesi). Αν κάποιος ψάξει στην τουρκική Wikipedia, θα δει πως οι όποιες αναφορές για το κτήριο ξεκινάνε από το 1923. Πουθενά δεν αναφέρεται η πιθανή άλλη πορεία που είχε σκεφτεί και προσπαθήσει να υλοποιήσει ο εξαιρετικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (Η εικόνα προέρχεται από τον «Σύνδεσμο Φίλων Καραθεοδωρή»)

Image18-11-1024x565

Ευχαριστούμε θερμά τον αναγνώστη μας κ. Παναγιώτη Στασινάκη για το παραπάνω άρθρο που μας έστειλε στο e-mail μας. Όσοι αναγνώστες από εσάς επιθυμείτε να μας στείλετε θέματα που θεωρείται ενδιαφέρον μπορείτε να μας τα στέλνετε στο email μας, info@constantinoupoli.com όπου στη συνέχεια με μεγάλη μας χαρά  θα δημοσιεύσουμε. 

Πηγή: http://www.biologyinschool.gr