Κάποτε άκουγες τους παππούδες και τις γιαγιάδες να αναφέρονται στην Πόλη με πόνο και μαράζι. “Πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θα’ ναι” έλεγαν και ξανάλεγαν και η αλήθεια είναι ότι ειδικά για τους Έλληνες οι ιστορικές πληγές ήταν ο νούμερο ένα ανασταλτικός παράγοντας για μια επίσκεψη στη γείτονα χώρα.
>> Διαβάστε Ακόμα: Μάθετε πως μπορείτε να διεκδικήσετε την περιουσία σας στην Kωνσταντινουπόλη
Πλέον όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει: οι δείκτες τουρισμού της Κωνσταντινούπολης ανταγωνίζονται στα ίσα εκείνους της Νέας Υόρκης με την πόλη των 15 και βάλε εκατομμυρίων να δέχεται τις πλέον ισχυρές δόσεις ανανέωσης στη σύγχρονη ιστορία της.
Το δυτικό lifestyle μπορεί να έχει παρεισφρήσει για τα καλά ωστόσο η αίγλη της Ανατολής παραμένει συναρπαστική.
Istiklal
Πολλοί την έχουν αποκαλέσει Ερμού της Κωνσταντινούπολης. Επί τρία θα έλεγα εγώ, αν αναλογιστεί κανείς ότι καθημερινά καταγράφονται πάνω από 4,5 εκατομμύρια διελεύσεις πάνω στον εμπορικότερο πεζόδρομο της Πόλης, στην περίφημη οδό Istiklal.
Με το τραμ παλιάς κοπής να διασχίζει στη μέση την Istiklal από την πλατεία Taksim μέχρι την πλατεία Τουνέλ, εσύ προτίμησε τον ποδαρόδρομο για τον εξής απλό λόγο: δεξιά και αριστερά, σε κάθε μικρό στενό θα ανακαλύψεις στέκια άπειρα μαγαζιά για να ξαποστάσεις. Από καφέ με συνοδεία ναργιλέ μέχρι μεζέδες και μπύρες, ελληνική μουσική αλλά και ροκ μπάντες, εύκολα θα διαπιστώσεις ότι η Istiklal δεν κοιμάται ποτέ.
Συνοικία Tophane για ναργιλέ και Istanbul Modern
Πέραν (Beyoglou)
Στο τέρμα της Istiklal, εκεί γύρω από την πλατεία Τουνέλ με κεντρικό άξονα την οδό του Πέραν (Beyoglu), η Πόλη φορά το ευρωπαϊκό της κοστούμι και η αλήθεια είναι ότι της ταιριάζει πολύ. Γκουρμέ εστιατόρια, μπιστρό, γκαλερί, vintage καταστήματα συνθέτουν ένα σκηνικό που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει ανάλογες περιοχές του Βερολίνου και του Παρισιού. Η βόλτα στα πλακόστρωτα στενά σε βγάζει στον πύργο του Γαλατά που αξίζει για τη θέα που σου δίνει στο πιάτο. Από εκεί πάρε το τρίτο παλαιότερο μετρό της Ευρώπης, τον υπόγειο σιδηρόδρομο tunel που περισσότερο φέρνει σε τελεφερίκ για να φτάσεις στο Karakoy.
Η Γέφυρα του Γαλατά συνδέει την περιοχή αυτή με την παλαιά πόλη, ενώ στη συνοικία του Γαλατά δεσπόζει ο Ομώνυμος Πύργος ( Galata Kulesi), ύψους περίπου 70 μέτρων. Επίκεντρο της μοντέρνας πόλης είναι η Πλατεία Ταξίμ, ή Πλατεία Ανεξαρτησίας, που αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο με πολυάριθμα κέντρα διασκέδασης.
Το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Μια Πόλη με τόσο μεγάλη ιστορία δεν μπορεί να μην έχει πολύ ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο. Κάνε μια ιστορική αναδρομή στην Πόλη, από την αρχαία εποχή μέχρι και την Άλωση της από τους Οθωμανούς.
Ιstanbul Modern Museum Εκτός από την ιστορία η πόλη είναι και σημαντικό κέντρο πολιτισμού σήμερα. Σε ένα μοντέρνο κτίριο, στεγάζεται το μουσείο μοντέρνας τέχνης με μεγάλες εκθέσεις τούρκικης τέχνης. Δοκίμασε και το φαγητό στο cafe-restaurant του μουσείου…
Στη συνοικία Χαρμιγιέ (Harbiye), σε σχετικά μικρή απόσταση από την πλατεία Ταξίμ, βρίσκεται το Στρατιωτικό Μουσείο ( Askeri Müze), με εκθέματα από όλες τις περιόδους της στρατιωτικής ιστορίας της Τουρκίας. Στην περιοχή Μπέιογλου βρίσκεται το σύμπλεγμα του Κιλίτς Αλί Πασά (Kılıç Ali Paşa Külliyesi), που περιλαμβάνει τζαμί, μεντρεσέ, χαμάμ, μικρό μαυσωλείο και συντριβάνι, χτισμένο κατ’ εντολή του Κιλίτζ Αλή Πασά.
Sultanahmet
Διασχίζοντας τη γέφυρα του Γαλατά, εκεί που τα δολώματα των ψαράδων κάνουν πασαρέλα, φτάνουμε στην παλιά πόλη, στη χερσόνησο της Κωνσταντινούπολης που κουβαλά όλη την ιστορική της πυξίδα. Τοπ Καπί, Αγία Σοφία, Μπλε Τζαμί, Ντολμπαχτσέ, Παλιό Υδραγωγείο, Ιππόδρομος είναι μερικά από τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε.
Κεμπάπ
Βασικά καθιέρωσε τo “ένα κεμπάπ την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα” και δοκίμασε, είτε στο χέρι είτε στο τραπέζι, όλη την ποικιλία κεμπάπ (sis, doner, iskender κλπ) για την οποία φημίζεται η τούρκικη κουζίνα. Αν θες, δώσε τον οβολό σου στο ιστορικό εστιατόριο Ciya στην κοσμοπολίτικη περιοχή Kadikoy και δε θα χάσεις.
Γλυκά
Εδώ η λέξη-κλειδί στην απόλαυση είναι μία: Saray (Muhallebicisi). Το παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο πάνω στην Istiklal λειτουργεί από το 1935 και φημίζεται για τα πολίτικα γλυκά του. Από τον σιροπιαστό μπακλαβά μέχρι το kazandibi και το su muhallebi με ροδόνερο, κανείς δε μπορεί να αντισταθεί στους γλυκούς πειρασμούς του ξακουστού Saray.
Grand Bazaar (Kapali Carsi)
Είναι κοινό μυστικό ότι στο περίφημο Gran Bazaar θα βρεις τις καλύτερες τσάντες “μαϊμούδες” πρωτοκλασάτων οίκων μόδας. Δεν μιλάμε για μια κλειστή αγορά που τη ξεσκονίζεις σε μια ώρα. Πρόκειται για έναν λαβύρινθο μικροσκοπικών μαγαζιών των οποίων οι μικροπωλητές αναβιώνουν το παλιό, συμφέρον και επίμονο νταλαβέρι του παζαριού. Εκτός από το Μεγάλο Παζάρι, πέρνα μια βόλτα και από την Αιγυπτιακή Αγορά Μπαχαρικών για μυτρωδιές που θα σου σπάσουν τη μύτη.
Βόσπορος και Πριγκιπονήσια
Εάν ο καιρός των ημερών ευνοεί τις πλωτές βόλτες, εφοδιάσου με φωτογραφική μηχανή και πάρε το πλοιάριο που σε ξεναγεί στις ακτές του Βοσπόρου. Η θέα με τα επιβλητικά τζαμιά και τους μιναρέδες θα σε αποζημιώσει ενώ αν έχεις χρόνο πέρνα απέναντι στο δημοφιλέστερο θέρετρο των κατοίκων της Πόλης, στα Πριγκιποννήσια.
Μεγάλη του Γένους Σχολή
Ως φόρο τιμής στις ώρες που έβγαζες τα μάτια σου πάνω στα βιβλία της Ιστορίας, μια στάση στον πέμπτο λόφο της Πόλης, στο Φανάρι επιβάλλεται. Τα στενά πλακόστρωτα σκαλάκια που σε οδηγούν στα απομεινάρια μιας άλλης εποχής, στη Μεγάλη του Γένους Σχολή θέλουν προσοχή ενώ πολύ κοντά βρίσκεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε περίπτωση που θέλετε να ανάψετε ένα κερί για το καλό της ομάδας.
Χαμάμ
Μετά από την αγωνία για την ομάδα, τον ποδαρόδρομο σαν καλός τουρίστας και την “ταλαιπωρία” του ουρανίσκου, έχει έρθει η στιγμή της απόλυτης χαλαρωτικής εμπειρίας. Μία με μιάμιση ώρα μέσα σε έναν από τα πιο ξακουστά τούρκικα λουτρά, στο Cemberlitas και θα γεμίσεις τις μπαταρίες σου για το υπόλοιπο του ταξιδιού.
Πόλη by night
Αν παρ’ ελπίδα το μπάτζετ σου επιτρέπει πιο εντυπωσιακά ξενύχτια από τα live-άδικα στα κάθετα στενά της Istiklal, βάλε τα καλά σου και στήσου στην ουρά για ένα κοκτέιλ σε ένα από τα πιο hot clubs, στο ξακουστό Reina στην περιοχή Kouroukiesme. Οι καταστάσεις είναι τόσο high εκεί όπου, υπό τους ήχους του Αντώνη Ρέμου, της Δέσποινας Βανδή και του Νίκου Βέρτη, οι φραγκάτοι θαμώνες μπαίνουν και από την πλωτή είσοδο στην όχθη του Βοσπόρου. Μαθαίνουμε επίσης ότι τον τελευταίο καιρό και οι περιοχές Bebek και Ortakoy έχουν αρχίσει να παίρνουν τα πάνω τους στη νυχτερινή διασκέδαση.