Economist: «Νόσησε» η Δημοκρατία εν μέσω πανδημίας – Η θέση Ελλάδας -Τουρκίας

55

«Μια πολύ κακή χρονιά για τη Δημοκρατία, σε όλο τον κόσμο»

Οι δημοκρατικές ελευθερίες περιορίστηκαν κατά σχεδόν 70% σε παγκόσμιο επίπεδο το 2020 λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της μάχης κατά της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με έρευνα του  Economist που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

“Η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε σε μεγάλη υποχώρηση των δημοκρατικών ελευθερίων”, τονίζεται στην έρευνα που δημοσίευσε η ομάδα ερευνών του βρετανικού περιοδικού.

Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο, παρότι ιδιαίτερα οξυμένο σε χώρες της Αφρικής ή της Μέσης Ανατολής με αυταρχικά καθεστώτα, όμως η έρευνα υπογραμμίζει ότι “το πιο αξιοσημείωτο το 2020 ήταν ο περιορισμός των ατομικών ελευθεριών στις προηγμένες δημοκρατίες”.

“Η εθελοντική εγκατάλειψη θεμελιωδών ελευθεριών από εκατομμύρια ανθρώπους ίσως να είναι ένα από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα αυτής της πρωτόγνωρης χρονιάς (…) όμως δεν μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το υψηλό ποσοστό αποδοχής των περιοριστικών μέτρων σημαίνει ότι οι πολίτες εκτιμούν λιγότερο την ελευθερία”, σχολίασε η Τζόαν Χόεϊ υπεύθυνη της έρευνας.

“Απλώς εκτίμησαν, με βάσει τα στοιχεία (…) ότι η αποφυγή θανάτων δικαιολογούσε την προσωρινή απώλεια της ελευθερίας”, πρόσθεσε.

Η επίδοση της Ελλάδας

Η χώρα μας κατατάσσεται 37η μεταξύ 167 ανεξάρτητων κρατών και περιοχών με βαθμολογία 7,39 στα 10. Την καλύτερη επίδοση αποσπά στην εκλογική διαδικασία και τον πλουραλισμό με 9,58. Στην πολιτική κουλτούρα βαθμολογείται με 7,5 και στις ελευθερίες των πολιτών με 8,53. Ωστόσο στη λειτουργία της κυβέρνησης λαμβάνει μόλις 5,21 και στην πολιτική συμμετοχή 6,11.

Η εικόνα στην υπόλοιπη Ευρώπη

Πολύ κοντά στην Ελλάδα είναι το Βέλγιο (36η θέση με 7,51 βαθμούς), η Σλοβενία (35η με 7,54) και η Κύπρος (34η με 7,56). Όσον αφορά στις χώρες της Ε.Ε. στην κατηγορία των προβληματικών δημοκρατιών συναντάμε επίσης την Ιταλία, αλλά και το σύνολο των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ. Τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των κρατών- μελών της Ένωσης εμφανίζει η Ρουμανία, ενώ πολύ χαμηλά στη κατάταξη είναι επίσης η Κροατία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία.

economist-nosise-i-dimokratia-en-meso-pandimias-i-thesi-tis-elladas0

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι μόνο τρεις χώρες στην Ευρώπη βελτίωσαν τις επιδόσεις τους μέσα στο 2020. Πρόκειται για την Ιταλία, την Τουρκία και τη Βρετανία. Aν και με καλύτερη βαθμολογία σε σχέση με πέρυσι, η Τουρκία εξακολουθεί να μένει «μετεξεταστέα» με 4,48 που την οδηγεί στην 104η θέση. Η Βρετανία είναι στην 16η θέση (8,54) και η Ιταλία στην 29η (7,74).

Στον αντίποδα 18 χώρες παρουσίασαν πτώση. Τη μεγαλύτερη επιδείνωση, όπως επισημαίνει ο Economist, την είχαμε στο επίπεδο των ατομικών ελευθεριών και στη λειτουργία της κυβέρνησης. Μάλιστα καμία χώρα δεν είδε την βαθμολογία της να ενισχύεται στις ελευθερίες των πολιτών, αφού το lockdown και άλλα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν άφησαν περιθώρια. Ακόμη και έτσι η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι η έδρα των 7 εκ των 10 κορυφαίων χωρών στην κατάταξη.

Πρωταθλητές και ουραγοί

Τα πρωτεία κρατάει η Νορβηγία με 9,81 και ακολουθούν η Ισλανδία με 9,37 και η Σουηδία με 9,26. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς, ενώ στα επόμενα σκαλοπάτια συναντάμε ακόμη τρεις ευρωπαϊκές χώρες, την Φινλανδία, την Δανία και την Ιρλανδία. Στην 9η θέση φιγουράρει η Αυστραλία και τη δεκάδα συμπληρώνει η Ολλανδία. Όσο για τις ΗΠΑ είναι στην 25η θέση, στην κατηγορία των προβληματικών δημοκρατιών, με βαθμολογία 7,92.

economist-nosise-i-dimokratia-en-meso-pandimias-i-thesi-tis-elladas1

Η υποσαχάρια Αφρική δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα στον δείκτη δημοκρατίας, με τη Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική να ακολουθούν. Στην Ανατολική Ευρώπη και στην Λατινική Αμερική η εικόνα είναι παρόμοιο. Και οι δύο περιοχές έχουν αδύναμη πολιτική κουλτούρα και μεγάλη δυσκολία στην συγκρότηση θεσμών που προστατεύουν το κράτος δικαίου και τους πολίτες.

economist-nosise-i-dimokratia-en-meso-pandimias-i-thesi-tis-elladas2

Ο δείκτης δημοκρατίας (democracy index) υπολογίζεται κάθε χρόνο από την Economist Intelligence Unit και βασίζεται σε 60 κριτήρια, τα οποία είναι χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες: την εκλογική διαδικασία και τον πλουραλισμό στην πολιτική, τις ατομικές ελευθερίες, τη λειτουργία της κυβέρνησης, τη συμμετοχή στην πολιτική και την πολιτική κουλτούρα.

————————————————————————————————-

   moneyreview.gr -ECONOMIST