Το 6ο Διεθνές Μαθητικό Συνεδρίου “Ο Κωνσταντινουπολίτης Γιώργος Θεοτοκάς”

181

Η εντυπωσιακή όσο και συγκινητική έναρξη του 6ου Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου “Ο Κωνσταντινουπολίτης Γιώργος Θεοτοκάς”
Χαιρετισμοί και αναφορά στα προηγούμενα συνέδρια με πλούσιο οπτικό υλικό και ωραίους χαιρετισμούς που μας εισάγουν στο θέμα και μας προδιαθέτουν για την συνέχεια.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος Ευάγγελος Σέκερης διάβασε το μήνυμά του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ο Μέγας Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας κήρυξε την έναρξη των εργασιών στο όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη και ο εξαιρετικός Νίκος Αλιβιζάτος, ανιψιός του Γιώργου Θεοτοκά έκανε την εισαγωγική ομιλία,με τίτλο “Ένα Ελληνάκι στην Πόλη της Belle Epoque” (η ομιλία δόθηκε βιντεοσκοπημένη, καθώς ο ομιλητής δεν μπόρεσε να παραστεί ο ίδιος)
Μπήκαμε για τα καλά στο κλίμα της εποχή των αρχών του 20ου αιώνα, τα χρόνια που ο Θεοτοκάς έζησε στην Πόλη.

Η πρώτη μέρα του συνεδρίου ολοκληρώθηκε με το θεατρικό αναλόγιο που ετοίμασε το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας με τίτλο «Το ημερολόγιο του Λεωνή. Μια διαδρομή στην Πόλη την αυγή του 20ου αιώνα» Η σκηνοθετική επιμέλεια και η σύνθεση του κειμένου έκανε ο Θοδωρής Γκόνης, Την σκηνογραφική και εικαστική επιμέλεια είχε ο Ανδρέας Γεωεργιάδης και διάβασαν-ερμήνευσαν, ο Στέλιος Μάινας και ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης
Μια εξαιρετική παράσταση που ολοκλήρωσε, με τρόπο αισθητικά άρτιο και ερμνηνευτικά δυνατό την εικόνα της εποχής του Κωνσταντινουπολίτη Θεοτοκά, που το συνέδριο θέλει να ανασυνθέσει.
Η πλούσια δεξίωση στον τελευταίο όροφο του Ζωγραφείου ολοκλήρωσε την βραδιά του συνεδρίου σε ένα κλίμα εορταστικό.

Αναμένουμε ένα σπουδαίο και διδακτικό τετραήμερο.
Συγχαρητήρια εκ προοιμίου στους διοργανωτές και κυρίως στα δύο πρόσωπα που υπήρξαν και είναι η ψυχή, η καρδιά και ο νους των συνεδρίων αυτών, τον Γιάννη Δεμιρτζόγλου, Διευθυντή του Ζωγράφειου και την Άσπα Χασιώτη , Γενική Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη.

-Η δεύτερη μέρα του σπουδαίου συνεδρίου για τον Γιώργο Θεοτοκά ολοκληρώθηκε με μια μεγάλη συναυλία στο ιστορικό κινηματογράφο ΕΜΕΚ , που ανακατασκευάστηκε σε ένα εντυπωσιακά ανακαινισμένο κτήριο του περασμένου αιώνα στην καρδιά του Πέρα.

Η συναυλία του Στέλιου Μπερμπέρη και της συζύγου του Πελίν Σουέρ με το συγκρότημά τους Café Aman Istanbul περιλάμβανε τραγούδια πολίτικα από τις αρχές του 20ου αιώνα. Συνεχίζουμε να μεταφερόμαστε νοερά στην εποχή του «Κωνσταντινουπολίτη Γιώργου Θεοτοκά» με τρόπο μουσικό αλλά και οπτικό.

Δυό σπουδαίοι σύγχρονοι συγγραφείς, ο πολύ επιτυχημένος στην Τουρκία και πολυμεταφρασμένος (και στα ελληνικά) Αχμέτ Ουμίτ και ο δικος μας –από πολλές απόψεις δικός μας- Θωμάς Κοροβίνης μίλησαν πριν την συναυλία για το Πέρα και για το Πέρα και το πολίτικο τραγούδι των αρχών του 20ου αιώνα αντίστοιχα.

Ο υποβλητικός χώρος του κινηματοθεάτρου, η υπέροχη μουσική των Café Aman και η θετική ενέργεια και τα νιάτα των εκατοντάδων μαθητών που βρισκόταν μέσα στην αίθουσα δεν άργησε να διοχετευθεί σε ένα γλέντι πολίτικο με χαράς με τραγούδι , κέφι και χορό, που μας παρέσυρε όλους, μικρούς μεγάλους.

Θυμηθήκαμε, και ας μην τα έχουμε ζήσει, τα παλιά φημισμένα πολίτικα γλέντια στα καζίνο (κέντρα διασκέδασης) της Πόλης που, όχι μόνο οι Ρωμιοί, μα κυρίως οι παλιοί Τούρκοι Κωνσταντινουπολίτες θυμούνται και διηγούνται με νοσταλγία. Τότε που ο μεγάλος Ζεκί Μουρέν πήγαινε να ακούσει και να θαυμάσει τον Στέλιο Καζαντζίδη, ο Τσιτάνης με την Νίνου θριάμβευαν και η Σοφία Βέμπο γινόταν δεκτή σαν ηρωίδα στην Πόλη.

Το ωραίο πρόγραμμα έκλεισε με μερικά τραγούδια που μας θύμισε ο πολυτάλαντος Θωμάς Κοροβίνης και, τέλος ,με τους τρείς καλλιτέχνες στην σκηνή να κλείνουν το ωραίο πρόγραμμα με πασίγνωστα και πολύ αγαπητά τραγούδια.

Η ολοκλήρωση της τρίτης ημέρας με μία διεγερτική πνευματικά συζήτηση.

Θέμα “Γιατί γράφετε κ.Θεοτοκά; μια απόπειρα ερμηνείας της προαιώνιας ανάγκης της αφήγησης με λέξεις” Συμμετέχουν οι συγγραφείς: Θανάσης Βαλτινός, Νίκος Δαββέτας, Θωμάς Κοροβίνης, Γιάννης Πάσχος, Κυριάκος Συφιλτζόγλου, Άρης Τσοκώνας.
Συνομιλούν μαζί τους μαθητές, μέλη του συνεδρίου. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Στέφανος Τσιτσόπουλος.
Μια εξαιρετική συζήτηση ακριβώς λόγω του ωραίου διαλόγου μαθητών και δημιουργών, ελπιδοφόρα συμπεράσματα και τροφή για δημιουργική σκέψη.

Γιάννης Γιγουρτσής