Άνοιξε τις πύλες του μετά από 4 χρόνια το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο

184

Η ιστορική ελληνική ορθόδοξη Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα του Πόντου, άνοιξε ξανά τις πόρτες της την Τρίτη, όπως ανέφερε η τουρκική εφημερίδα Sözcü.

Το μοναστήρι του 4ου αιώνα, το οποίο κρέμεται από έναν βράχο ψηλά πάνω από αειθαλή δάση, στα νότια της Τραπεζούντας, βρισκόταν υπό εργασίες αποκατάστασης, εδώ και τέσσερα χρόνια, δήλωσε η Sözcü.

Μια ομάδα εργατών/ορειβατών συνεχίζει να περνά χαλύβδινο σύρμα γύρω από τους βράχους που υποστηρίζουν το μοναστήρι, το οποίο έχει ανοίξει εκ νέου με περιορισμένο όριο  χωρητικότητας, λόγω κορονοϊού.

Το άνοιγμα του κτιρίου, που βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων, καθυστέρησε κατά ένα μήνα λόγω δυσκολιών που ήρθαν ως αποτέλεσμα της επιδημίας στην Τουρκία.

Αν και πολλοί (ακόμα και βουλευτές) κατηγόρησαν τις αρμόδιες Αρχές για το μεγάλο διάστημα έχει παραμείνει κλειστό το πιο διάσημο αξιοθέατο του νομού Τραπεζούντας, εντούτοις ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι εργασίες διαμόρφωσης του εξωτερικού χώρου έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί ενώ οι εργασίες για το πιο σοβαρό πρόβλημα, είναι η σταθεροποίηση των βράχων.

Η όλη εργασία θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους και θα καταστήσει ασφαλείς τους βράχους με τη χρήση ατσάλινων διχτυών.