Έφυγε από την ζωή ο γνωστός μας Πάντος

2742

Έφυγε από την ζωή στα 96 του χρόνια ο Παντελής Σεστάκοφ, ο γνωστός Πάντος με το απίστευτο καϊμάκι και τα καλύτερα πρωινά της Πόλης, σύμβολο για δεκαετίες στο τσαρσί του Μπεσίκτας.

Σύμβολο ακόμα μιας εποχής που έσβησε και έφερε μέχρι τις μέρες μας τις αναμνήσεις της πολυπολιτισμικής Κωνσταντινούπολης των οθωμανικών χρόνων.

Δεν ήταν εύκολο να τον εντάξεις σε μια ταυτότητα άλλωστε. Μακεδόνας έλεγε είμαι Βούλγαρος είμαι, Ρωμιός είμαι δεν ξέρω, πάντως εγώ στην Πόλη γεννήθηκα και μεγάλωσα, ο πατέρας μου ήρθε απο την Μακεδονία, Βουλγάρικα και Ελληνικά μιλούσαμε στο σπίτι, στο Ρωμέικο σχολείο πήγα, με τους Τούρκους δούλεψα

Το μαγαζί του Πάντου, ” μια τρύπα” κυριολεκτικό μπιζουδάκι όμως στο κέντρο του Μπεσίκτας έκλεισε βίαια- λόγω έξωσης- πριν από λίγα χρόνια.

10689738_10204167460282237_884446161702414078_n

Εκείνος άντεξε και αυτό το χτύπημα και γύρισε στο σπίτι του, από όπου έφυγε ήρεμα.
Η μνήμη και η εικόνα του θα μας συνοδεύει μαζί με τις καλύτερες αναμνήσεις από την Πόλη που ζήσαμε και αγαπήσαμε, τις εποχές της (δικής μας) αθωότητας.

Πιο κάτω ένα κείμενο που είχα γράψει πριν λίγα χρόνια , όταν έκλεισε το μαγαζί του Πάντου, νομίζω αξίζει και τώρα να διαβαστεί, στην μνήμη του
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.
Η κηδεία του Πάντου θα γίνει από την Βουγάρικη εκκλησία στο Σισλί την Πέμπτη και η ταφή του στο βουλγαρικό νεκροταφείο, λίγο πιο πάνω.

Τέλος Πάντος – Έκλεισε το ιστορικό Ρωμέικο μαγαζί με το καϊμάκι στην Πόλη

Γιάννης Γιγουρτσής