Ακολουθία των Παθών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

1251

Το πρώτο μισό της Μεγάλης Εβδομάδας χαρακτηρίζεται από την κατανυκτική ακολουθία του Νυμφίου, που συνεχίζεται την Μεγάλη Πέμπτη με τον Νιπτήρα και τον Μυστικό Δείπνο και κορυφώνεται με τα Θεία Πάθη, την Ταφή και φυσικά τον θρίαμβο της Ανάστασης την ημέρα του Πάσχα

Στον πατριαρχικό ναό η απαρέγκλιτη τήρηση της τάξης που ανάγει τις ρίζες της στην βυζαντινή εποχή αλλά και η μουσική συνέπεια του Πατριαρχικού ύφους συμβάλουν όσο τίποτε άλλο στην διατήρηση και την προβολή του πνεύματος των ημερών. Ούτε υπερβολές ούτε απλοποιήσεις, τίποτα δεν είναι πολύ , τίποτα δεν είναι λίγο.

Σε καμία εκκλησία δεν νιώθει κανείς το συναίσθημα που νιώθει όταν παρακολουθεί τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας (και όχι μόνο αυτές) στον Πατριαρχείο. . Μόνο στο Άγιο Όρος μπορεί να συναντήσει κανείς παρόμοια τήρηση της τάξης, της παράδοσης και την αντίστοιχη κατάνυξη όμως εκεί το κλίμα είναι διαφορετικό και αξίζει άλλης θεώρησης και άλλης ανάρτησης.  

Η εικόνα του Νυμφίου στον πατριαρχικό ναό δεν μπαίνει στο κέντρο του ναού, όπως γίνεται σε όλους τους υπόλοιπους, αλλά στο δεξί κλίτος και τίθεται δίπλα στην εφέστια εικόνα της Παναγίας Παμμακαρίστου.

Υπάρχει όμως και ένα ακόμα λόγος , στο κλίτος αυτό βρίσκεται και το ιερότερο ίσως κειμήλιο του πατριαρχείου, το κομμάτι από την κολώνα της φραγκελώσεως, τον στύλο όπου δέθηκε και βασανίστηκε ο Ιησούς πριν σταυρωθεί.Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο βρίσκεται ένα μεγάλο τμήμα της κολώνας αυτής, το υπόλοιπο βρίσκεται στα Ιεροσόλυμα και ένα μικρό μέρος στο Βατικανό.
Εκεί λοιπόν, ο Πατριάρχης, συνοδευόμενος από τον αρχιδιάκονο, τον πρωτοσύγκελο και την υπόλοιπη πατριαρχική αυλή θα πάει για να προσκυνήσει και να φιλήσει με την εικόνα του Νυμφίου, την στιγμή που η τάξη το προβλέπει
Στην συνέχεια ,μετά τον Πατριάρχη, ακολουθούν με ιεραρχική σειρά τα μέλη της πατριαρχικής αυλής, ο αρχικλητήρας και οι κλητήρες και ακολούωθως όλοι οι υπόλοιποι πιστοι.
Βαδίζοντας λοιπόν προς το Θείο Πάθος ομολογούμε και ελπίζουμε στην Ανάσταση του Κυρίου με καρδιά καθαρά και τεταπεινωμένη 

Μεγάλη Πέμπτη.

Στιγμές πνευματικής ανάτασης, ψυχικής πλήρωσης και αισθητικής απόλαυσης.

Θαυμάστε, συν τοις άλλοις, την ιεροπρέπεια και την πατριαρχική τάξη της ακολουθίας, το αυστηρό τυπικό που τηρείται απαρέγκλιτα από τους πάντες, του Πατριάρχου συμπεριλαμβανομένου, ο οποίος είναι το πρώτο βιολί σε μια άψογα οργανωμένη ορχήστρα που εκπέμπει αρμονικό ήχο που ο απόηχός του αντηχεί στοτς αιώνες που προηγήθηκαν.

Ο Μέγας Εκκλησιάρχης είναι αυτός που θα φροντίσει να γίνουν όλα εν τάξει και στον χρόνο που πρέπει.

Ποιος θα διαβάσει ποιο ευαγγέλιο, τι άμφια θα φορούν στην αρχή και τι μετά την σταύρωση οι κληρικοί, πότε θα κατέλθει από το θρόνο για να προσκυνήσει ο πατριάρχης, πότε και πώς θα θυμιατίσουν οι διάκοι. Τα πάντα έχουν προβλεφθεί στην παραμικρή λεπτομέρεια.

Τίποτα δεν γίνεται πιο γρήγορα, τίποτα πιο αργά. Η τήρηση της τάξης και του τυπικού στις ακολουθίες είναι η απτή απόδειξη της συνέχειας του θεσμού. Αγγίζεις τις βυζαντινές του ρίζες, οσμίζεσαι έντονα το άρωμα της μεταβυζαντινής αναστάτωσης, νιώθεις την ανάμνηση της αίγλη του διπλού αυτοκρατορικού μεγαλείου, κάτι που καμιά εθνική εκκλησία δεν μπορεί να δώσει.

Ο Πατριάρχης, στητός και απόκοσμος στον λαμπρό θρόνο του Ιερεμία του Τρανού, εις τόπον και τύπον Χριστού, μα και στη θέση του πάλαι ποτέ “βασιλέα Ρωμαίων “, κεφαλή της Ρωμιοσύνης, προνόμιο, ευθύνη και βάρος μεγάλο, μέχρι σήμερα, όχι μόνο για τους ευάριθμους Ρωμιούς της Πόλης μα για την Ρωμιοσύμη της οικουμένης.
Η πατριαρχική ράβδος, υπέροχο δείγμα μικροτεχνίας της οθωμανικής εποχής, με τα δύο φίδια από φίλντισι να κυριαρχούν, είναι η επιβλητική επιλογή της ημέρας από το πατριαρχικό θησαυροφυλάκιο 


Τα κανοναρχάκια λένε το “κέλευσον” για να ευλογήσει ο Πατριάρχης τον ήχο της ημέρας.
Οι ψάλτες παίρνουν “καιρό” για να θυμιατίσουν. Ο Πρωτοσύγκελλος θα κάνει μεγάλη μετάνοια και ο Αρχιδιάκος θα πάρει ευλογία για να διαβάσουν το Ευαγγέλιο.
Στους αίνους ο Πατριάρχης θα κατέβει από τον θρόνο για να προσκυνήσει τον Εσταυρωμένο Ιησού


Ο Εσταυρωμένος που είναι ζωγραφισμένος πάνω στο σταυρό και όχι καρφωμένος χωριστά, όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες εκκλησίες πλην του Πατριαρχείου

Η Μεγάλη Εκκλησία υπενθυμιζει την εν αιχμαλωσία μαρτυρική αλλά εν δόξη πορεία. της.
Μια σταύρωση μόνιμη που αναμένει την δική της ανάσταση.

M.Παρασκευή

Σε ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης και κατάνυξης τελέστηκε σήμερα το πρωί η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και της Αποκαθηλώσεως στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, κατά την οποία προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε συγχοροστασία με Ιεράρχες του Θρόνου. Αυτήν την ώρα διεξάγεται η ακολουθία του επιταφίου.

Τον παλαιό χειροποίητο κεντητό επιτάφιο, με το άχραντο σώμα του Κυρίου, περιέφεραν στον ναό και τοποθέτησαν εντός του ανθοστολίστου Ιερού Κουβουκλίου, στο κέντρο του Σολέα, ο Μέγας Αρχιμανδρίτης Βησσαρίων και ο Μ. Σύγκελος Αμβρόσιος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκύνησε πρώτος και ακολούθησαν οι Ιεράρχες, ο Ιερός Κλήρος και το πολυπληθές εκκλησίασμα. Σε όλους ο Πατριάρχης μοίρασε τα καθιερωμένα άνθη.

Δείτε την ακολουθία του επιταφίου πατώντας το link του youtube (από το -2.30)

από την ΕΡΤ3

Γιάννης Γιγουρτσής