Ανακατασκευή λιμανιού της ρωμαϊκής εποχής στη Σμύρνη – κρουαζιέρες στο Αιγαίο με πλοιάρια της εποχής

688

Στην ανακατασκευή ενός αυθεντικού ρωμαϊκού λιμανιού στις ακτές του Αιγαίου που λειτουργούσε πριν από 2.000 χρόνια και βρίσκεται στην περιοχή της Σμύρνης, προχωρά το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας σε συνεργασία με το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το δήμο της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ενημερωτικό πόρταλ της Τουρκίας, bgnnews.com, πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα λιμάνια του Αιγαίου και ανήκει στην παραθαλάσσια πόλη Urla.

Θα είναι η πρώτη φορά που ένα λιμάνι 2.000 ετών παίρνει ζωή ξανά στην αρχική του τοποθεσία. Το πρότζεκτ περιλαμβάνει την ανακατασκευή όχι απλώς των αυθεντικών σκαριών των πλεούμενων και των εργαστηρίων από την εποχή της λειτουργίας του λιμανιού αλλά και τους καταπέλτες που χρησιμοποιήθηκαν για αμυντικού σκοπούς.

«Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο σε όλο τον κόσμο», επισημαίνει ο καθηγητής Hayat Erkanal, ιδρυτής του Κέντρου Αρχαιολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, ANKÜSAM, και επικεφαλής της αρχαιολογικής σκαπάνης που διενεργείται στο λιμάνι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συστηματική κατασκευή των κτιρίων όπου φυλάσσονταν τα φορτία των πλοίων, θα ξεκινήσει σε ένα χρόνο, ενώ υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή τουλάχιστον 2 πλοίων που ανήκουν στην πρώιμη ρωμαϊκή περίοδο. Μόλις ολοκληρωθούν τα έργα στο λιμάνι, οι επισκέπτες θα μπορούν να κάνουν κρουαζιέρα στο Αιγαίο με τα πλοία αυτά.

Το έργο θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στον πολιτισμό και τον τουρισμό της περιοχής, επισήμανε ο δήμαρχος, Sibel Uyar.

Πηγή: tornosnews.gr