Απρίλιος στην Κωνσταντινούπολη – Η Πολιτιστική Ατζέντα του Μήνα

1417

 

 • Τετάρτη 1 Απριλίου 2015 με Τετάρτη 18 Απριλίου 2015

Έκθεση με έργα του Robert Montgomery στην Γκαλερί Istanbul’74

aprile

Ο Ρόμπερτ Μοντγκόμερι είναι ένας Σκωτσέζος καλλιτέχνης και τα έργα του άκρως ιδιαίτερα, καθώς συνδυάζουν την τέχνη του δρόμου και απεικονίζουν μέσω εγκαταστάσεων μια διαφορετική οπτική της σύγχρονης αστικής ζωής. Λόγια που έχουν υφανθεί σε ηλεκτρικά φώτα, επιχρισμένα σε πινακίδες ή γραμμένα στη φωτιά, τα καλλιτεχνήματά του ενέχουν μέσα τους μια αυτοκαταστροφική τάση. Βλέπουμε τα λόγια του μια φορά και μετά, αυτά χάνονται. Tα έργα του Σκωτσέζου καλλιτέχνη φιλοξενούνται στο χώρο της γκαλερί Istanbul’74, ενώ τα εγκαίνια της έκθεσης τον Μάρτιο ήταν ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά δρώμενα της Πόλης τα τελευταία χρόνια.

Περισσότερες πληροφορίες http://istanbul74.com/gallery/istanbul74-presentsrobertmontgomery


 • Τετάρτη 1 Απριλίου 2015 με Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Ομαδική Έκθεση «Percussive Hunter» στον πολιτιστικό χώρο Akbank Sanat

aprill5

O πολιτιστικός χώρος Akbank Sanat στην λεωφόρο Ιστικλάλ φιλοξενεί την ομαδική έκθεση «Percussive Hunter». Η έκθεση όπως αναφέρεται και στον τίτλο της, περιγράφει την φυσική τεχνική της αναζήτησης του θηράματος μέσω του ήχου. Όπως ο δρυοκολάπτης ο οποίος προσπαθεί να εντοπίσει τα έντομα, έτσι και αυτή η ομαδική έκθεση προσπαθεί να τοποθετήσει την σκέψη των καλλιτεχνών και την υλοποίησή της με έμμεσο τρόπο. Μια ιδιαίτερη και διαφορετική δουλειά που αξίζει να δείτε.

Περισσότερες πληροφορίες http://www.akbanksanat.com/en/akbank-sanat-beyoglu/sergi


 • Τετάρτη 1 Απριλίου 2015 με Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Ομαδική Έκθεση «Ένας αιώνας των Αιώνων» στην γκαλερί SALT BEYOGLU

april

Μια ακόμα ομαδική έκθεση παρουσιάζεται στην Γκαλερί Salt στην Λεωφόρο Ιστικλάλ με τίτλο «Ένας αιώνας των Αιώνων» / «A Century of Centuries». H έκθεση σχετίζεται με το πώς συνδέονται οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν με την ιστορία, τα προσωπικά τους βιώματα, τις μνήμες τους, αυτά που φαντάζονται ή σκέφτονται … Εδώ θα δείτε μια σειρά από βίντεο, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις έργων που όλα σχετίζονται με το παρελθόν. Στην έκθεση συμμετέχει και η Ελληνο-αρμένια καλλιτέχνης Hera Buyuktascian.

aprl8


 • Τετάρτη 1 Απριλίου 2015 με Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Έκθεση προς τιμή των 500 χρόνων του τουρκικού καφέ με τίτλο «Drop of Pleasure» στο ιστορικό παλάτι Τοπκαπί

Η έκθεση «Drop of Pleasure» / «Μία σταγόνα απόλαυσης» αποτελεί φόρο τιμής στα 500 χρόνια του Τουρκικού καφέ, ενός ροφήματος που έχει αναγνωριστεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Η έκθεση παρουσιάζει αντικείμενα της κουλτούρας του καφέ μέσα στους αιώνες αλλά και γενικότερα την ιστορία του καφέ. Για τους λάτρεις του καφέ, των γεύσεων και όχι μόνο!

Περισσότερες πληροφορίες http://www.topkapisarayi.gov.tr/tr


 • Τετάρτη 1 Απριλίου 2015 με Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Τα γλυπτά του Alberto Giacometti στο Μουσείο του Πέραν

april3

Ο Alberto Giacometti ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς γλύπτες της γενιάς του και χαρακτηρίζεται για το σουρεαλισμό στις λεπτές ροζιασμένες φιγούρες του. Η ανθρώπινη φιγούρα αντικατοπτρίζεται στην πιο γυμνή μορφή της, αποφεύγοντας κάθε τι ανούσιο, αλλά παράλληλα δεν γίνεται και αφηρημένη. Μέσω της υποκειμενικής οπτικής εμπειρίας δημιούργησε την πλαστική απεικόνιση όχι ως σωματική απομίμηση, αλλά ως φαντασιακή εικόνα σε έναν ταυτόχρονα πραγματικό και φαντασιακό, απτό αλλά και μη προσβάσιμο χώρο.

Περισσότερες πληροφορίες http://en.peramuzesi.org.tr/Exhibition/Alberto-Giacometti/170


 • Τετάρτη 1 Απριλίου 2015 με Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Τελευταίες μέρες για την έκθεση «Η ζωή είναι μικρή, ενώ η τέχνη μεγάλη: Η τέχνη της θεραπείας στο Βυζάντιο» στο Μουσείο του Πέραν

crisis

Στο Μουσείο του Πέραν συνεχίζεται η έκθεση με τίτλο «Η ζωή είναι μικρή, ενώ η τέχνη μεγάλη: Η τέχνη της θεραπείας στο Βυζάντιο». Η έκθεση πήρε το όνομά της από το γνωστό απόφθεγμα του Ιπποκράτη και στόχο έχει να αναδείξει την τέχνη και την πρακτική της θεραπείας στο Βυζάντιο από τους Ρωμαϊκούς χρόνους μέχρι και την Βυζαντινή περίοδο. Τα εκθέματα προέρχονται από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πόλης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, την Παναγία του Νεοχωρίου, το Μουσείο Ρεζάν Χας, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, Βιβλιοθήκες της Οξφόρδης, το Μουσείο Μπενάκη, το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς και ιδιωτικές συλλογές.

Περισσότερες πληροφορίες http://en.peramuzesi.org.tr/Exhibition/Life-Is-Short-Art-Long/168


 

 • Δευτέρα 6 Απριλίου 2015 στο Σισμανόγλειο Μέγαρο

Ρεσιτάλ Πιάνου: Beyza Yazgan (Ώρα έναρξης 19.30)

april 5

Στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών μουσικής δωματίου της Φιλαρμονικής Εταιρίας Κωνσταντινούπολης, που φιλοξενείται από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, πραγματοποιείται ρεσιτάλ πιάνου από την Beyza Yazgan.

Πρόγραμμα

BACH Πρελούδιο και Φούγκα Νο. 8 σε μι ύφεση ελάσσονα, BWV 853

SCHUMANN Καρναβάλι Op.9

Διάλειμμα
RAVEL
Gaspard de la Nuit

Ondine

Le Gibet

Scarbo

RAVEL Jeux d’eau

BEYZA YAZGAN

Γεννηθείσα το 1989 στην Προύσα, η καλλιτέχνης ξεκίνησε τη μουσική της εκπαίδευση στην ηλικία των 6 ετών δίπλα στον καθηγητή İsmail Göğüş ο οποίος διηύθυνε την παιδική χορωδία Προύσας Ali Cengiz Çelenk. Στην ηλικία των 9 συνέχισε την εκπαίδευσή της στην Κρατική Μουσική Σχολή του Πανεπιστημίου Uludağ κάνοντας μαθήματα πιάνου με την Lale Memedaliyeva. Στην 6η τάξη των σπουδών της μεταγράφηκε στην Κρατική Μουσική Σχολή του Πανεπιστημίου Mimar Sinan. Το 2000 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό κλασικής μουσικής για Νέους Καλλιτέχνες που διοργανώθηκε από το Mimar Sinan Rotary Club Αδριανουπόλεως. Τελείωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση της με Άριστα. Δύο φορές κέρδισε το βραβείο εκπαιδευτικού επαίνου του περιοδικού Bizden Haberler του Koç Holding. Το 2011 μαθήτευσε διπλά στον καθηγητή Solomon Mikowsky στη Manhattan School of Music στη Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια και έπειτα από πρόταση του καθηγητή Mikowsky συμμετείχε σε masterclass στο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Torrelodones. Την περίοδο 2012-2013 κατά την διάρκεια του πρώτου έτους σπουδών επάρκειας μαθήτευσε διπλά στην καθηγήτρια Alicia Paleta-Bugay στο Μουσικό Πανεπιστήμιο Φρεντερίκ Σοπέν στην Βαρσοβία. Επί του παρόντος συνεχίζει τις σπουδές της για την απόκτηση της επάρκειας, στην Μουσική Σχολή του Πανεπιστημίου Mimar Sinan δίπλα στην καθηγήτρια Hülya Tarcan.


 • Πέμπτη 9 Απριλίου 2015 με Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Έκθεση για το έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Μιμάρ Σινάν στο Tophanei Amire Culture and Arts Center

aprill1

Ο αρχιτέκτονας Μιμάρ Σινάν είναι γνωστός σε όλους όσους έχουν επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη. Το όνομα του ταυτίστηκε με την λέξη αρχιτέκτονας (Mimar στα τουρκικά) και αποτέλεσε τον βασικό αρχιτέκτονα τριών Οθωμανών σουλτάνων. Στα αριστουργήματά του συγκαταλέγονται το Τζαμί Σουλειμάνιγιε, το Τζαμί του Ρουστέμ Πασά, το Τζαμί Κιλίτς Αγά αλλά και εκατοντάδες άλλα κτίρια συμπεριλαμβανομένων παλατιών, χαμάμ, μαυσωλείων, γεφυρών και νοσοκομείων. Οι μαθητές του Σινάν δημιούργησαν επίσης μερικά από τα μεγαλύτερα κτίρια στην ιστορία για παράδειγμα το Μπλε Τζαμί αλλά και το Taj Mahal. Η έκθεση που φιλοξενείται στον συγκεκριμένο πολιτιστικό χώρο στο Τοπχανέ θα είναι μια διαδραστική εμπειρία μια που χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να εξηγήσει και να απεικονίσει την τέχνη που χρησιμοποιούσε ο Σινάν. Θα περιλαμβάνει οχτώ μέρη, μεταξύ άλλων της προσωπικής ζωής, των αρχιτεκτονικών τεχνικών, του πολιτιστικού περιβάλλοντος, των σχεδιαστικών κατορθωμάτων αλλά και της ιστορία του.

Περισσότερες πληροφορίες http://www.msgsu.edu.tr


 • Πέμπτη 9 Απριλίου 2015 και Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Χορευτική Παράσταση από την Jessica Lang Dance Company στον πολιτιστικό χώρο IS SANAT (ώρα έναρξης 20.00)

april6

Η πολύ γνωστή Jessica Lang Dance Company θα παρουσιάσει στην Κωνσταντινούπολη δύο παραστάσεις τον Απρίλιο στον πολιτιστικό χώρο Is Sanat. Η χορευτική ομάδα δημιουργήθηκε το 2011 στη Νέα Υόρκη με σκοπό να παρουσιάσει τη δουλειά της διάσημης χορογράφου Jessica Lang. Οι παραστάσεις στην Κωνσταντινούπολη είναι μέρος του τουρ της χορευτικής αυτής Ομάδας σε οχτώ πόλεις του κόσμου, ενώ οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει έργα όπως η Aria, Among the Stars και Scape.

Εισιτήρια από 20 μέχρι και 65 τουρκικές λίρες στο http://www.biletix.com/etkinlik/SISAK/TURKIYE/en


Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Borusan της Κωνσταντινούπολης με την συμμετοχή του βαρύτονου Bryn Terfel (ώρα έναρξης 20.00)

april ista

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Borusan της Κωνσταντινούπολης θα δώσει συναυλία υπό την διεύθυνση του Αυστριακού μαέστρου Sascha Goetzel και την συμμετοχή του βαρύτονου Bryn Terfel. Η συναυλία περιλαμβάνει έργα όπως τα Debussy (Dances sacrée et profane), Verdi (Falstaff’s aria from Falstaff: “Ehi! Paggio”), Donizetti (Duet from L’Elisir D’Amore: “Quanto amore”), Mozart (Duet from Don Giovanni: “Là ci darem la mano”) and Williams, W.S. (My Little Welsh Home).  Ο βαρύτονος Bryn Terfel έχει ηχογραφήσει δέκα άλμπουμ ενώ βρίσκεται στην παγκόσμια μουσική σκηνή από το 1990. Οι εξαιρετικές του ερμηνείες έχουν εντυπωσιάσει στο παρελθόν σε διάφορα θέατρα του κόσμου ενώ ο ρόλος του ως Sweeny Todd έχει αφήσει ιστορία στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα.

Εύρος εισιτηρίων από 45 μέχρι και 130 Τουρκικές λίρες, τα οποία και μπορείτε να προμηθευτείτε από το Biletix.


 

 • Παρασκευή 17 Απριλίου 2015 στο Σισμανόγλειο Μέγαρο

Προβολή ταινίας: «L» (Ώρα προβολής 19.00)

april7

Στο πλαίσιο του κύκλου προβολών ταινιών από το σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο που διοργανώνουν το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, θα προβληθεί στο Σισμανόγλειο Μέγαρο η ταινία του Μπάμπη Μακρίδη «L». Ένας άντρας ζει μέσα στο αυτοκίνητό του. Είναι 40 ετών και δεν έχει πολύ ελεύθερο χρόνο, αλλά όταν έχει, επιλέγει να τον περνά με την οικογένειά του. Συναντάει τη γυναίκα του και τα 2 παιδιά του συγκεκριμένες ώρες και ημέρες σε παρκινγκ αυτοκινήτων. Η δουλειά του είναι να βρίσκει και να μεταφέρει το καλύτερο μέλι που υπάρχει σε έναν άντρα 50 ετών.  Η εμφάνιση ενός καινούριου οδηγού οδηγεί στην απόλυση του άντρα. Η ζωή του αλλάζει και θεωρεί παράλογο το ότι δεν τον εμπιστεύεται κανείς. Η ταινία του Μπάμπη Μακρίδη που γράφτηκε μαζί με τον Ευθύμη Φιλίππου (Κυνόδοντας, Άλπεις) με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη συμμετείχε και στο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ. Η ταινία L, είναι το ντεμπούτο του σκηνοθέτη Μπάμπη Μακρίδη στις ταινίες μεγάλου μήκους.

Η ταινία θα προβληθεί με τουρκικούς υπότιτλους και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.


 • Τρίτη 21 Απριλίου 2015 στον Συναυλιακό χώρο Is Sanat

Συναυλία Τζαζ: Tom Harrel Quintet (Ώρα έναρξης 20.00)

aprilios

Ο συναυλιακός χώρος İş Sanat στο πλαίσιο της δράσης ‘σειρά Jazz’ φιλοξενεί έναν από τους μεγαλύτερους βιρτουόζους της τρομπέτας, τον Tom Harrell και το κουιντέτο του. Έχοντας ηχογραφήσει πάνω από 260 δίσκους για περίπου 40 χρόνια, παραμένει στο προσκήνειο ως ένας από τους πιο χαρισματικούς τρομπετίστες στον κόσμο. Ο Τομ Χάρελ πάσχει από παρανοϊκή σχιζοφρένεια, η οποία τον αποτράβηξε για μεγάλα διαστήματα από το προσκήνιο. Πάνω στην σκηνή στέκεται πάντα μακριά από το μικρόφωνο, σκυφτός, κρατώντας χαμηλά την τρομπέτα του και όταν πρόκειται να παίξει, πλησιάζει το μικρόφωνο και πάντα με το κεφάλι χαμηλά παίζει το σόλο του ώσπου να επιστρέψει στην ίδια ασάλευτη στάση. Με τη βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής και πολύ θέληση κατάφερε να σταθεί στο μουσικό προσκήνιο και να αναδειχθεί σε έναν από τους καλύτερους τζαζ τρομπετίστες των τελευταίων δεκαετιών. Μετά την Criss Cross ηχογράφησε μία σειρά εξαιρετικών άλμπουμ για την Contemporary και την Chesky ενώ στην δεκαετία του ’90 μεταπήδησε στην RCA.

Τα εισιτήρια ξεκινούν από 20 ενώ φτάνουν μέχρι 75 λίρες ενώ μπορείτε να τα αγοράσετε από http://www.biletix.com/etkinlik/SISAN/TURKIYE/en

……………………………………………………………………………………………………………………

Χαρά Λόκα – Πολιτικός Επιστήμονας

http://cityboxathista.blogspot.com

Χαρά Λόκα