Γιατί ο Βόσπορος έγινε τιρκουάζ;

786

Η θάλασσα του Βοσπόρου τις τελευταίες μέρες έχει πάρει ένα ασυνήθιστο χρώμα.

Εξετάζοντας το χρώμα του Βοσπόρου σε εικόνα από τον δορυφόρο Aqua, αμερικανική διαστημική υπηρεσία συμπεραίνει ότι πρόκειται για «κοκκολιθοφόρα», μια ομάδα θαλάσσιων μονοκύτταρων φυτών.

Χάρη στο φαινόμενο που ονομάζεται «phytoplankton bloom» (άνθιση φυτοπλαγκτού), στο οποίο το νερό γεμίζει με τους συγκεκριμένους μικροοργανισμούς, τα συνήθως μαύρα νερά του Βοσπόρου θυμίζουν τα νερά της Καραϊβικής.

bosphorus

«Φέτος, οι πολλές βροχές μετέφεραν θρεπτικά συστατικά από την Σαχάρα στη Μαύρη Θάλασσα, και δημιούργησαν ιδανικό περιβάλλον ώστε να ανθίσει το Φυτοπλαγκτόν», είπε ο περιβαλλοντολόγος Berat Haznedaroglu στο AP.

Οι οργανισμοί αυτοί περιβάλλονται από έναν σκληρό εξωσκελετό από ανθρακικό ασβέστιο, μια λευκή ουσία που ανακλά το ηλιακό φως και δίνουν έτσι μια υπόλευκη, γαλακτερή απόχρωση.

Σύμφωνα με τον Αχμέντ Κεμάλ Σεϊντάμ, καθηγητή Περιβαλλοντικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Χατσετέπε της Άγκυρας, το κοκκολιθοφόρο που έβαψε τον Βόσπορο και τη Μαύρη Θάλασσα ανήκει στο είδος Emilianahuxleyi, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει γιγάντιους πληθυσμούς που καταλαμβάνουν εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα στους ωκεανούς.

Το φαινόμενο «δεν έχει καμία σχέση με τη ρύπανση» ξεκαθάρισε ο καθηγητής. Πρόσθεσε ότι ο εν λόγω μονοκύτταρος οργανισμός είναι άριστη τροφή για τον γαύρο. «Είναι ευλογία για τη Μαύρη Θάλασσα» με την οποία ενώνεται ο Βόσπορος, είπε ο Σεϊντάμ.

Το φαινόμενο είναι τόσο ισχυρό αυτή την στιγμή που φαίνεται ακόμα και από το διάστημα.

nasa