Για την ιστορία …και για αυτούς που ζούνε ανάμεσα στις δύο χώρες

431

Διακόπτονται από σήμερα τα μεσάνυχτα οι πτήσεις όπως και κάθε άλλη χερσαία η θαλάσσια συγκοινωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πλην της διέλευσης ή της μεταφοράς εμπορευμάτων. Παρομοίως σταματούν και οι πτήσεις για Λονδίνο και εν γένει το ΗΒ.

Πιθανότατα σε λίγο να έχουμε πλήρη απαγόρευση πτήσεων με το εξωτερικό.Αντίστοιχα μέτρα παίρνουν και άλλες χώρες. Η ίδια Τουρκία, για παράδειγμα,σταματά από τις 27 του μήνα τις πτήσεις για τους περισσότερους προορισμούς, πλην 9

 

Για κάποιους, όπως εγώ, που για πολλά χρόνια ζούμε ανάμεσα στις δύο χώρες η κίνηση αυτή, παρά τον προσωρινό της χαρακτήρα, έχει μια μεγάλη συμβολική βαρύτητα. Είναι σα να αποκόπτεσαι από τη μισή σου ζωή. Η κρίση του κορωνοϊού άλλαξε τις επαφές μας και μας απέκοψε από ανθρώπους που αγαπάμε. Σε κάποιες περιπτώσεις ξεκαθαρίζει σχέσεις που έχουν βαλτώσει ή ανανεώνει άλλες.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

Τώρα μας αποκόπτει και από τους τόπους που αγαπάμε. Μας κάνει συγχρόνως να συνειδητοποιήσουμε το πόσο αδύναμοι είμαστε μπροστά στο μοιραίο και απρόσμενο, όπως είναι αυτό που ζούμε τώρα, και πόσο οι αυτοπεποίθηση και οι “απαρασάλευτες αξίες” της καθημερινής μας ρουτίνας είναι πράγματα άκρως σχετικά.
Μας βοηθά να αναστοχαστούμε πάντως, να αναθεωρήσουμε και να δούμε με λιγότερη έπαρση και περισσότερη μετριοπάθεια το αύριο της ζωής μας.

Ο φίλος μου ο Βασίλης έρχεται σήμερα μέσω Κωνσταντινούπολης από την Αργεντινή. Οριακά, πρόλαβε. Άλλοι φίλοι και συνάδελφοι έχουν αποκλειστεί εκόντες άκοντες στην Τουρκία ή σε άλλες χώρες. Εμείς αποκλειστήκαμε στην Ελλάδα.
Το πότε θα τελειώσει αυτή η άχαρη, ιδιότυπη και πρωτοφανής κατάσταση δεν είναι σαφές. Το σίγουρο είναι πως θα βγούμε από αυτήν άλλοι άνθρωποι, ελπίζω καλύτεροι

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα

Για την ιστορία να αναφέρω πως οι Τουρκικές Αερογραμμές, (Türk Hava Yolları), που πριν την κρίση ήταν μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο με 124 προορισμούς, πραγματοποίησε την πρώτη της πτήση στο εξωτερικό στις 12 Φεβρουαρίου 1947 στην γραμμή Άγκυρα- Κωνσταντινούπολη- Αθήνα.

Η εικόνα ίσως περιέχει: αεροπλάνο, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

Το γεγονός θεωρείται πολύ σημαντικό για τη εταιρία και την ιστορία της αεροπορίας στην χώρα και γίνονται συχνά ιστορικές και επετειακές αναφορές στην πτήση αυτή. Η πρώτη αυτή δοκιμαστική πτήση διήρκεσε συνολικά 2 ώρες και 40 λεπτά.

Η επόμενη έγινε ακριβώς ένα μήνα αργότερα και ακολούθως, αφού πρώτα συμφωνήθηκαν 10 δοκιμαστικές πτήσεις, υπογράφτηκε στην Αθήνα, τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς η συμφωνία μόνιμης αεροπορικής σύνδεσης των δύο χώρων. Η άνοιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είχε μόλις αρχίσει .

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Έγινε με ισχυρή παρότρυνση των ΗΠΑ, θα κρατούσε 8 σχεδόν χρόνια, και θα οδηγούσε στην εκλογή του Αθηναγόρα ως Οικουμενικού Πατριάρχη το 1948, την από κοινού ένταξη στο ΝΑΤΟ Ελλάδας και Τουρκίας το 1952 και τις επισκέψεις των Ελλήνων βασιλέων στην Τουρκία και του Προέδρου της Τουρκίας Τζελάλ Μπαγιάρ στην Ελλάδα, αμέσως μετά.. Η πρόωρη αυτή άνοιξη έμελλε να τελειώσει εξίσου πρόωρα με την έναρξη του Κυπριακού τον Απρίλιο του 1955

Η εικόνα ίσως περιέχει: 30 άτομα

Από την άλλη η πρώτη αεροπορική πτήση στο εξωτερικό από την /Ελλάδα έγινε τον Αύγουστο του 1946 από τον πρόδρομο της Ολυμπιακής, την ιδιωτική αεροπορική εταιρεία Τ.Α.Ε. και ήταν για Κάιρο. (από τότε πιθανόν να έχουν κάποιοι μονίμως “σύνδεση με Κάιρ﨔)

Στη συνέχεια, τον Μάιο του 1957, η νεοσύστατη Ολυμπιακή ξεκινά τα δρομολόγια για εξωτερικό με πρώτο το Αθήνα- Ρώμη- Παρίσι- Λονδίνο (λίγο σαν ιπτάμενο λεωφορείο ακούγεται) Λίγο αργότερα, μέσα στο ίδιο καλοκαίρι, ξεκινούν οι πτήσεις για Κωνσταντινούπολη και Βηρυτό.

—————————————————————————–

Από φ/β  Yanni Gigourtsis 

Πηγές:
https://www.kathimerini.gr/…/stamatoyn-oi-pthseis-apo-vreta…
https://www.ptisidiastima.com/olympic-airways-anniversary/
https://el.wikipedia.org/…/%CE%9F%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%C…
https://www.trthaber.com/…/turk-hava-yollari-ilk-yurt-disi-…
https://www.havayolu101.com/2007/02/12/60-yildonumu/