Γνωρίστε το ψαροχώρι Anadolu Kavagi στο Βόσπορο και το Βυζαντινό του κάστρο

3333

To Anadolu Kavagi είναι ένα μικρό ψαροχώρι χτισμένο στην έξοδο του Βοσπόρου προς τη Μαύρη Θάλασσα στην Ασιατική πλευρά, που χρησιμοποιήθηκε κατά την αρχαιότητα από τους Έλληνες και τους Φοίνικες για εμπορικούς και στρατιωτικούς σκοπούς. Στην περιοχή έχουν ανακαλυφθεί ιερά του Ούριου Δία καθώς και βωμοί αφιερωμένοι στους 12 Ολύμπιους Θεούς.

Anadolu-Kavagi-Polis-Merkezi-Amirligi-Polis-subeleri_il
Γεωγραφικός Προσδιορισμός του Anadolu Kavagi

Κατά τη Βυζαντινή εποχή η περιοχή λόγω της στρατηγικής της θέσης ενισχύθηκε σημαντικά, με το χτίσιμο του κάστρου Yoros το οποίο σε συνδυασμό με το κάστρο ακριβώς απέναντι στην Ευρωπαική πλευρά έδινε τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου της πλεύσης στο Βόσπορο, ελέγχοντας το εμπόριο αλλά και αναχαιτίζοντας επιθέσεις εχθρών.

unnamed (5)
Τα απομεινάρια του κάστρου. Είναι ορατή η χαρακτηριστική Βυζαντινή μέθοδος κατασκευής από πέτρα και τούβλα.

 

1024px-Château_Yoros_(Yoros_Tepesi),_Anadolu_Kavağı,_Turkey

vizantino kastro

Το κάστρο Yoros κατά τη Βυζαντινή εποχή είχε 8  τεράστιους πύργους και στη συνέχεια κατά την Οθωμανική περίοδο προστέθηκαν άλλοι 2, ενώ εκτός από σημείο ελέγχου των πλοίων χρησιμοποιήθηκε και ως τελωνείο και χώρος καραντίνας  για  όσους έφταναν στην Κωνσταντινούπολη.

Υπάρχουν πολλοί θρύλοι για το μικρό ψαροχώρι, που είναι χτισμένο σε έναν κόλπο, σε απάνεμο σημείο. Σύμφωνα με έναν από αυτούς, τις μέρες που είχε τρικυμία στο Βόσπορο, στον κόλπο του χωριού έβρισκαν καταφύγιο μέχρι και 700 καράβια, ενώ σύμφωνα με έναν άλλο οι κάτοικοι του χωριού άναβαν φωτιές για να αποπροσανατολίσουν τα διερχόμενα καράβια με σκοπό να λησατέψουν το εμπόρευμά τους.

Σήμερα το χωριό αποτελεί πόλο έλξης τουριστών αλλά και ντόπιων για να απολαύσουν φρέσκο  ψάρι από τη Μαύρη Θάλασσα  ή Κυριακάτικο πρωινό με θέα στο Βόσπορο.

Από την Πόλη μπορεί κανείς να πάει με το καραβάκι ή οδηγώντας μέσω της περιοχής Beykoz. Φτάνοντας στο λιμάνι ο επισκέπτης μπορεί να δει ψαροταβέρνες, καφενεδάκια αλλά και καταστήματα τουριστικών ειδών.

unnamed (8)

.  

unnamed (9)

.  

unnamed (3)

.  

unnamed (1)

.  

anadolu house

unnamed

Περπατώντας περίπου 20 λεπτά μπορεί να ανέβει στο κάστρο και να απολαύσει εκτός από τη γεύση της ιστορίας της περιοχής, την πιο μαγευτική θέα της Μαύρης Θάλασσας.

unnamed (7)

unnamed (6)

Επίσης ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι λίγο πιο κάτω κατασκευάζεται η τρίτη γέφυρα του Βοσπόρου, που αναμένεται να αποσυμφορίσει την κίνηση της Πόλης (δύσκολος στόχος), μια και σύμφωνα με το πλάνο τα φορτηγά θα διέρχονται αποκλειστικά από αυτή και θα οδηγούνται μέσω νέου αυτοκινητόδρομου στο καινούριο αεροδρόμιο το οποίο επίσης κατασκευάζεται στην ευρωπαική πλευρά, προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Η επιμέλεια του άρθρου έγινε από την αναγνώστρια και φίλη κ.Σπυριδούλα Μαλτέζου, την οποία την ευχαριστούμε θερμά.  

Όσοι αναγνώστες από εσάς επιθυμείτε να μας στείλετε τα άρθρα σας, με μεγάλη μας χαρά μπορείτε να τα στείλειτε στο info.constantinoupoli@gmail.com