Διαδρομές στην Πόλη: Ο Μεγάλος Δρόμος του Πέρα! (Ιstiklal)

7067

Η Μεγάλη Οδός του Πέραν είναι μία από τις πιο ξακουστές οδούς στην Κωνσταντινούπολη. Στα τουρκικά λέγεται Ιστικλάλ Τζαντεσί (İstiklâl Caddesi). Βρίσκεται στην ιστορική περιοχή του Πέραν (Beyoğlu) και καθημερινά την διασχίζουν χιλιάδες επισκέπτες, είναι ένας δρόμος με μήκος περίπου 3 χιλιόμετρα γεμάτος με εμπορικά καταστήματα.

Σχετική εικόνα

Η οδός του Πέραν αρχίζει από την πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και φτάνει μέχρι τον Γαλατά.

Τη σημερινή της μορφή την πήρε στα τέλη του 19ου, αρχές του 20ου αιώνα, όταν και οικοδομήθηκαν κτήρια σε νεοκλασικό ρυθμό.

Κατά μήκος της οδού υπάρχουν πλήθος ιστορικών κτηρίων. Στην πλατεία Ταξίμ υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Το Σισμανόγλειο Μέγαρο , που ανήκει στο ελληνικό προξενείο, είναι ένα μεγαλοπρεπές κτήριο του 19ου αιώνα, αποτελεί την ελληνική προξενική κατοικία και στεγάζει πολλές πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Η στοά των λουλουδιών (Çiçek Pasajı) ή στοά Χρηστάκη, γνωστή ως Cité de Péra, είναι το κτήριο που οικοδομήθηκε το 1876 από τον Χρηστάκη Ζωγράφο . Το Λύκειο του Γαλατά είναι ένα από τα παλαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Πόλη.

Η καθολική εκκλησία του Αγίου Αντωνίου της Πάντοβα που οικοδομήθηκε το 1906. Στην πλατεία Τούνελ, όπου τελειώνει η οδός του Πέραν, υπάρχει ο ομώνυμος σταθμός του ιστορικού υπόγειου σιδηρόδρομου της Κωνσταντινούπολης (1875) που έχει μήκος μόλις 1,5 χλμ. και καταλήγει στην πάνω πλευρά του Κερατίου κόλπου.

Από την Οδό του Πέραν άρχισε το Σεπτέμβριο του 1955 η οργανωμένη επίθεση, τα ονομαζόμενα Σεπτεμβριανά, του τουρκικού όχλου κατά των περιουσιών των Ελλήνων, που λεηλάτησε και πυρπόλησε ελληνικές ιδιοκτησίες στην Κωνσταντινούπολη. Πολλά σπίτια στην οδό του Πέρα είναι ακόμη εγκαταλελειμμένα λόγω του ιδιαίτερου νομικού καθεστώτος που ισχύει.

Ο τεράστιος πεζόδρομος της Istiklal στην Κωνσταντινούπολη μοιάζει με ένα ποτάμι, που σε παρασέρνει με τη γλυκιά του ροή, για να σου αποκαλύψει όλες τις πτυχές της τουρκικής ψυχής. Κατ’ αρχάς περπατάς με τέμπο. Το βήμα δεν είναι αργόσυρτο σαν τα μέρη όπου η ζέστη είναι αφόρητη, αλλά ούτε νευρωτικό όπως στη Νέα Υόρκη. Είναι ένα βάδισμα στα μέτρα μας.

Σχετική εικόνα

Η όραση δεν παίζει τόσο ρόλο όσο η όσφρηση. Τα πεντανόστιμα κουλούρια είναι πιο σουσαμένια και χορταστικά από τα δικά μας. Τα ταψιά με τα μπακλαβαδωτά γλυκά αναδίδουν εκμαυλιστικό άρωμα φρέσκου βουτύρου. Το λαστιχωτό καϊκάμι μπαινοβγαίνει σαν λευκό φίδι στον κάδο του παγωτατζή. Τα κάστανα τσιτσιρίζουν πάνω στη θράκα, ακόμα και το καλοκαίρι. Η τσίκνα από τα κεμπάπ φτάνει γαργαλιστικά ώς τη μύτη.

Υπάρχουν και άλλες μυρωδιές. Ενα-δυο καταστήματα με φθηνές κολόνιες, παλιές εσάνς που μοιάζουν να βγήκαν από την ντουλάπα της γιαγιάς. Φούλια και πατσουλί.

Υστερα τα ακούσματα. Η τουρκική γλώσσα με τα κλειστά «ο» και τα μασημένα «ι». Με φωνές από χαμάληδες που κουβαλάνε χαλασμένες ηλεκτρονικές συσκευές σε ξύλινα καρότσια. Και ψαλμούς από τα τζαμιά για τον  Αλλάχ.

Ολα αυτά συμπληρώνουν τη βοή από το καθημερινό εμπορικό αλισβερίσι. Οσοι πουλάνε την πραμάτεια τους, τη διαφημίζουν φωναχτά.

Στην Ιστικλάλ ευχαριστιούνται όμως και τα μάτια. Το βλέμμα στέκεται πάνω στα αρχοντικά, πολλά από αυτά ήταν ελληνικής ιδιοκτησίας. Προσπερνά γρήγορα τις βιτρίνες με τα ευρωπαϊκά προϊόντα, που είναι παντού τα ίδια. Βλέπει ψηλά πάνω από τα λαμπιόνια τον διαυγή ουρανό, τα μπαλκόνια με την προνομιακή θέα. Σταματά στις μαυροντυμένες γυναίκες με τις μαντίλες, στους νεαρούς Τούρκους που κατευθύνονται στην Τακσίμ, στους εφήβους που κοιτάνε τα μαγαζιά με τα κινητά τηλέφωνα.

Σχετική εικόνα

Απογοήτευση είναι η προσωρινή διακοπή του κόκκινου τραμ (σήμα κατατεθέν)του δρόμου για λόγους ανακαίνισης των γραμμών.

Φωτογραφία του χρήστη İstanbul city.

Οταν βγαίνεις από το ποτάμι της Ιστικλάλ, δεν είσαι πια ο ίδιος. Μέσα σε ενάμισι χιλιόμετρο, έχεις καταλάβει καλύτερα τους γείτονες.

—————————————————————-

wikipedia-kathimerini