«Εγκαίνια» του νησιού Πλάτη στα Πριγκηπόνησα.

325

Την Τετάρτη, 27 Μαΐου, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να «εγκαινιάσει» το νησί της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, όπως ονομάζεται το νησί Πλάτη στα Πριγκηπόνησα.

Η Πλάτη (τουρκ. Yassıada) είναι ένα από τα ακατοίκητα βραχονήσια του συμπλέγματος των Πριγκηπόνησων της Προποντίδας. Έχει έκταση μόλις 0,05 τ.χλμ. Βρίσκεται σε απόσταση τριών περίπου ναυτικών μιλίων από την Πρώτη και την Αντιγόνη.

Το όνομα του νησιού είναι πολύ παλαιό, αφού στα βυζαντινά χρονικά αναφέρεται είτε ως “νήσος Πλάτη” είτε ως “Πλατεία νήσος”.Το τουρκικό όνομά της είναι Yassıada.

Η Πλάτη αναφέρεται από τα χρόνια της εικονομαχίας.

Μετά τον 15ο αιώνα το νησί απόμεινε ακατοίκητο και οι περιηγητές δεν είχαν λόγο να το επισκεφτούν.

Από το 1947 η νησίδα περιήλθε στην ιδοκτησία του τουρκικού ναυτικού που τη μετέτρεψε σε βάση.

«Η Πλάτη, που συμβολίζει μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους στην ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας, αναγεννιέται ως νησί της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας», ανακοίνωσε η Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.

Η Πλάτη, στη θάλασσα του Μαρμαρά, χρησίμευσε ως χώρος φυλάκισης και συνοπτικών δικών της χούντας που επιβλήθηκε το 1960. Εκεί ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αντνάν Μεντερές, μαζί με κορυφαία μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), συνελήφθησαν μετά το πραξικόπημα της 27ης Μαΐου 1960 και αργότερα φυλακίστηκαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Απαγχονίστηκαν στο γειτονικό νησί Ίμραλι, όπου σήμερα βρίσκεται έγκλειστος ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Μία από τις κατηγορίες εναντίον του Μεντερές ήταν ότι διέταξε το πογκρόμ στην Κωνσταντινούπολη εναντίον ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη το 1955.

Αργότερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα ηγηθεί του υπουργικού συμβουλίου, που θα συνεδριάσει μετά την 4ήμερη αργία του Μπαϊραμιού.

——————————————–

DHA Photo DAILY SABAH
Από Βικιπαίδεια και https://www.ethnos.gr/