Εντυπωσιακή υποθαλάσσια διάβαση πεζών 2 χλμ. στον Βόσπορο-Ετοιμο και το πλωτό αεροδρόμιο

3298

Μετά τον υποθαλάσσιο αυτοκινητόδρομο που ενώνει την ευρωπαϊκή με την ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης ένα νέο εντυπωσιακό κατασκευαστικό  έργο έρχεται να προστεθεί σύντομα στην τουρκική μεγαλούπολη.

Ο λόγος για την υποθαλάσσια σήραγγα πεζών – την πρώτη που ενώνει δύο ηπείρους – που ξεκινάει να σχεδιάζεται μέσα στον Μάρτιο και αναμένεται να παραδοθεί σε 600 ημέρες. Θεωρείται πολύ πιθανόν ότι στο έργο θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα καθώς το όριο συμπίπτει με το τέλος της τρίτης θητείας του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Καντίρ Τοπμπάς.

Ο δήμαρχος που το έχει χαρακτηρίσει έως “τρελό σχέδιο” βλέπει το συγκεκριμένο έργο έως την τελευταία σημαντική σφραγίδα που θα αφήσει στην Πόλη. Το τούνελ το οποίο θα βρίσκεται 46 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Βοσπόρου θα εκτείνεται σε δύο χιλιόμετρα και θα είναι δύο επιπέδων. Το επάνω θα απευθύνεται σε πεζούς και ποδηλάτες και το κάτω για αμαξίδια και ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Η διάμετρος της σήραγγας θα είναι μεταξύ 12 και 15 μέτρων.

Οι εργασίες κατασκευής θα έχουν ως αποτέλεσμα να διακοπούν από τον προσεχή Ιούλιο τα δρομολόγια από το πορθμείο του Καμπάτας όπου θα αποτελεί και την ευρωπαϊκή είσοδο της σήραγγας.

Η ανακοίνωση του νέου έργου έρχεται λίγες ημέρες μετά από την ανακοίνωση για την δημιουργία τεχνιτών νησιών αλλά και την έναρξη λειτουργίας του πλωτού αεροδρομίου Ορντού – Γκιρέσουν (φωτογραφία επάνω) στην Μαύρη Θάλασσα.

Σχεδιασμένο με βάση τεχνικές που εφαρμόστηκαν στο Ντουμπάι, κατασκευάστηκε νήσος η οποία φέρει το το υπερσύγχρονο αεροδρόμιο!
35 εκατομμύρια τόννοι πέτρας κάλυψαν μια έκταση 1,8 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων μέσα στη θάλασσα, το σύνολο της κατασκευής κόστισε 130 εκατομμύρια δολάρια και διαθέτει αεροδιάδρομο μήκους 3 χιλιομέτρων και πλάτους 45 μέτρων!

Ξεκίνησαν οι  πρώτες αεροπορικές πτήσεις προς Γερμανία.

—————————————————————————-

– Με πληροφορίες από Hurrieyet- TRTnews247