Ερντογάν: Η κατάκτηση (Fetih) της Κωνσταντινούπολης δεν είναι κατοχή

195

Ο Τούρκος πρόεδρος προκαλεί με νέες του δηλώσεις για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης: «Κατάκτηση» και όχι «άλωση» της Κωνσταντινούπολης

Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια εγκαινίων νέου νοσοκομείου, και μετά την ανάγνωση μουσουλμανικής προσευχής εντός του ναού της Αγίας Σοφίας την Παρασκευή στο πλαίσιο της επετείου για την άλωση της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “οι πρόγονοί μας έβλεπαν την κατάκτηση όχι απλώς ως κατάκτηση γης αλλά ως αλλά ως κατάκτηση της καρδιάς”.

“Τον τελευταίο καιρό κάποιοι που δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους, προσπαθούν να προσδώσουν στην άλωση την έννοια της εισβολής. Αυτοί, πιστέψτε με, είναι εντελώς μα εντελώς άσχετοι. Αν τους ρωτήσετε την έννοια του Fetih, δεν θα την ξέρουν. Η κατάκτηση είναι κυρίως η κατάκτηση της καρδιάς” είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Και πρόσθεσε ότι όταν ο Μωάμεθ ο Πορθητής μπήκε στην Πόλη οι κάτοικοι τον υποδέχτηκαν όχι ως εχθρό αλλά ως σωτήρα και οι γυναίκες έλεγαν ότι ήταν καλύτερα να βλέπουν το οθωμανικό σαρίκι παρά την παπική τιάρα.

“Αντί να καταστρέψει την Αγία Σοφία με θρησκευτική εχθρότητα, με το δικαίωμα του κατακτητή την καλλώπισε και την παρέδωσε στις υπηρεσίες των μουσουλμάνων. Τους δε άλλους χώρους θρησκευτικής λατρείας δεν τους ακούμπησε καν”, υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι “τα δικά μας τζαμιά που αναγκαστήκαμε πριν από μισό αιώνα να εγκαταλείψουμε καταστράφηκαν πολύ σύντομα”. “Κοιτάξτε, στην Αθήνα αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε ούτε ένα τζαμί. Όλα κατεδαφίστηκαν. Αλλά εμείς σε μια πόλη όπως η Κωνσταντινούπολη δεν επιλέξαμε αυτό τον δρόμο. Κοιτάζοντας μόνο αυτήν την εικόνα μπορούμε να δούμε το μεγαλείο της καρδιάς του προγόνου μας”, ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, στην επέτειο των 567 ετών από τη “μαύρη” μέρα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε εντολή, αγνοώντας άπαντες, και διαβάστηκε μουσουλμανική προσευχή, μέσα στην Αγία Σοφία.

Στο πλαίσιο των μεγαλοπρεπών εορτασμών οι οποίοι έγιναν υπό τα μέτρα αποστάσεων και περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, η “σούρα του Πορθητή”, μία μουσουλμανική προσευχή αφιερωμένη στον Μωάμεθ Β’, διαβάστηκε από το εσωτερικό του μνημειώδους ναού και μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Δεν ανοίγει προς το παρόν ως τζαμί η Αγία Σοφία

Σε δηλώσεις του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 7, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν εξήρε τη σημασία της «κατάκτησης» της Κωνσταντινούπολης, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για ένα απλό γεγονός και ότι δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην Αγία Σοφία.

«Η κατάκτηση (της Πόλης) δεν είναι ένα απλό ιστορικό γεγονός. Ο περιορισμός του μόνο στο θέμα της Αγίας Σοφίας, οδηγεί στο να παραβλέπουμε τη μεγάλη εικόνα αυτής της κατάκτησης. Κάποιες φορές η συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα διεξάγεται με καλή πίστη, αλλά κάποιες άλλες η προσοχή στρέφεται προς άλλη κατεύθυνση και χάνουμε το πιο σημαντικό. “Ποιο είναι το πνεύμα της κατάκτησης;”.

Το να διαβάζεται μέσα στην Αγία Σοφία το κοράνι και ειδικά το εδάφιο για την κατάκτηση αυτό είναι το πνεύμα της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης», σημείωσε ο Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος όταν ρωτήθηκε αν στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, παρέπεμψε στην απάντηση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, πριν από τις δημοτικές εκλογές πέρυσι.

«Σε μια συνάντηση νομίζω ότι ήρθε στην ημερήσια διάταξη, ο πρόεδρός μας είχε πει: “ας γεμίσουν πρώτα το Μπλε Ταζμί και μετά θα εξετάσουμε και τα θέμα της Αγίας Σοφίας”», δήλωσε ο Ιμπραχίμ Καλίν, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «τη στιγμή που μπήκε στην Κωνσταντινούπολη ο Μωάμεθ ο Πορθητής, η Αγία Σοφία ήταν ένα κτήριο έτοιμο να γκρεμιστεί και να ξεχαστεί, αλλά αυτό που κράτησε όρθια την Αγία Σοφία και έκανε την Κωνσταντινούπολη μία παγκόσμια πόλη ήταν το πνεύμα κατάκτησης του 1453».

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου ανέφερε επίσης ότι ο Μωάμεθ ο Πορθητής μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης εξασφάλισε την ελευθερία της λατρείας σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες και τις μειονότητες μέσα στην αυτοκρατορία, τους Καθολικούς, τους Αρμενίους, τους Έλληνες και τους Εβραίους.

————————————————————–

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-https://www.ethnos.gr/-https://www.capital.gr/diethni/