Εύρεση εργασίας στην Τουρκία – Αδειες παραμονής και ο βασικός μισθός

17241

Μετά απο πολλές ερωτήσεις, παρεναίσεις καθώς και αιτήματα αναγνωστών για εργασία στην Τουρκία.

Η εύρεση εργασίας καθώς και η µετεγκατάσταση σε ένα νέο περιβάλλον πολλές φορές προβληµατίζει και άλλες φορές δηµιουργεί προσδοκίες οι οποίες κάποια στιγµή θα πρέπει να αποδειχθούν φιλόδοξες και να έχουν και θετική κατάληξη. Με αφορµή την Ελληνική –και όχι µόνο- οικονοµική κρίση υπάρχει ένα µεγάλο ενδιαφέρον για µετεγκατάσταση και εργασία στον ευρύτερο τουρκικό χώρο.

Το βιογραφικό σας

Βασικές αρχές Για ένα επιτυχηµένο βιογραφικό σηµείωµα είναι καλό να έχετε µια εκτυπωµένη µορφή στα Τουρκικά και στα αγγλικά.

Επισυνάπτουµε πρώτα το Τουρκικό πρότυπο και στη συνέχεια το αγγλικό πρότυπο. Στο τουρκικό πρότυπο τοποθετούµε πάνω αριστερά µια φωτογραφία πρόσφατη σχετικά –φωτογραφία διαβατηρίου –έγχρωµη κατά προτίµηση.

Στα τουρκικά βιογραφικά δεν γράφουµε ποτέ την θέση για την οποία ενδιαφερόµαστε. Η θέση της αγγελίας συνήθως γράφεται µε κωδικό άρα θα γνωρίζουν από την αρχή ότι εσείς ενδιαφέρεστε (πχ Εταιρία αναζητεί γραμματέα 0212.458.66.— για το τµήµα δηµοσίων σχέσεων ή για το λογιστήριο της εταιρίας )–χωρίς να χρειαστεί
να το ξαναθέσετε έστω και ευγενικά .

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Στην Τουρκία όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχουν πολλές σελίδες ηλεκτρονικής µαζικοποίησης θέσεων εργασίας οι οποίες ταξιθετούν τις εταιρίες ανάλογα µε τον κλάδο καθώς και µε την περιοχή.

Οι ηλεκτρονικές σελίδες που υπάρχουν πέρα από τις απαραίτητες πολιτικές για την εχεµύθεια καθώς και για την ορθότητα των δεδοµένων που θα διακινήσουν σαν µεσάζοντες µεταξύ του ενδιαφεροµένου και της εταιρίας, έχουν την υποχρέωση να έχουν έγκυρες, όχι ληγµένες αγγελίες.

Η εγγραφή µε sign up θεωρείται ή πιο έγκυρη µέθοδος για εύκολο παρακολούθηµα των µικρών αγγελιών που προκύπτουν συνεχώς. Αρκετές σελίδες όπως το kariyer.net διαθέτουν τη δυνατότητα να δηµιουργήσετε ηλεκτρονικό βιογραφικό σηµείωµα µαζί µε στοιχεία που µπορεί να περιλαµβάνουν σαν επισύναψη και το δικό σας βιογραφικό σηµείωµα.

Εάν ψάχνετε γενικά έγκυρες αγγελίες είναι καλό να αποφεύγετε την δηµιουργία βιογραφικών σηµειωµάτων µέσα σε εταιρίες γιατί παλαιότερα είχε παρατηρηθεί το φαινόµενο να υπάρχει διαδεδοµένη µαζική αποστολή βιογραφικών και αυτό θα δηµιουργούσε µια κάποια διάθεση κυρίως στον παραλήπτη.

Είναι καλό να κρατάτε σηµειώσεις είτε ηλεκτρονικά είτε γραπτά για το πού έχετε κάνει κρούσεις για αποστολή βιογραφικού. Οι περισσότεροι παραλήπτες παίρνουν το βιογραφικό

Μέθοδοι
1) Μικρές αγγελίες από εφηµερίδες, περιοδικά και έντυπο οικονοµικό τύπο (συνήθως ενήµερες αγγελίες µε απόκλιση 1-2 ηµερών)
2) ∆ιαδικτυακά website και φόρµες αναζήτησης εργασίας
3) Στόµα µε στόµα

Έρευνα αγοράς

Η πλέον διαδεδοµένη –αν και απρόσωπη µέθοδος που ακολουθείται είναι η αποστολή βιογραφικού σηµειώµατος –συνηµµένου αρχείου προς τον υποψήφιο εργοδότη, ο οποίος µπορεί να σας ειδοποιήσει εφόσον κρίνει ότι τηρείτε τις προϋποθέσεις που έχει θέσει.

 Κορυφαίες εταιρίες για µικρές αγγελίες

-Adecco (http://www.adecco.com.tr/tr/ )
Ιστοσελίδα µε κεντρική θεµατολογία την εύρεση εργασίας κυρίως απο µεγάλες εταιρίες. ∆υνατότητα να εγγραφείτε και να αποκτήσετε προφίλ µέσα σε αυτή µε ενηµερώσεις και ανανεώσεις για τυχόν διαθέσιµες θέσεις.
– Αρκετά αξιόπιστη και δωρεάν.

-KRM ( www.krm.com.tr )
Μια απο τις κορυφαίες εταιρίες για µικρές αγγελίες στο χώρο της εργασίας στη Τουρκία. ∆υνατότητα δηµιουργίας προφίλ και αποστολής βιογραφικού χωρίς να είναι απαραίτητο να το έχετε πάντα συνηµµένο µαζί σας. Τακτικές ενηµερώσεις καθώς και προσθήκη πληροφοριών περί προσλήψεων κλπ.- Αρκετά αξιόπιστη και επίσης δωρεάν.

-Man Power ( www.manpower.com.tr )
Η πιο γνωστή ίσως εταιρία στο κόσµο για διαχείριση ανθρώπινου δυναµικού. Με δηµιουργία προφίλ καθώς και προσφορά / ζήτηση σε θέσεις εργασίας κυρίως στις µεγάλες πόλεις.
– Αξιόπιστη και δωρεάν.

-Kariyer ( www.kariyer.net )
Μια από τις πιο πλήρης ΄σελίδες για ηλεκτρονικές αγγελίες εργασίας. Μεγάλος αριθµός εταιριών για όλες σχεδόν τις πόλεις της επικράτειας µε έµφαση στην Κων/πολη, τη Σµύρνη και την Άγκυρα. Αξιόπιστη και δωρεάν.

-ΕLOOKAT SERİ İLANLAR ( http://ilan.elookat.com )
Μικρές αγγελίες απο την ιστοσελίδα elookat µε µεγάλη γκάµα αναζήτησης και πρόσφατων αγγελιών. ∆υνατότητα αποστολής βιογραφικού

-eleman ( http://seri.eleman.net )
Mıκρές αγγελίες απο την σελίδα eleman.net

-Hurriyet Ilan ( http://www.hurriyete.com)
Μικρές αγγελίες για εργασία στην Τουρκία από την εφηµερίδα Hurriyet.

-TÜRKİYE İLAN ( http://www.turkiyeilan.com )
Μικρές αγγελίες απο τον ιστοχώρο türkiye ilan!

ΑΔΕΙΕΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ

 

Οι άδειες παραμονής που ισχύουν σήμερα στη Τουρκία είναι οι παρακάτω :

ΤΡΙΜΗΝΗ ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ (η οποία δεν απαιτεί ουσιαστικά έκδοση)
– Εκδίδεται απο την κεντρική αστυνομική υπηρεσία και αφορά για διαμονή εώς και 90 ημέρες απο την πρώτη ημέρα εισόδου απο τα σύνορα. Για περαιτέρω ανανέωση της άδειας αυτής μπορείτε απλά να κάνετε είσοδο και έξοδο απο τα τελωνεία και αεροδρόμια (πχ τελωνείο Ιψάλων/Κήπων )
ΕΤΗΣΙΑ ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ
– Εκδίδεται απο την κεντρική αστυνομική υπηρεσία και αφορά για διαμονή εώς και 365 μέρες απο την πρώτη ημέρα εισόδου. Δικαιολογητικά θα μπορούσε να είναι η αίτηση παραμονής απο την υποψήφιο -και όχι βεβαιωμένο εργοδότη καθώς και λόγοι πολιτικού ασύλου.
ΔΙΕΤΗΣ ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ
– Εκδίδεται απο την κεντρική αστυνομική υπηρεσία και αφορά για διαμονή εώς και 365Χ2 μέρες απο την πρώτη ημέρα εισόδου. Δικαιολογητικά θα μπορούσε να είναι η αίτηση παραμονής απο την υποψήφιο -και όχι βεβαιωμένο εργοδότη καθώς και λόγοι πολιτικού ασύλου. Οι περαιτέρω διαδικασίες όπως η ανανέωση αδειών για 5+ χρόνια, και αφού υπάρχει λευκό ποινικό μητρώο οδηγούν στο δικαίωμα πολιτογράφησης.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΝΕΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
– ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΠΩΣ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ– ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ (ή προσωρινή διεύθυνση, την οποία μετά εντός 45 ημερών πρέπει να αλλαξετε)

– ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΜΟΥΧΤΑΡΗ (ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΝΟΤΕΡ)

– ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ ΜΠΡΟΣ ΠΙΣΩ ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΑΣ (Ελληνική,
ΕλληνοΚυπριακή, Ξένη)

– ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ 1.000 ΛΙΡΩΝ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ + ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ

– ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ- ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΔΕΚΟ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΑΣ , Η ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΜΕ ΠΛΗΡΩΜΗ
(+ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ)

– ΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΜΟΥΧΤΑΡΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ή τον ΟΙΚΙΟ ΔΗΜΟ

-Ο βασικός μισθός στη Τουρκία

(ισχύει για όλες τις πτυχές του ιδιωτικού τομέα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ, ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ, ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ, ΚΑΙ
ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ)

Καθεστώς υπολογισμού μισθού:-        ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ στις 803 Λίρες (απο 1/7/2014 στις 865 Λίρες)
–        Εξτρά γλώσσα: 150-250 Λίρες (καθαρά)

(*Ισχύει για αναγνωρίσεις πτυχίων καθώς και για παρουσίαση αντίστοιχων τίτλων χωρίς να είναι απαραίτητη η οποιαδήποτε πιστοποίηση σε εγχώριο ίδρυμα ξενόγλωσσης εκπαίδευσης)

–        Προϋπηρεσία: Κλιμακωτά από 200 Λίρες (καθαρά)

(*Ισχύει για το σύνολο των φορέων /εργοδοτών του τουρκικού ιδιωτικού τομέα ενώ κατά την υπογραφή ιδιωτικών ατομικών συμβάσεων αυτό εναπόκειται στον εργοδότη σε σχέση με το τελικό ύψος προσμέτρησης)

–        Ειδικές δεξιότητες από 150 – 800 Λίρες

(όπου λογίζεται η κατοχή διπλωμάτων για δεξιότητες σε Η/Υ, λογισμικό καθώς και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά ανάλογα με την περίπτωση)

–        Ειδικά μπόνους

(Το ύψος τους καθορίζεται μετά από διαπραγμάτευση απευθείας του εργοδότη με τον εργαζόμενο)

–        Παραγωγικότητας από 150 – 500 Λίρες

(Καθορίζεται ανάλογα με τον τομέα και την θέση εργασίας)

–        Θέσης από 300 – 1000 Λίρες

(Ανάλογα την θέση καθώς και τα χρόνια προϋπηρεσίας με την διαφορά πως οι αμοιβές προσμετρούνται στο επίσημο συμβόλαιο εργασίας μεταξύ του εργοδότη και εργαζόμενου)

–        Υπερωρίες

(Ανάλογα την θέση, τον τομέα και συνήθως ενίοτε και το καθεστώς μονιμότητας του εργαζομένου, συνήθως υπάρχει συμπλήρωση ωρών και συνεχεία μπόνους άδεια ή και πληρωμή με το σύνηθες ημερομίσθιο των 45 Λιρών / των ωρών που έχουν ολοκληρωθεί σαν εργατοώρες

Άλλα επιδόματα

–        Οικογενειακό από 180 Λίρες

(Ισχύει σχεδόν σε όλους τους κλάδους και έπειτα από διαπραγμάτευση)

–        Παιδιού από 200 – 310 Λίρες

(Ισχύει για όλους τους κλαδους και έπειτα από κλιμακωτή περαίωση ανάλογα και με το είδος της εταιρίας και την πραγματική οικογενειακή/λογιστική/φοροδοτική κατάσταση του εργαζομένου)

–        Ασθενείας από 100 – 190 Λίρες

(Ισχύει για όλους τους κλάδους)

ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Αυξήσεις συνήθως ανάλογα με τον πληθωρισμό ετήσια

Χρονική αλλαγή κλάσης ανα 2,5 χρόνια

ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ

1 – 4 χρόνια ανα 2 έτη + 1% από την άυξηση ή μείωση του πληθωρισμού

4 – 6 χρόνια ανα 2,5 έτη + 2% από την αύξηση ή μείωση του κρατικού ετήσιου πληθωρισμού

6 – 8 χρόνια ανά 1 έτος

8 – 11 χρόνια ανά 1 έτος + 1% από την ετήσια μεταβολή του πληθωρισμού

11 + ανά έτος ή με συμφωνία με τον εργοδότη/εταιρία

Εδώ μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αναζήτηση εργασίας στην Τουρκία σήμερα:
 http://www.omogeneia-turkey.com/job/id/rehber.html