Ημέρα μνήμης και χαράς για την Ρωμιοσύνη: Θυρανοίξια στο Σισλί

1967

Στους Έλληνες της Πόλης το κοιμητήριο του Σισλί

Γράφει ο καθηγητής  Γ. Γιγουρτσής  ( Yanni Gigourtsis )

Με κάθε λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 22 τρέχοντος, τα Θυρανοίξια του ανακαινισθέντος Κοιμητηριακού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα, στο Σισλί, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίου, με τη θεία λειτουργία αφιερωμένη στη μνήμη των εκεί αναπαυθέντων.

Στους Ρωμιούς της Πόλης επέστρεψε ο ναός του κοιμητηρίου του Σισλί (φωτο)

(Φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Μαγγίνας)

O εκλεκτικιστικού ρυθμού σταυροειδής με τρούλο, ναός είναι έργο του περίφημου Γάλλου αρχιτέκτονα Βαλορί, και κτίστηκε το 18 με δωρεά των αδελφών Στεφάνοβιτς-Σκυλίτση. Η Κοινότητα Σταυροδρομίου ανέλαβε και διεκπεραίωσε εξ ολοκλήρου την ανακαίνιση και το κόστος του έργου το οποίο ανήλθε στις 800.000 Λίρες Τουρκίας και καλύφθηκε από ίδιους πόρους.
Ο Ναός βρίσκεται στην είσοδο του ιστορικού Κοιμητηρίου, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Σισλί και αποτελεί ένα ”ανοιχτό μουσείο” αρχιτεκτονικής και γλυπτικής με δυτικότροπες και κλασικιστικές αισθητικές καταβολές

Φωτογραφία του Yanni Gigourtsis.

Το νεκροταφείο του Σισλί ιδρύθηκε το 1859 με μεταφορά των παλαιότερων νεκροταφείων (Μεγάλα Μνήματα) που βρίσκονταν στο Πέρα Η σταδιακή οικιστική επέκταση τότε της περιοχής του Σταυροδρομίου , έκανε αναγκαία την μεταφορά του Κοιμητηρίου. Το νεκροταφείο ακολούθησε την πορεία της κοινότητάς στους δύο σχεδόν αιώνες που μεσολάβησαν.

Με τα Σεπτεμβριανά του 1955, οι καταστροφές στο κοιμητήριο Σισλί, όπως και σε άλλα νεκροταφεία της κοινότητάς , ήταν μεγάλες.. Οι φθορές συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια. Το 2012 ξεκίνησε το έργο συντήρησης, αποκατάστασης και διαφύλαξης του κοιμητηρίου στο Σισλί. Η κύρια φάση των εργασιών ολοκληρώθηκε το 2014 . Σε αυτήν επισκευάστηκαν και αποκαταστάθηκαν 54 ταφικά μνημεία. Τελείωσε η επισκευή και η τακτοποίηση του οστεοφυλακίου που ήταν εγκαταλειμμένο τελείως από το 1955.

Επισκευάστηκε το παρεκκλήσι των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου καθώς και η αίθουσα τελετών. Ταυτόχρονα με τα μνημεία έγιναν, και ακόμα συνεχίζονται, εργασίες για την συντήρηση του χώρου των 38 περίπου στρεμμάτων που καταλαμβάνει το Κοιμητήριο του Σισλί, των δρόμων και των βοηθητικών κτισμάτων.

Συγχρόνως, μετά από επίπονες προσπάθειες η κοινότητα έλαβε το 2012 και το Tapu Senedi, το έγγραφο δηλαδή του τίτλου της ιδιοκτησίας του Κοιμητηρίου Σισλί, κατοχυρώνοντας, μετά από δεκαετίες τον πολλαπλώς πολύτιμο χώρο του νεκροταφείου από κάθε επιβολή
Την πρώτη αυτή μεγάλη φάση των έργων την κατεγράφη σε ένα ντοκυμανταίρ παραγωγής της κοινότητας με τίτλο «Τότε οι νεκροί πεθαίνουν, όταν τους λησμονάμε» το 2014. Η ταινία προβλήθηκε στην Αθήνα και στην Πόλη με αποτέλεσμα το έργο να πάρει μεγάλη δημοσιότητα στα ΜΜΕ και το Κοιμητήριο να γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Το νεκροταφείο εντάχθηκε πρόσφατα στην ASCE, “The Association of Significant Cemeteries in Europe, ένα ευρωπαικό δίκτυο δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών που έχουν υπό την αιγίδα τους κοιμητήρια με ιστορικό ή καλλιτεχνικό ενδιαφέρον.

Φωτογραφία του Yanni Gigourtsis.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Μεγαλωνύμου Κοινότητας Σταυροδρομίου, Γεώργιος Παπαλιάρης, αφού καλωσόρισε τους πολλούς και εκλεκτούς παρευρισκομένους στην τελετή δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά την ΑΠΘ λέγοντας ”πλείστες ευχαριστίες οφείλουμε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίο, σε εσάς Παναγιώτατε, που με την παρουσία και το ενεργό παράδειγμα σας, μας εμπνέετε, μας ενθαρρύνετε και ευλογείτε τα έργα μας.

Φωτογραφία του Yanni Gigourtsis.

Πολλά τα έτη σας”, κάνοντας παράλληλα αναφορά στα 26 χρόνια πατριαρχίας του.
Ευχαριστίες απέστειλε επίσης στην Ελληνική κυβέρνηση που στέκεται ποικιλοτρόπως συμπαραστάτης στην Ομογένεια . Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ.Παπαλιάρης στη συνεργασία με τον Νίκο Μιχαηλίδη, τον άνθρωπο που οραματίστηκε αυτό το έργο αλλά και στην προηγούμενη Εφοροεπιτροπή Σταυροδρομίου, υπό την προεδρία του Γιώργου Πετρίδη, η οποία σε δύσκολες εποχές προστάτευσε το Κοιμητήριο από την επαπειλούμενη καταπάτηση του.

Φωτογραφία του Yanni Gigourtsis.

Ευχαρίστησε επίσης για την αργαστή συνεργασία τους την Έντα Ουγούρ (Eda Uğur) που ανέλαβε την αρχιτεκτονική μελέτη, τον Νίκο Καλογερά, υπό την επίβλεψη του οποίου ομάδα ειδικών, τεχνικών και συντηρητών, εκτέλεσε την μελέτη, τους εργαζομένους και τους συνεργάτες της Κοινότητας και ιδιαιτέρως τον Μανώλη Σεισόγλου και το προσωπικό του Κοιμητηρίου , καθώς και την ΟΙΟΜΚΩ, τον Πρόεδρο της Νικόλαο Ουζούνογλου .

Φωτογραφία του Yanni Gigourtsis.

Τέλος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Αρχιερατικό Προϊστάμενο, Μητροπολίτη Τρανουπόλεως κ. Γερμανό, τον ακούραστο συμπαραστάτη και σοφό σύμβουλο στο έργο μαζί με τους ιερείς της Κοινότητας τους πατέρες Δημήτρη Μαγιόγλου και Φώτιο Ζωγραφίδη, για τον ζήλο και την αγάπη με την οποία περιέβαλαν το έργο.

Στην τελετή των Θυρανοιξίων παρευρέθηκαν Αρχιερείς από την Πόλη και το εξωτερικό, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας και μέλη της διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη, Άρχοντες του Πατριαρχείου και θεσμικοί φορείς της Πόλης, καθηγητές και δάσκαλοι των ομογενειακών εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων αλλά και προσκυνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

ρεπορτάζ από την ΕΡΤ
http://denuo.goodbarber.com/apiv3/preview/…

——————————————————————————-

 

Φωτογραφίες Στέλιος Γιανσακίδης / New IDeas Production

Γιάννης Γιγουρτσής