Η Αθήνα στα Βυζαντινά Χρόνια

670

  Η Αθήνα είναι η πόλη με τη μεγαλύτερη ιστορία της Ευρώπης, και μιας από τις μεγαλύτερες του κόσμου, αφού κατοικείται συνεχώς για πάνω από 3.000 χρόνια. Η πόλη κατάφερε να γίνει η ηγετική πόλη της Αρχαίας Ελλάδας στην πρώτη χιλιετία π.Χ., ενώ τα πολιτιστικά της επιτεύγματα κατά τη διάρκεια του 5ου αιώνα π.Χ. έθεσαν τα θεμέλια του δυτικού πολιτισμού.

Την περίοδο του Μεσαίωνα και της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, η πόλη έπεσε σε παρακμή για να επανέλθει στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών, επωφελούμενη κυρίως από το ιταλικό εμπόριο. Στη συνέχεια και αφού πέρασε μια περίοδο ύφεσης υπό την κατοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Αθήνα εμφανίζεται ξανά τον 19ο αιώνα ως η πρωτεύουσα του νέου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

Oταν στη ρωμαική αυτοκρατορία κυριάρχισε η θρησκεία του Χριστιανισμού, η Αθήνα θεωρήθηκε το κέντρο των ειδωλολατρών – παγανιστών, και ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός έκλεισε το 529 μ.Χ. όλα τα σχολεία και τη φιλοσοφική σχολή της Αθήνας. Το γεγονός αυτό που οδήγησε σε πολιτιστική και πνευματική παρακμή την πόλη σηματοδότησε και το τέλος της ιστορίας της αρχαίας Αθήνας.

Η Αθήνα τα Βυζαντινά Χρόνια

Από το 529 μ.Χ., η Αθήνα περνά κάτω από την εξουσία των Βυζαντινών και αρχίζει να χάνει την αίγλη της. Σημαντικά κτήρια όπως ο Παρθενώνας και το Ερέχθειον μετατράπηκαν σε εκκλησίες. Την περίοδο αυτή η Αθήνα μετατράπηκε σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, και πολλά από τα έργα τέχνης της μεταφέρθηκαν από τους βυζαντινούς αυτοκράτορες στην Κωνσταντινούπολη.

Επιπλέον, αν και οι Βυζαντινοί διατηρούσαν τον έλεγχο του Αιγαίου και των νησιών, κατά τη διάρκεια του 7ου-8ου αιώνα ο έλεγχος αυτός δεν εκτεινόταν πολύ πέρα από τις ακτές. Από το 600 μ.Χ. η πόλη συρρικνώθηκε προς το εσωτερικό λόγω των επιδρομών που δεχόταν από τους Άραβες και τους Σλάβους, και έγινε μια σκιά του παλιού ένδοξου παρελθόντος της.

Τον 7ο αιώνα, σχεδόν ολόκληρη η Ελλάδα δεχόταν επιθέσεις από σλαβικές φυλές που έρχονταν από το βορρά, με αποτέλεσμα να αρχίσει μια περίοδος ανασφάλειας και αβεβαιότητας για την Αθήνα. Η περίοδος αυτή κράτησε μέχρι τα μέσα του 9ου αιώνα, όπου επανακτήθηκε ο έλεγχος της Ελλάδας από τη βυζαντινή αυτοκρατορία, με αποτέλεσμα η Αθήνα να αρχίσει να επεκτείνεται και να αναπτύσσεται ξανά.

Οι εισβολές των Τούρκων, μετά την μάχη των Μάνζικερτ το 1071 με τους Βυζαντινούς και τα επακόλουθα των εμφυλίων πολέμων δεν επηρέασαν σημαντικά την Αθήνα. Μάλιστα κατά την περίοδο που ανέλαβε την εξουσία η δυναστεία των Κομνηνών, (Αλέξιος, Ιωάννης και Εμμανουήλ) η Αθήνα αλλά και η υπόλοιπη Ελλάδα γνώρισαν μεγάλη ευημερία.

Archaeological evidence

  Οι ιστορικές μελέτες αναφέρουν ότι η μεσαιωνική πόλη της Αθήνας γνώρισε μια περίοδο ταχείας ανάπτυξης, από τον 11ο μέχρι και το τέλος του 12ου αιώνα. Η Αγορά της Αθήνας αρχίζει να χτίζεται ξανά και σύντομα η πόλη έγινε ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο ικανό να προσελκύσει τους Ενετούς και διάφορους άλλους επιχειρηματίες που σύχνάζαν στα λιμάνια του Αιγαίου. Η αύξηση του εμπορίου επηρέασε σημαντικά την οικονομική ευημερία της πόλης.

Οι δύο αυτοί αιώνες ήταν και οι χρυσοί αιώνες της βυζαντινής τέχνης για την Αθήνα. Σχεδόν όλες οι σημαντικές βυζαντινές εκκλησίες γύρω από την Αθήνα χτίστηκαν εκείνη την περίοδο, κάτι που αποδεικνύει και την ανάπτυξη της πόλης. Όμως, η ευημερία της πόλης κράτησε μέχρι το 1204 μ.Χ. όπου κατά την 4η σταυροφορία η Αθήνα κατακτήθηκε από τους Ενετούς.

Βυζαντινά Χρόνια

  Από το 1204 έως το 1458, η Αθήνα ήταν υπό την κατοχή των Ενετών. Αρχικά αποτελούσε την πρωτεύουσα του δουκάτου των Αθηνών, μέχρι που η οικογένεια De la Roche των Βουργούνδιων κατέκτησε τη Θήβα και μετέφερε την πρωτεύουσα εκεί. Παρόλα αυτά η Αθήνα παρέμεινε μια σημαντική πόλη, το εκκλησιαστικό κέντρο και η πόλη με το μεγαλύτερο κάστρο του δουκάτου.

Το 1311 μ.Χ. η πόλη πέρασε στην κατοχή Καταλανών μέχρι και το 1388 μ.Χ. Τη χρονιά αυτή το δουκάτο έχασε τη Θήβα με αποτέλεσμα η πρωτεύουσα να μεταφερθεί και πάλι στην Αθήνα. Το 1388 ο Nero I Acciajuoli από την Φλωρεντία κατέλαβε την Αθήνα και ανακυρήχθηκε δούκας της πόλης. Οι απόγονοί του κυβέρνησαν την Αθήνα μέχρι το 1458 που την κατέλεβαν οι Τούρκοι.

H Αθήνα εμφανίζεται ξανά τον 19ο αιώνα ως η πρωτεύουσα του νέου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

—————————————————————————————-

 

 

http://www.athenshappytrain.com/