Η Πόλη αποχαιρέτησε τον τελευταίο Ρωμιό Μεγάλο Ζαχαροπλάστη της Ομογένειας

7358

Γράφει ο Γιάννης Γιγουρτσής

Αποχαιρετισμός στον Χάρη Λένα, τον παλιό ιδιοκτήτη του ιστορικού ζαχαροπλαστείου Baylan, το οποίο ίδρυσε ο πατέρας του Φίλιππος πριν απο 93 χρόνια. Η ζαχαροπλαστική ήταν μια από ΄τις τέχνες στην οποία κυριαρχούσαν παλιότερα οι Ρωμιοί της Πόλης, που ήταν και οι ιδιοκτήτες των καλύτερων ζαχαροπλαστείων Tο Baylan στη Χαλκηδόνα όπως και το Inci στο Πέρα ειναι δύο από τα ιστορικά αυτά καταστήματα που συνεχίζουν μέχρι σήμερα, αν και πλέον έχουν αλλάξει χέρια. Ρωμιοί κατείχαν επίσης και τις σημαντικότερες σοκολοτοβιομηχανίες της Τουρκίας
Ο Χάρης Λένας γνώρισε μεγάλη επαγγελματική καταξίωση και ήταν γνωστός ως ο πρώτος Τούρκος που πήγε στο εξωτερικό (Αυστρία, Γερμανία κ.α.) για να σπουδάσει σε πανεπιστημιακό επίπεδο την ζαχαροπλαστική. Ο ίδιος ήταν επίσης ο πρώτος που έφερε την μηχανή του Εσπρέσσο στην Τουρκία και έφτιαξε τους πρώτους Εσρέσσο και Καπουτσινο στο μαγαζί του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο θάνατός και η κηδεία του προβλήθηκε από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της Τουρκίας
Ο Χαρης Λένας υπήρξε ο τελευταίος των σπουδαίων ζαχαροπλαστών της γενιάς του. Μαζί του κλείνει και τυπικά ένα κεφάλαιο της ιστορίας της Πόλης και της πολιτικής Ρωμιοσύνης
Κατά τα άλλα, οι Άραβες τουρίστες και οι “ξενομπάτες” από την Ανατολία γεύονται πλέον τον καφέ, τον οποίο πολλοί από αυτούς μόλις πρόσφατα εμαθαν να πίνουν, στα πολυάριθμα Starbucks της Ιστικλάλ και της λεωφόρου της Βαγδάτης και δοκιμάζουν τους μπακλαβάδες της οικογένειας Güllüoğlu που από το Γκαζίναντέπ της Άνω Μεσοποταμίας κατέκτησαν το Πέρα , και τα καζάν ντιπί από το Saray του κυρίου Δημάρχου, που έχει γεμίσει παραρτήματα ολόκληρη την πόλη Άλλες εποχές, άλλοι άνθρωποι, άλλα ήθη, άλλες γευσεις.
Στο μεταξύ ο Χάρης Λένας άρχισε ήδη να φτιάχνει εσπρέσσο και να κερνάει τρούφες με σοκολάτα και μακαρόν με φραμπουάζ στο νέο Baylan που άνοιξε στην γειτονία του ουρανού, για τους παλιούς του πελάτες


Αναδημοσίευση από pontos-news.gr ,

Βαθιά θλίψη σκόρπισε στους Ρωμιούς της Πόλης η δυσάρεστη είδηση για την απώλεια του τελευταίου μεγάλου ζαχαροπλάστη της ομογένειας, του Χαράλαμπου (Χάρη) Λένα. Ο εκλιπών ταυτίστηκε με το φημισμένο Βαylan στο Μπεµπέκι (Bebek) του Βοσπόρου καθώς ήταν γιος του Φίλιππα Λένα, ιδρυτού των ζαχαροπλαστείων Baylan. Η κηδεία του τελέστηκε μέσα σε κλίμα συγκίνησης τη Δευτέρα 13 Ιουνίου στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου (Ταξίµ) και ο ενταφιασμός του έγινε στον οικογενειακό τάφο, στο κοιμητήριο της Ελληνορθοδόξου Κοινότητας Σταυροδροµίου, στο Σισλί (Şişli).

Ο ομογενής Χάρης Λένας, απόφοιτος του Ζωγραφείου Λυκείου και συνεχιστής του ζαχαροπλαστείου που ίδρυσε ο ηπειρώτης πατέρας του Φίλιππος Λένας το 1923 στο Πέρα, ήταν ο πρώτος ζαχαροπλάστης στην Τουρκία, όπως αναφέρει το rumvader.org, με ειδικές σπουδές στο αντικείμενό του από την ακαδημία Zuckerbäcker Schule της Βιένης καθώς και με συμμετοχή σε πολλά σεμινάρια στη Γερμανία και Ελβετία, ειδικότερα πάνω στη σοκολάτα.


Το ζαχαροπλαστείο Baylan στην Χαλκηδόνα

Επιστρέφοντας στην Πόλη ως καταξιωμένος ζαχαροπλάστης και σοκολατοποιός, ο Χάρης Λένας ακολούθησε τα χνάρια και συνέχισε την οικογενειακή παράδοση τόσο στο κατάστημα στο Πέρα όσο και σ΄ αυτό του Γαλατά. Το 1962 η οικογένεια άνοιξε το τρίτο μαγαζί στη Χαλκηδόνα (Kadıköy), που είναι και το μόνο που παραμένει σήμερα μαζί με το νεότερο στο Μπεμπέκι του Βοσπόρου.

Από τις καινοτομίες που έφερε στην Πόλη και που αμέσως επιβλήθηκαν ως νέες τάσεις στην ζαχαροπλαστική ήταν ο καφές εσπρέσο και καπουτσίνο, οι σοκολάτες κροκάν ή με λεμόνι, το ιταλικό παγωτό και τιραμισού, τα moncherie. Από τα διαχρονικά και διάσημα γλυκά του ζαχαροπλαστείου με τα οποία μεγάλωσαν οι παλαιότερες γενιές αλλά γνωρίζουν πολύ καλά και οι νεότερες είναι το Kup Griye, trüf ή montebianco αλλά και οι περίφημες σοκολάτες του.

Η φήμη των ζαχαροπλαστείων Baylan και το όνομα της οικογένειας Λένα έχει αποτυπωθεί ανεξίτηλα στη μνήμη των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης. Από την περασμένη Παρασκευή, με την αναγγελία του θανάτου του, ο τουρκικός Τύπος με αφιερώματα και άρθρα έκανε εκτενή αναφορά στο όνομα του Χάρη Λένα και την ανεκτίμητη συμβολή του στο γαστρονομικό χάρτη της Πόλης και όχι μόνο.

Γιάννης Γιγουρτσής