Η Ρωμιά φιλόσοφος Ιωάννα Κουτσουράδη τιμώμενη συγγραφέας στην 35η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Κωνσταντινούπολης

680

«Φιλοσοφία και Ανθρωπότητα» είναι το θέμα της 35ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου (İstanbul Kitap Fuarı 35) που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη από τις 12 ως τις 20 Νοεμβρίου στο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο TÜYAP. Η έκθεση φέτος θα έχει ως επίτιμη συγγραφέα τη Ρωμιά της Πόλης, απόφοιτη του Ζαππείου και πτυχιούχο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης Ιωάννα Κουτσουράδη.

Η Ι. Κουτσουράδη είναι καθηγήτρια φιλοσοφίας, συγγραφέας και μεταφράστρια βιβλίων και άρθρων για τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και την ανθρώπινη φιλοσοφία και ηθική.

Καθ’ όλη της διάρκεια της Έκθεσης, που διοργανώνεται από την Ανώνυμη Εταιρεία Εκθέσεων (TÜYAP) και την Ένωση Εκδοτών Τουρκίας, θα γίνονται εκδηλώσεις για τη ζωή και το έργο της Κουτσουράδη. Η σπουδαία επιστήμονας, που συμπλήρωσε πριν από έναν μήνα τα 80 της χρόνια, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Χατζέτεπε της Άγκυρας, όπου ίδρυσε το πρώτο τμήμα Φιλοσοφίας το 1969 και διετέλεσε επικεφαλής του μέχρι τη συνταξιοδότησή της το 2003.

Το 1998 έγινε η πρώτη (και μοναδική) γυναίκα που εκλέχτηκε στην προεδρία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσόφων (Uluslararası Felsefe Federasyonları).

Ξεκινώντας από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, η πολυβραβευμένη διεθνώς Ιωάννα Κουτσουράδη εργάστηκε διεξοδικά για να αναδείξει το σκοπό της φιλοσοφίας. Ήταν μεταξύ των ιδρυτών του τουρκικού «Ιδρύματος Φιλοσοφίας» (Felsefe Kurumu) το 1974 στην Άγκυρα, το οποίο το 1979 μετονομάστηκε από την κυβέρνηση σε «Ίδρυμα Φιλοσοφίας της Τουρκίας» (Türkiye Felsefe Kurumu). Η Ι. Κουτσουράδη παραμένει πρόεδρός του ενώ είναι επίσης εκπρόσωπος της Τουρκίας στην UNESCO για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και Διευθύντρια του Κέντρου Ερευνών και Εφαρμογών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο Μάλτεπε.

Στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Κωνσταντινούπολης, όπου τιμώμενη χώρα είναι η Γερμανία, συμμετέχουν φέτος 800 εκδότες και ΜΚΟ· στο πλαίσιό της θα γίνουν πάνω από 300 εκδηλώσεις.

Πραγματοποιείται ταυτόχρονα με την 26η Διεθνή Έκθεση Τέχνης Κωνσταντινούπολης (International Istanbul Art Fair / ARTIST).

—————————————————————

pontos-news