Η Τουρκία βομβαρδίζει Κούρδους στη Συρία και ετοιμάζεται για χερσαία επιχείρηση

  232

  Την ώρα που οι τουρκικές δυνάμεις έριξαν ξανά σε θέσεις Κούρδων στη Συρία, «ως αντίποινα», τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως «έχει καταστεί αδύνατο να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία χωρίς χερσαία επιχείρηση» -με την Άγκυρα να στρέφεται στον συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, λέγονας πως δεν θέλει να «κινηθεί μονομερώς».

  Την ίδια στιγμή, η η Τουρκία εμφανίζεται «πολύ δυσαρεστημένη» με τις γαλλικές επικρίσεις στους βομβαρδισμούς εναντίον Κούρδων στη βόρεια Συρία.

  Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν στο Reuters την Τρίτη πως οι τουρκικές δυνάμεις προχώρησαν ξανά σε «ανταπόδοση» πυρών προς τη συριακή πλευρά. Σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το βρετανικό πρακτορείο, επλήγησαν θέσεις της κουρδικής YPG στη συριακή πλευρά μετά από δικό τους πλήγμα «σε συμφωνία με τους κανόνες εμπλοκής».

  «Η Τουρκία συζητά χερσαία επιχείρηση στη Συρία με τον συνασπισμό, δεν θέλει μονομερή επιχείρηση» ανέφερε ο αξιωματούχος, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως «έχει καταστεί αδύνατο να σταματήσει χωρίς χερσαία επέμβαση ο πόλεμος στη Συρία».

  Επιβεβαίωσε δε ότι τέσσερα μαχητικά της Σαουδικής Αραβίας θα αναπτυχθούν στη βάση του Ιντσιρλίκ στο τέλος του μήνα.

  Κατά την ανάγνωση της Άγκυρας, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το κίνητρο της YPG είναι να κερδίσει έδαφος στη συριακή επικράτεια.

  Επιπλέον, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στο ίδιο πρακτορείο, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε με τον γάλλο ομόλογό του Ζαν-Μαρκ Ερό, για τις αναφορές του Παρισιού.

  Ο Τσαβούσογλου «εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας» στον γάλλο ΥΠΕΞ, ανέφεραν οι διαρροές.

  Την Κυριακή, το Παρίσι είχε καλέσει να σταματήσουν τα τουρκικά πλήγματα σε κουρδικές ζώνες στη Συρία, μετά τους βομβαρδισμούς σε θέσεις της κουρδικής YPG.

  tovima.gr