Η Τουρκία επέτρεψε στους Πεσμεργκά να περάσουν για το Κομπάνι

425

Η Άγκυρα, υπό την πίεση των δυτικών δυνάμεων και των διαδηλώσεων των Κούρδων, συμφώνησε τελικά να επιτρέψει τη διέλευση κουρδικών δυνάμεων από το Βόρειο Ιράκ, Πεσμεργκά, με κατεύθυνση το Κομπάνι.Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα στείλει στρατιώτες στο Κομπάνι.

Πεσμεργκά Κούρδοι του Β. Ιράκ πολεμούν τους τζιχαντιστές του ΙΚ. SAFIN HAMED / AFP

Μαχητές από τις κουρδικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ ξεκίνησαν αεροπορικώς από την Αρμπίλ για την Τουρκία, με στόχο να περάσουν οδικώς στη συνέχεια τη συροτουρκική μεθόριο και να πάρουν μέρος στην υπεράσπιση του Κομπάνι από τους τζιχαντιστές. 
 
Οι αρχικοί δισταγμοί της Τουρκίας να επιτρέψει τη διέλευση Κούρδων μαχητών προς το Κομπάνι, κάμφθηκαν, τόσο από την οργή και τις αιματηρές διαδηλώσεις των Κούρδων της Τουρκίας, όσο και υπό την πίεση των δυτικών συμμάχων της.
 
Η Άγκυρα συμφώνησε τελικά να επιτρέψει τη διέλευση. Η τουρκική κυβέρνηση ανέφερε ότι θεωρεί πως στο Κομπάνι πρέπει να υπάρξει εμπλοκή των δυνάμεων της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης ή των Κούρδων του Ιράκ.
 
Ο τούρκος πρωθυπυργός Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε σε συνέντευξή του στο BBC που μεταδόθηκε την Τρίτη ότι για τη διάσωση του Κομπάνι «χρειάζεται στρατιωτική επιχείρηση», αλλά τόνισε ότι αυτό δεν θα το κάνει η Τουρκία.
 
«Καθώς και άλλες χώρες δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν στρατεύματα, ο μόνος τρόπος να βοηθηθεί το Κομπάνι είναι να σταλούν στρατιωτικές δυνάμεις με ειρηνικό προσανατολισμό ή μετριοπαθείς» είπε, λέγοντας «πως αυτές είναι οι πεσμεργκά και ο “Ελεύθερος Συριακός Στρατός”».
 
newsroom enet