Η φωτογράφος Julie Balsiger μιλάει για την τέχνη της φωτογραφίας και την δική της Καππαδοκία

2391

Συνέντευξη από τη Χαρά Λόκα,

Φωτογραφία ίσον μαγεία. Πάντα στέκομαι σε μια όμορφη εικόνα. Νιώθω να με ταξιδεύει νοερά σε μια διαφορετική πόλη, σε μια διαφορετική χώρα μέσα σε μια στιγμή, ενώ κοιτώντας τις φωτογραφίες ενός ‘ερασιτέχνη’ ή ‘επαγγελματία’ φωτογράφου, μπορείς να καταλάβεις πολλά για την προσωπικότητά του. Σε μια από τις περιπλανήσεις μου στην αγαπημένη μου Κωνσταντινούπολη, γνώρισα την φωτογράφο Julie Balsiger. Μια ακόμη ‘μετανάστρια’, μια γυναίκα δυναμική που μέσα από τις φωτογραφίες της βλέπεις το φως και καταλαβαίνεις την δύναμη της εικόνας. Και ίσως λίγο να ζηλεύεις που δεν μπορείς να τραβήξεις κ εσύ τόσο δυνατές φωτογραφίες.

september-14

September-3

September -23-2

Η Jules, όπως την αποκαλούν οι φίλοι της, αγάπησε από πολύ μικρή ηλικία το φως και το νερό. Η περιέργεια της την οδήγησε στο να ανακαλύψει τα όμορφα και τα απλά πράγματα στη φύση, ενώ μετά από περιπλανήσεις κατέληξε στην Κωνσταντινούπολη, όπου αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό της. Σήμερα ασχολείται με την φωτογραφία στην Καππαδοκία, ενώ δηλώνει ‘οπαδός’ των παλιών φωτογραφικών μηχανών αλλά δεν λέει κ όχι στην ψηφιακή φωτογραφία. Σημείο των καιρών μας; Ίσως!

October-24-2

November-27

Την ρωτάω γιατί και πως βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη και η απάντηση της αποστομωτική: «Την πρώτη φορά που περπάτησα στους δρόμους της Πόλης, αισθάνθηκα αυτόματα ότι μπορώ να ζήσω εδώ. Λατρεύω την ενέργεια, την ιστορία, το μείγμα των πολιτισμών της Κωνσταντινούπολης, αλλά και το φως της. Πριν από περίπου 8 χρόνια ήρθα στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετέχω στα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ. Μόλις τα γυρίσματα τελείωσαν, αποφάσισα να ταξιδέψω στην Καππαδοκία. Από τότε η Καππαδοκία έγινε η βάση μου. Η Κωνσταντινούπολη έχει τα πάντα, ό,τι ζητήσει κανείς, είναι μια σύγχρονη πόλη, αλλά ο κόσμος μου τώρα είναι το Γκιορεμέ. Η ζωή στο Γκιορεμέ είναι εύκολη, ήσυχη. Το τοπίο κ η θέα συναρπαστική. Συνέχεια συναντώ ανθρώπους από όλα τα μέρη του κόσμου, αλλά ταυτόχρονα απολαμβάνω κ την ζωή στο χωριό, καθώς και την συναναστροφή με τους ντόπιους. Η Τουρκία είναι μια συναρπαστική χώρα. Κάθε περιοχή φαίνεται διαφορετική, είναι διαφορετική, μυρίζει διαφορετικά, έχει διαφορετικές γεύσεις αλλά και διαφορετικούς ανθρώπους. Μπορώ να μπω στο αεροπλάνο και σε μερικές ώρες να είμαι σε έναν διαφορετικό κόσμο μέσα στην ίδια χώρα».

November-14-4

November-14-2

November-10

Ενόσω μου ετοιμάζει τσάι, αφαιρούμαι για μια στιγμή κ σκέφτομαι πόσο σημαντικό είναι για έναν φωτογράφο να έχει καλό υλικό προκειμένου να μπορεί να δουλέψει. Τη ρωτώ τι είναι γι αυτή η φωτογραφία. «Πάντα με γοήτευε το φως, ο αέρας, το νερό και για πολλά χρόνια αναζητούσα τρόπους για να εκφράσω αυτό το πάθος. Για σκέψου –μου λέει- πως ‘φωτίζεται’ ένα φύλλο δένδρου από το φως της μέρας και σκέψου αυτή η σκηνή τι συναισθήματα σου δημιουργεί». Αυτόματα η εικόνα έρχεται μπροστά μου. Και συνεχίζει «δεν σου γεννιέται η ανάγκη να εκφράσεις αυτό το συναίσθημα;»… γνέφω καταφατικά! «Εγώ προσπάθησα με διάφορα μέσα να εξωτερικεύσω αυτά που ένιωθα κ τελικά κατέληξα στην φωτογραφία. Η κάμερά μου είναι το μέσο για να αποτυπώσω αυτή τη στιγμή κ κατ’ επέκταση τα συναισθήματά μου».

August-8-2

August-23

Μα συμπληρώνω «θεωρείς ότι η φωτογραφία αποτυπώνει τελικά την ομορφιά της στιγμής; «Νομίζω ότι οι άνθρωποι βλέπουν πάντα αυτό που θέλουν να δουν. Πολλές φορές η καθημερινότητα δεν μας επιτρέπει να δούμε την ομορφιά των ανθρώπων, αλλά και αντικειμένων που βρίσκονται δίπλα μας. Μέσα από τις φωτογραφίες μου προσπαθώ να αποτυπώσω τον κόσμο έτσι ακριβώς όπως είναι. Ο κόσμος έχει ανάγκη να δει αυτήν την ομορφιά. Σκέψου ότι σήμερα είμαστε περικυκλωμένοι από θαυμάσιες φωτογραφίες που καθημερινά κατακλύζουν τα κοινωνικά δίκτυα. Και από την άλλη, πόσο χαρούμενοι είναι οι άνθρωποι όταν τραβήξουν μια καλή φωτογραφία και θέλουν να την μοιραστούν με τους φίλους τους …»

July-3-2

July-29

May-15-2

‘Και τα φωτογραφικά / θεματικά ταξίδια στην Καππαδοκία πως προέκυψαν’ την ρωτώ; «Τα πρώτα χρόνια που έμενα εδώ, γύρισα κάθε μονοπάτι, εξερεύνησα κάθε σπηλιά και κάθε ‘κρυφό’ μέρος της περιοχής. Και η πραγματικότητα είναι πως ανακάλυψα μια διαφορετική Καππαδοκία από αυτήν που περιγράφουν οι ταξιδιωτικοί οδηγοί. Το μότο μου είναι ‘Να μοιράζεσαι την γνώση με τους άλλους’ και έτσι, όποιους ταξιδιώτες έβρισκα στις περιηγήσεις μου, καθόμουν κ έπιανα κουβέντα μαζί τους. Ε λοιπόν, καταλαβαίνεις ότι δεν θέλει κ πολύ! Οι εμπειρίες αυτές έγιναν φωτογραφικά σαφάρι. Για το λόγο αυτό ξεκίνησα να οργανώνω ημερήσιες φωτογραφικές εκδρομές. Στόχος μου είναι να αναδείξω την ομορφιά της περιοχής και να μεταφέρω τον ταξιδιώτη σε δικά μου αντισυμβατικά μέρη. Ε στα μέρη αυτά ακόμα κ οι φωτογραφίες που θα τραβήξει κανείς, έχουν διαφορετικό φως. Βέβαια δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι και γι αυτό προσπαθώ να προσαρμόζω αυτές τις φωτογραφικές περιηγήσεις ανάλογα με τις ανάγκες του κοινού».

November-7-3

feb-12

Αφήνοντας την στο στούντιό της, σκέφτομαι πόσο χαρούμενοι θα είναι οι συνοδοιπόροι της σε αυτά τα φωτογραφικά ‘σαφάρι’ στο τέλος της ημέρας. Αλήθεια πόσο σημαντικό είναι να ανοίγονται μπροστά μας καινούργιοι ορίζοντες. Γιατί ο άνθρωπος πάντα θα αναζητά το διαφορετικό κ αυτό μόνο η εμπειρία του ταξιδιού μπορεί να του το δώσει. Και ήδη έχω μεταφερθεί νοερά στην Καππαδοκία. Μέχρι το επόμενο ταξίδι …

November-17

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Jules και την συμμετοχή στα ταξιδιωτικά ‘σαφάρι’ που διοργανώνει, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο info@juliebalsiger.com, ενώ δείγματα της δουλειάς της και τα τελευταία φωτογραφικά της πρότζεκτ: www.facebook.com/JulieBalsigerPhotography

 


 

Χαρά Λόκα