Η όμορφη ”κόρη” της Πόλης-Πύργος Λεάνδρου

4612

Ενα από τα πιο γνωστά σύμβολα της Κωνσταντινούπολης στις μέρες μας είναι ο
πασίγνωστος πύργος του Λεάνδρου ή ο «Πύργος της Κόρης» ( Kız Kulesi ) που βρίσκεται σε ένα νησάκι ανοιχτά της ακτής της Χρυσούπολης (Üsküdar).

Ο πύργος του κοριτσιού χτίστηκε αρχικά από το αρχαίο αθηναϊκό γενικό Aλκιβιάδη  στα 408 Π.Χ. για να ελέγξει τις μετακινήσεις των περσικών σκαφών στα στενά του Βοσπόρου.

Σχετική εικόνα

 Στην συνέχεια ο πύργος απέκτησε μεγάλη σημασία αφού βρέθηκε ανάμεσα στις πόλεις του Βυζαντίου και της Χρυσόπολης. Ο πύργος διευρύνθηκε αργότερα και επανοικοδομήθηκε ως φρούριο από το βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο τον Κομνηνό το 1110.

Στον πύργο στηριζόταν η μια άκρη της αλυσίδας με την οποία οι Βυζαντινοί έφραζαν τον Κεράτιο κόλπο.

Αποκαταστάθηκε και τροποποιήθηκε ελαφρώς αρκετές φορές από τους Οθωμανούς με το πιό πρόσφατο λίφτινγκ γύρω στα 1763.

Υποστηρίξεις χάλυβα προστέθηκαν γύρω από τον αρχαίο πύργο ως προφύλαξη μετά από το σεισμό στις στις 17 Αυγούστου του 1999.

Kız kulesi.. İstanbul:

Αποτέλεσμα εικόνας για istanbul Kız Kulesi

Kız Kulesi:

Το όνομα του πύργος συνδέεται με δύο θρύλους.

Σύμφωνα με την τουρκική εκδοχή ένας σουλτάνος έκλεισε εκεί τη νεαρή κόρη του μετά από χρησμό που έλαβε «ότι θα πεθάνει από τσίμπημα φιδιού ως τα 18 της χρόνια», προκειμένου να την προστατέψει. Ο μόνος που την επισκεπτόταν ήταν ο πατέρας της, ο οποίος στα 18 γενέθλιά της, της πήγε ένα καλάθι φρέσκα φρούτα, μέσα στο οποίο όμως κρυβόταν ένα δηλητηριώδες φίδι που δάγκωσε την πριγκίπησσα και επιβεβαίωσε την προφητεία.

Αποτέλεσμα εικόνας για istanbul Kız Kulesi

Σύμφωνα με την αρχαιοελληνική εκδοχή ο πύργος οφείλει την ονομασία του στο μύθο της Ηρούς και του Λέανδρου.

Η Ηρώ ήταν ιέρεια της Αφροδίτης η οποία κατοικούσε σε ένα πύργο στην πόλη της Σηστού, στην ευρωπαϊκή ακτή του Ελλησπόντου. Ο Λέανδρος, ένας νεαρός από την Άβυδο, στην απέναντι όχθη του στενού, την ερωτεύθηκε, και κάθε βράδυ περνούσε κολυμπώντας τον Ελλήσποντο για να είναι μαζί της. Η Ηρώ, άναβε μία λάμπα κάθε νύχτα στην κορυφή του πύργου της, για να τον οδηγεί, και όταν έφθανε ασθμαίνων η ίδια τον υποδεχόταν στην ακτή. Μια χειμωνιάτικη νύχτα όμως η λάμπα έσβησε, ο Λέανδρος έχασε το προσανατολισμό του και πνίγηκε. Η Ηρώ όταν κατάλαβε τι συνέβει αυτοκτόνησε πηδώντας από τον πύργο.

Χρησιμοποιημένο ως φάρος για αιώνες, το εσωτερικό του πύργου έχει μετασχηματιστεί
σε ένα δημοφιλή café και ένα εστιατόριο, με μια άριστη άποψη του πρώην ρωμαϊκού,
βυζαντινού και οθωμανικού κεφαλαίου.

—————————————————