Θεοφάνεια – Ο Αγιασμός των υδάτων στην Πόλη και την Μ.Ασία- Τότε και Τώρα (φωτογραφίες)

9214

Μια φωτογραφική συλλογή με τον Αγιασμό των υδάτων στο παρελθόν και το παρόν. Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία σύγκριση των τότε τελετών, σε  σχέση με την αίγλη που είχαν και τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου , με αυτές τις λιγοστές σημερινές τελετές που πραγματοποιήθηκαν. Όμως δεν υπάρχει και κάποιος που να βρισκόταν στο Φανάρι, την Ιμβρο και τη Σμύρνη που να μην έφυγε συγκινημένος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Φώτιση σε όλους! Καλή Δύναμη σε όσους κρατάνε ακόμα τη φλόγα του ελληνισμού ζεστή, ακόμα και με την απλή παρουσία τους, στην Πόλη, τη Μ.Ασία και τον Πόντο.

 

 

1954 Αντιγόνη
1954 Αντιγόνη

 

Κωνσταντινούπολη. Θεοφάνεια 1954.
Κωνσταντινούπολη. Θεοφάνεια 1954. Η τελετή καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στο Βόσπορο, επί Πατριαρχίας Αθηναγόρα Α΄.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ

Θεοφάνεια στην Τραπεζουντα το 1917.

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟ ΑΙΒΑΛΙ Μ.ΑΣΙΑΣ 192Ο!!! ΤΟ ΚΑΙΚΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ
Αϊβαλί Μ.Ασίας 192Ο!!! Το καΐκι με τους επίσημους

 

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΣΙΛΛΗ ΙΚΟΝΙΟΥ ΤΟ 1920
Σίλλη Ικονιου 1920

 

Η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού το 1955 στον Βόσπορο Μεγα Ρεύμα
Η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού το 1955 στον Βόσπορο Μεγα Ρεύμα

 

Θεοφάνεια  στο Φανάρι, 6-1-2015
Θεοφανεια Φανάρι Πατριαρχείο (3)
Ο Τεοντόρ Πασέβ, από τη Βουλγαρία, ανέσυρε από τον Κεράτιο κόλπο τον Σταυρό που είχε ρίξει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην τελετή του καθαγιασμού των υδάτων.

Θεοφανεια Φανάρι Πατριαρχείο (2)

Παρά το διαπεραστικό κρύο περισσότεροι από 20 κολυμβητές, ορμώμενοι από τέσσερις βάρκες, συναγωνίστηκαν για να πιάσουν τον Σταυρό.

Πλήθη προσκυνητών και επισκεπτών, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του Τόγκο Φορ Νανσιμπέ (Faure Gnassingbé) και η συνοδεία του, εκπρόσωποι ξένων κυβερνήσεων και άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου παρακολούθησαν από τις ακτές του Κεράτιου Κόλπου την καθιερωμένη πλέον τελετή του καθαγιασμού των υδάτων.

Θεοφανεια Φανάρι Πατριαρχείο (4)

Νωρίτερα έγινε στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου η Θεία λειτουργία, μετά το τέλος της οποίας σχηματίσθηκε πομπή και κατευθύνθηκε στις ακτές του Κερατίου στην αποβάθρα του Φαναρίου.

Εκεί περίμεναν από νωρίς πλήθη επισκεπτών και προσκυνητών, πολλοί από τους οποίους είχαν επιβιβασθεί σε πλωτά μέσα για να παρακολουθήσουν καλύτερα την τελετή.

Θεοφανεια Φανάρι Πατριαρχείο (6)
Μεταξύ των κολυμβητών που συναγωνίστηκαν για να ανασύρουν τον σταυρό ήταν και πολλοί νέοι Τούρκοι.

Την τελετή αναμετέδωσε δορυφορικά από τις συχνότητες της η ΝΕΡΙΤ και την αναπαρήγαγε το διεθνές πρακτορείο Associated Press.

Θεοφανεια Φανάρι Πατριαρχείο (1)

Αποτέλεσμα εικόνας για ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ

Θεοφάνια στο Φανάρι

Αποτέλεσμα εικόνας για ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ

 

Κεράτιος Κόλπος -2011

Φωτογραφία από τα τουρκικά ΜΜΕ της χρονιάς 2011

 

ΙΜΒΡΟΣ 6-1-2015
Ίμβρος,  6-1-2015


Θεοφάνια 2016 στη Σμύρνη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)

Από τον ιστορικό εορτασμό των Θεοφανίων το 2016 στο λιμάνι της Σμύρνης, για πρώτη φορά μετά το 1922 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)

 

Τα Θεοφάνεια 2018 στον Κεράτιο σήμερα

Τον Τίμιο Σταυρό κατάφερε να πιάσει για δεύτερη συνεχόμενη φορά στην Κωνσταντινούπολη ο Νίκος Σωλής από το Αγρίνιο, ενώ για πρώτη φορά βγήκε ελληνική σημαία και ακούστηκε ο εθνικός μας ύμνος, μόλις οι άντρες έπιασαν το σταυρό.

(Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Εκτός από το Φανάρι ο Αγιασμός των υδάτων φέτος έγινε στο Κουσκουντζούκι, στο Νιχώρι και στη θάλασσα του Μαρμαρά μάλιστα μετά από 65 χρόνια,αφού ο Σεβ. Μάξιμος εξασφάλισε την άδεια των Αρχών και έτσι αναβίωσε η παράδοση της περιοχής.


————————————————————————————————

 

 Ομογένεια Κωνσταντινούπολη İstanbul Rum Cemaati, Mνήμες Προσφύγων