Θεοφάνεια 2018 στο Φανάρι, στο Κουσκουντζούκι, στο Νιχώρι και στη θάλασσα του Μαρμαρά (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)

3365

Σύμφωνα με το δελτίο του Γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου:

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και σύμφωνα με την παράδοση της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας εορτάστηκαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τα Άγια Θεοφάνεια.

Επίκεντρο των εορτασμών ήταν ο Πάνσεπτος Πατριαρχικός Ναός του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά το τέλος του Όρθρου τέλεσε τον Μεγάλο Αγιασμό και στη συνέχεια προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας .

Εκκλησιάστηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, κ. Ιωάννης Αμανατίδης, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελληνική Κυβέρνηση, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρας, κ. Πέτρος Μαυροειδής, ο Πρέσβης κ.Ευάγγελος Σέκερης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, o Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στην Πόλη, κ.OleksandrGaman, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε. και πλήθος πιστών από την Πόλη, την Ελλάδα και πολλές χώρες του εξωτερικού.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης, οι Αρχιερείς, οι επίσημοι και ο πιστός λαός εν πομπή μετέβησαν στην προκυμαία του Φαναρίου όπου ο Παναγιώτατος προεξήρχε της τελετής του Αγιασμού των υδάτων και της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στον Κεράτιο Κόλπο.

Στα παγωμένα νερά του Κερατίου βούτηξαν περισσότεροι από 30 νέοι από την Πόλη και την Ελλάδα και τον Τίμιο Σταυρό έπιασε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο κ. Νικόλαος Σολής, από το Αγρίνιο, στον οποίο ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσέφερε ως ευλογία χρυσό επιστήθιο σταυρό, ενώ ευλόγησε όλους τους υπόλοιπους κολυμβητές και τους προσέφερε αναμνηστικά μετάλλια.

Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan / Φως Φαναρίου

 

Η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο Κουσκουντζούκι, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Αθανασίου. 
Στον εορτασμό συμμετείχαν εκατοντάδες Ρωμιοί και σύσσωμη η Κοινότητα Νεοχωρίου. Οι Νιχωρίτες μετά την Θ. Λειτουργία στην Παναγία την Κουμαριώτισσα κατέφθασαν με πούλμαν στο Κουσκουντζούκι.
Τον Σταυρό έπιασε ο Μανώλης Μηνάογλου από το Νιχώρι.
Φωτογραφίες από την Θ. Λειτουργία στο Νιχώρι, ιερουργούντος του Αρχιμ. Αγαθαγγέλου, Ιερατικώς Προϊσταμένου της Κοινότητος και Βιβλιοφύλακος των Πατριαρχείων.
Ιστορική η σημερινή ημέρα των Θεοφανείων 2018 για την Κοινότητα Υψωμαθείων!
Μετά από 65 χρόνια πραγματοποιήθηκε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην θάλασσα του Μαρμαρά, στην ενορία Αγίου Κωνσταντίνου Υψωμαθείων από τον Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μάξιμο, Επόπτη της Περιφέρειας.
Ο Σεβ. Μάξιμος εξασφάλισε την άδεια των Αρχών και έτσι αναβίωσε η παράδοση της περιοχής.
—————————————————————————————————-