Θρυλική μυστική σήραγγα στη Σμύρνη γίνεται ντοκιμαντέρ

174

Για αιώνες, ο θρύλος περί ύπαρξης μυστικής σήραγγας που συνέδεε την αγορά της Σμύρνης με το ιστορικό κάστρο στο Λόφο Πάγο (Καντιφέ Καλέ), μεταφέρονταν από στόμα σε στόμα. Οι λαϊκοί μύθοι για μυστηριώδη υπόγεια τούνελ αποτελούσαν πάντα ένα θέμα συζήτησης ανάμεσα στους κατοίκους της ιστορικής πόλης.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, η αρχαιολογική σκαπάνη του Γερμανού Βέμπερ άρχισε να επιβεβαιώνει σιγά σιγά τους θρύλους.

Μία από αυτές τις σήραγγες, που η μια είσοδός της βρέθηκε στον κήπο ενός πέτρινου σπιτιού, όπου υπάρχει εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία Γαλαταριότισσα, είχε αναφερθεί από τον Βέμπερ.

Ωστόσο, ανακαλύφθηκε μόλις πριν από μερικά χρόνια και οι έρευνες στο υπόγειο τούνελ ολοκληρώθηκαν πρόσφατα. Ο δήμος Κονάκ της Σμύρνης αγόρασε αυτό το μέρος από τον ιδιοκτήτη του και το ανακαίνισε, στο πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.

Στο εσωτερικό της σήραγγας ανακαλύφθηκε σιντριβάνι από όπου –σύμφωνα με τον τοπικό μύθο– ανάβλυζε θαυματουργό νερό, το οποίο βοηθούσε τις γυναίκες στην αύξηση της γονιμότητας και την επιτυχία του θηλασμού.

Όπως αναφέρει η Hurriyet, τώρα που ολοκληρώθηκαν οι εργασίες, θα ξεκινήσουν τα γυρίσματα ενός σχετικού ντοκιμαντέρ και στη συνέχεια η σήραγγα θα ανοίξει για τους επισκέπτες. Θα είναι προσβάσιμη στο κοινό και αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για τους τουρίστες κι όχι μόνο.

pontos-news.gr/