Ιστορίες του Παππού και της Γιαγιάς από την Πόλη

1978

  • Όσοι επιθυμείτε να μοιραστείτε και εσείς μια εμπειρία της οικογένειας σας από την Πόλη, μπορείτε να μας στείλετε το άρθρο στο info@constantinoupoli.com

Γράφει ο αναγνώστης κ.Γεωργούλης, ( Γεννημένος στα Ταταύλα το 1946).

Ο παππούς μου στα Σεπτεμβριανά ήταν 9 χρονών και εκείνο το απόγευμα βρισκότανε στο μπαχαρατζίδικο του πατέρα του στην Μεγάλη Οδό του Πέραν.Όταν άκουσαν τις πρώτες φωνές ο προπάππους μου έστειλε τον παππού μου να δει τι γίνεται.Ο παππούς μου καθώς πήγαινε κι η φασαρία μεγάλωνε,αντίκρισε τα πρώτα μαγαζιά που καταστρέφαν με μανία οι Τούρκοι και κοκάλωσε.Μετά άρχισε να τρέχει προς το σπίτι του στα Ταταύλα.

12000059_509390152560093_876589973_n
Η γιαγια του κ.Γεωργούλη με την αδελφή της, μια γειτόνισσα φιλη τους, τον αδελφο της γιαγιας και μια ξαδέλφη της σε νεαρή ηλικία.

Όταν έφτασε σπίτι του τον περίμενε η μάνα του,η προγιαγιά μου με τα υπόλοιπα 6 αδέλφια του,στην πόρτα ,και μόλις φτάσανε οι ταραξίες στα Ταταύλα τρέξανε όλοι σε ένα τεράστιο γιούκο που είχανε στην σοφίτα και κρύφτηκαν μέσα.

Το σπίτι στα Ταταύλα το οποίο δυστυχώς έχει γκρεμιστεί
Το σπίτι στα Ταταύλα το οποίο δυστυχώς έχει γκρεμιστεί

Οι τουρκοί δεν αφησάν τίποτα όρθιο,και φυσικά οταν ανοίξανε την ντουλάπα και τους βρηκανέ όλους μέσα τους κατεβάσανε στην αυλή. Μερικοί από αυτούς πήγανε να βιάσουν δύο απο τις αδελφές του παππού μου,αλλά φάνηκε σαν από μηχανής θεός, ένας γερός Τουρκός γείτονας που βγήκε στην βεράντα και τους απείλησε οτι αν δεν αφήνανε την οικογένεια και να φύγουν θα τους έριχνε με την καραμπίνα που κρατούσε.Αυτος ο Τουρκός μάλιστα τους πήρε και σπίτι του μέχρι να έρθει ο προπάππους μου,που εντωμεταξύ είχε ντυθεί γυναίκα με μαντήλα για να γλυτώσει από το ξύλο.

11944838_509390579226717_1296175216_n

Όταν τελειώσαν τα γεγονότα φύγανε στο εξοχικό τους στην Πρίγκηπο που ευτυχώς ήταν ανέγγιχτο,μεχρί να φτιάξουν το σπίτι και το μαγαζί τους…Αυτη ειναι η μαρτυρία του παππού μου.

H γιαγιά μου στα Σεπτεμβριανά ήταν μόλις 4 χρονών και εκείνη την ώρα βρισκόταν σπίτι της με τους γονείς της,και τα δυο αδέλφια της και έπαιζε μαζί τους.Όταν ακούστηκαν οι πρώτες φωνές ο προπάππους μου βγήκε να δεί τι συμβαίνει,και μόλις είδε την καταστροφή δεν πρόλαβε να αντιδράσει και τον σάπισαν στο ξύλο αφού παραδέχτηκε οτι είναι Έλληνας. Εντωμεταξύ στο σπίτι η προγιαγιά μου πήρε και έκρυψε τα παιδιά της κάτω από το κρεββάτι και ξάπλωσε από πάνω. Αφού οι εισβολείς ρήμαξαν ολο το σπίτι,κομματιάζοντας ακόμα και το ξύλινο πάτωμα και τα πατζούρια,μπήκαν στην κρεβατοκάμαρη οπού βρήκαν την προγιαγιά μου ξαπλωμένη και την βίασαν και έπειτα έσπασαν το κρεβάτι με αποτέλεσμα να τραυματίσουν και τα παιδιά. Σε αυτήν την κατάσταση τους βρήκε ενας γειτόνας φιλός τουρκός γιατρός,οπου τους πήρε και τους νοσήλευσε στα καλύτερα νοσοκομεία σαν οικογενειά του


Όσοι επιθυμείτε να μοιραστείτε και εσείς μια εμπειρία της οικογένειας σας από την Πόλη, μπορείτε να μας στείλετε το άρθρο στο info@constantinoupoli.com