Κατέρρευσε πύργος στα Θεοδοσιανά Τείχη-Ρωγμές στα βυζαντινά τείχη της Πόλης

1460

Οι τουρκικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο ο πύργος να έπεσε λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης το βράδυ του Σαββάτου – Ποια η ιστορία των τειχών

Κατέρρευσε την Κυριακή -για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο- ένας από τους πύργους των Θεοδοσιανών τειχών που προστατεύουν εδώ και 1.500 χρόνια την Κωνσταντινούπολη,Ο πυργίσκος διέθετε ήδη υποστυλώματα προκειμένου να μην πέσει, ωστόσο από ό,τι αποδείχθηκε δεν ήταν αρκετά ισχυρά για να τον συγκρατήσουν.

Οι τουρκικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο ο πύργος να έπεσε λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης το βράδυ του Σαββάτου.

Τα κομμάτια του τείχους πέφτοντας στον δρόμο προκάλεσαν πάντως μεγάλο θόρυβο, σύμφωνα με κάποιους αυτόπτες μάρτυρες, ωστόσο δεν τραυματίστηκε ευτυχώς κανείς, καθώς λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας που ίσχυε το Σαββατοκύριακο δεν διέρχονταν από το σημείο εκείνο ούτε πολίτες, ούτε οχήματα.

Mahir Polat@mhrpolat

Ne yazık ki bu öğlen kara surlarının Vatan Caddesi yönünde bir burç bugün yağmur suyu etkisi ile yıkıldı.

Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan İstanbul Kara Surlarını yılların biriken sorunları ile acil proje çalışmasına başlamıştık.

Embedded video

pyrgos_-_theodosiana_teihi_1_meta_tin_katarreysi.jpg

Ρωγμές στα βυζαντινά τείχη της Πόλης προκαλούν ανησυχία

Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε προκαλέσει έντονη ανησυχία η διαπίστωση ρωγμών στα ιστορικά βυζαντινά τείχη από το σεισμό των 6 ρίχτερ που είχε χτυπήσει την Κωνσταντινούπολη.

Ο σεισμός δημιούργησε ρωγμές σε μερικά από τα προπύργια των τειχών του Γεντικουλέ (Επταπύργιο) στην Κωνσταντινούπολη και ειδικά στα σημεία που τα τείχη χωρίζονται στα δύο, οι ρωγμές μπορεί να αποβούν πολύ επικίνδυνες, απειλώντας με κατάρρευση τους προμαχώνες.

Τα «Θεοφύλακτα» Θεοδοσιανά Τείχη

Ως Θεοδοσιανά τείχη της Κωνσταντινούπολης είναι γνωστά τα χερσαία τείχη με τα οποία ο Θεοδόσιος Β’ «εντοίχισε» την πρωτεύουσα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η κατασκευή τους ξεκίνησε το 408 υπό την επίβλεψη του επάρχου των πραιτορίων της Ανατολής Ανθέμιου, ενώ μετά από ένα σεισμό επισκευάστηκαν και απέκτησαν την τελική τους μορφή το 447.

Η ισχυρή διπλή σειρά των τειχών προστάτευσε την πόλη και κατά συνέπεια την Αυτοκρατορία σε πολλές πολιορκίες δια μέσω των αιώνων, οδηγώντας στην προσωνυμία τους ως «θεοφύλακτα». Η μόνη φορά που παραβιάστηκαν από εχθρό ήταν το 1453, όταν οι Οθωμανοί, με τη χρήση ισχυρού πυροβολικού, τα διέσπασαν και κατέλαβαν την πόλη, καταλύοντας έτσι και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

pyrgos_-_theodosiana_teihi_2_meta_tin_katarreysi.jpg

—————————————————————————————————

 

Μαρία Ζαχαράκη
https://www.ethnos.gr/