“Κωνσταντινούπολη” : Μια εξαιρετική έκθεση από έναν σπουδαίο καλλιτέχνη στο Σισμανόγλειο Μέγαρο

330

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη με τίτλο “Κωνσταντινούπολη” σε επιμέλεια Ίριδας Κρητικού.
Η έκθεση θα λάβει χώρα στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 27 Οκτωβρίου.
Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα, αποσπώντας πολύ καλές κριτικές, ενώ στη συνέχεια ταξίδεψε στην Οικία Μωχάμετ Άλι στην Καβάλα, στο Hellenic Centre, στο Λονδίνο, στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στο Ηράκλειο και στον Χαρουπόμυλο στο Ρέθυμνο, για να καταλήξει στην πόλη που ενέπνευσε το ζωγράφο, την Κωνσταντινούπολη.

Στη νέα θεματική ενότητα, ο Ανδρέας Γεωργιάδης επιχειρεί μια εικαστική καταβύθιση στην ιστορική τοπιογραφία της Κωνσταντινούπολης, έναν περίπατο στο χώρο και το χρόνο, καταγράφοντας με λεπτομέρεια σημεία γνωστά ή άγνωστα, που τον συγκίνησαν κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του εκεί, και τα οποία συνθέτουν ένα συναισθηματικό πορτρέτο της Πόλης.
Μετά τη Βενετία και την Αλεξάνδρεια, ο ζωγράφος μάς ταξιδεύει σε μια ακόμη εμβληματική πόλη, την Κωνσταντινούπολη, επιλέγοντας αυτή τη φορά να εμπνευστεί από την ίδια την Ιστορία και αποτυπώνοντας μόνο τα σημεία εκείνα που σώθηκαν από τη φθορά του χρόνου και υπάρχουν ακόμη και σήμερα εκεί.

Η περιήγηση ξεκινά το 220 μ.Χ. με την εμβληματική Στήλη των Γότθων (που είναι και το παλαιότερο σωζόμενο μνημείο της πόλης) και φθάνει έως το 1920 με τη “νέα” γέφυρα του Γαλατά, ξεδιπλώνοντας 1700 χρόνια Ιστορίας με εικόνες από τη Στήλη του Κωνσταντίνου, το υδραγωγείο του Ουάλη, τη βασιλική Κινστέρνα, τη Μονή Αγ. Ιωάννη Στουδίου, την Αγία Σοφία, την Παναγία Μουχλιώτισσα, τον Πύργο του Λέανδρου, το Ναό του Σωτήρος, το ανάκτορο του Βουκολέοντος, τη Μονή Παντοκράτορα, τον πύργο του Γαλατά, το κάστρο του βόσπορου, το τέμενος Σουλεϊμάνιγιε, την αγορά των μπαχαρικών, το μεγάλο χάνι της Βαλιντέ, την κρήνη του Μεχμέτ Εμίν Αγά, το Ορτάκιοι, τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, τα σκαλοπάτια του Camondo, τη Mεγάλη Oδό του Πέραν κ.ά.

Τα έργα της ενότητας, όλα μελάνια σε χειροποίητο χαρτί αποτελούν μια υποκειμενική συναισθηματική καταγραφή της σχέσης του ζωγράφου με την Πόλη, με ζωγραφική πυκνότητα αλλά και χρωματική ενάργεια, ποτισμένη από την Ιστορία και διάστικτη από πολλαπλές αναγνώσεις.
Η έκθεση συμπληρώνεται από 64σέλιδο δίγλωσσο κατάλογο (ελληνικά και αγγλικά) που εκδίδεται από τη Μικρή Άρκτο και κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Λίγα Λόγια για τον Καλλιτέχνη
Ο Ανδρέας Γεωργιάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972. Ζει και εργάζεται στον Υμηττό. Έχει πραγματοποιήσει δέκα ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αθήνα, Λονδίνο, Κάιρο, Αλεξάνδρεια κ.α.), αποσπώντας σημαντικές τιμητικές διακρίσεις ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έργα του υπάρχουν σε αξιόλογες δημόσιες και ιδιωτικές Συλλογές. Έχει φιλοτεχνήσει επίσης βιβλία και δίσκους. Ανήκει στην καλλιτεχνική ομάδα της Μικρής Άρκτου.