Μάρτιος στην Κωνσταντινούπολη – Η Πολιτιστική Ατζέντα του Μήνα

911

  • Κυριακή 1 Μαρτίου 2015 με Κυριακή 26 Απριλίου 2015 στο Μουσείο του Πέραν

crisis

Στο Μουσείο του Πέραν συνεχίζεται η έκθεση με τίτλο «Η ζωή είναι μικρή, ενώ η τέχνη μεγάλη: Η τέχνη της θεραπείας στο Βυζάντιο». Η έκθεση πήρε το όνομά της από το γνωστό απόφθεγμα του Ιπποκράτη και στόχο έχει να αναδείξει την τέχνη και την πρακτική της θεραπείας στο Βυζάντιο από τους Ρωμαϊκούς χρόνους μέχρι και την Βυζαντινή περίοδο. Τα εκθέματα προέρχονται από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πόλης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, την Παναγία του Νεοχωρίου, το Μουσείο Ρεζάν Χας, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, Βιβλιοθήκες της Οξφόρδης, το Μουσείο Μπενάκη, το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς και ιδιωτικές συλλογές.

Περισσότερες πληροφορίες http://en.peramuzesi.org.tr/Exhibition/Life-Is-Short-Art-Long/168

  • Κυριακή 1 Μαρτίου 2015 με Τρίτη 31 Μαρτίου 2014 – Επίσκεψη στο Μουσείο Τουρκικής και Ισλαμικής Τέχνης

martios1

Το Μουσείο Τουρκικής και Ισλαμικής Τέχνης που βρίσκεται στον Ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης άνοιξε πάλι τις πύλες του μετά από δύο χρόνια ανακατασκευών. Η επίσκεψη στο συγκεκριμένο μουσείο επιτρέπει στον επισκέπτη να θαυμάσει το πέτρινο κτήριο το οποίο είναι το μοναδικό μέγαρο που κτίστηκε το 16ο αιώνα και επέζησε της Οθωμανικής αυτοκρατορίας της εποχής. Παραμένει μυστήριο το πότε ακριβώς κτίστηκε αλλά γνωρίζουμε ότι το 1521 ο Σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής το δώρισε στον Ιμπραήμ Πασά, τον μεγάλο βεζίρη με τον οποίο διατηρούσε στενές οικογενειακές σχέσεις.

Σήμερα το μουσείο στεγάζει μοναδικές συλλογές από την Τουρκία αλλά και άλλα μέρη του Ισλαμικού κόσμου. Για τους λάτρεις της τέχνης, της ιστορίας, της αρχαιολογίας και όχι μόνο … μια επίσκεψη στο Μουσείο θα σας πείσει για την μοναδικότητα των εκθεμάτων του.

Περισσότερες πληροφορίες http://www.tiem.gov.tr

  • Τρίτη 3 Μαρτίου 2015 στον Πολιτιστικό χώρο Is Sanat

martios2

Η φιλαρμονική ορχήστρα του Λονδίνου θα δώσει ρεσιτάλ μαζί με τον μοναδικό βιολιστή Ray Chen, ο οποίος έρχεται στην Κωνσταντινούπολη για πρώτη φορά. Γνωστός ως ένας από τους βιρτουόζους του βιολιού στην εποχή μας ο Ταιβανό-Αυστραλός μουσικός έχει στο ενεργητικό του πλήθος βραβείων, ενώ την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου θα διευθύνει ο Γερμανός μαέστρος και πιανίστας Christoph Eschenbach.

Περισσότερες πληροφορίες http://www.issanat.com.tr/en/event/concert/20150303/londra-filarmoni-eng

  • 4 Μαρτίου 2015 με 25 Μαρτίου 2015 στον πολιτιστικό χώρο Akbank Sanat

cfsa

Ένα διαφορετικό εργαστήριο θα λάβει χώρα στον πολιτιστικό χώρο Akbank Sanat που βρίσκεται επί τις Οδού Istiklal στην Κωνσταντινούπολη. Ο καλλιτέχνης Cemal Gürsel Soyel θα δημιουργήσει λιθογραφίες με τη βοήθεια των συντονιστών του σχετικού προγράμματος Ahmet Sarı και Olcay Kuş. Το εργαστήριο είναι ανοιχτό στο κοινό τις Τετάρτες του Μαρτίου από τις 10.30 μέχρι και τις 17.30. όσοι αγαπούν το συγκεκριμένο είδος τέχνης μπορούν να δουν τον καλλιτέχνη να ετοιμάζει τις λιθογραφίες βήμα-βήμα. Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής.

Πρόγραμμα:

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015 / Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015 / Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015 και Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015 από τις 10.30 μέχρι και τις 17.30

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στην ιστοσελίδα http://www.akbanksanat.com/en/detay/04-03-2015/ozgunresimatolyesi

  • Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015 στο Σισμανόγλειο Μέγαρο

martios4

Στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών μουσικής δωματίου της Φιλαρμονικής Εταιρίας Κωνσταντινούπολης, που φιλοξενούνται από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, θα πραγματοποιηθεί, την Δευτέρα 9 Μαρτίου στις 19.30, ρεσιτάλ κιθάρας από τον Sinan Erşahin. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες http://www.mfa.gr/turkey/sismanogleiomegaro/ekdiloseis/mousike-domatiou-sto-sismanogleio-megaro-apo-te-philarmonike-konstantinoupoles-resital-kitharas-apo-ton-sinan-ersahin-stis-martiou.html

  • Κυριακή 15 Μαρτίου 2015 με Σάββατο 18 Απριλίου, 2015 στο Μουσείο του Πέραν

martios5

Το Μουσείο του Πέραν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του «Πέρα Εκπαίδευση» διοργανώνει εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Ξυλογλυπτικής» για ηλικίες από 15 ετών και άνω. Αφορμή για το εργαστήριο αποτελεί η έκθεση με τίτλο «Η ζωή είναι μικρή, ενώ η τέχνη μεγάλη: Η τέχνη της θεραπείας στο Βυζάντιο». Οι συμμετέχοντες πρώτα επισκέπτονται την έκθεση προκειμένου να εμπνευστούν και μετά συμμετέχουν στο εργαστήριο , που χρησιμοποιούν το ξύλο για να δημιουργήσουν.

Ημερομηνίες εργαστηρίου: Κυριακή, 15 Μαρτίου 2015 κ Σάββατο, 18 Απριλίου 2015 από τις 14.00 μέχρι και τις 17.00. κόστος συμμετοχής 50 Τουρκικές Λίρες

  • Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015 στις 14.30 στο Τουρκικό Κέντρο Πολιτισμού

polo

Η καθηγήτρια Ευαγγελία Μπαλτά από το Ελληνικό Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών θα μιλήσει στο Τουρκικό Κέντρο Πολιτισμού με θέμα «Πολιτιστικές Πτυχές της ζωής των ελλήνων μεταναστών της Ανταλλαγής». Παράλληλα η κυρία İpek Özel από το Τμήμα Communication Design and Management του Πανεπιστημίου Bilgi θα παρουσιάσει το θέμα «Αιώνια λαχτάρα για τις ρίζες: ο πολιτισμός και τα έθιμα των Τουρκο-κρητικών και ελλήνων μεταναστών μετά την Ανταλλαγή».

Διεύθυνση: Turkish Cultural Foundation – Istanbul, Cumhuriyet Cad. Cumhuriyet Apt. No: 17/1, Taksim, Istanbul

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: http://www.turkishculturalfoundation.org

  • Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015 στο Σισμανόγλειο Μέγαρο

ll

Στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών μουσικής δωματίου της Φιλαρμονικής Εταιρίας Κωνσταντινούπολης, που φιλοξενούνται από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, θα πραγματοποιηθεί, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου στις 19.30, ρεσιτάλ βιολιού (Billur Kibritçioğlu) και πιάνου (Kandemir Basmacioglu). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες http://www.mfa.gr/turkey/sismanogleiomegaro/ekdiloseis/mousike-domatiou-sto-sismanogleio-megaro-apo-te-philarmonike-konstantinoupoles-resital-bioliou-kai-pianou-stis-23-martiou.html

  • Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015 με Κυριακή 29 Μαρτίου 2015 στο Maslak Show Center

martios55

Η Κρατική Ακαδημία Χορού της Μόσχας έρχεται στο Maslak Show Center για μερικές ζωντανές παραστάσεις. Οι λάτρες του μπαλέτου, αλλά και όσοι θέλουν να απολαύσουν ένα ιδιαίτερο θέαμα, δεν θα πρέπει να χάσουν την συγκεκριμένη παράσταση που θα δοθεί από μια από τις πιο παλιές σχολές μπαλέτου στον κόσμο, τα μπαλέτα Μπολσόι. Στην συγκεκριμένη παράσταση, το μπαλέτο θα παρουσιάσει την χορογραφία Coppelia.

Οι τιμές ξεκινούν από 60 μέχρι και 120 Τουρκικές Λίρες και μπορείτε να αγοράσετε τα εισιτήρια σας από την ηλεκτρονική ιστοσελίδα Biletix;