Μαγευτικές Εικόνες: Πλημμύρισε με τουλίπες η Κωνσταντινούπολη!

9694

Ακολουθήστε μας στο Pinterest


 

Εάν στην είσοδο κάποιας πόλης σας υποδεχτούν εκατομμύρια τουλίπες όλων των χρωμάτων, θα καταλάβετε αμέσως για ποιo λόγο κάποιος δημιούργησε εκείνη τη γνωστή παροιμία που λέει ότι η πιο σπουδαία είναι η πρώτη εντύπωση.

Ο Απρίλιος είναι ένας ξεχωριστός μήνας για την πανέμορφη Κωνσταντινούπολη, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια του τα πάρκα και οι κήποι της πόλης πλημμυρίζουν από εκατομμύρια τουλίπες.

Κάποια είδη τουλίπας αρχίζουν να ανθίζουν στα μέσα Μαρτίου και ακολουθούνται από άλλα που ανθίζουν τον Απρίλιο και το Μάιο. Έτσι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης έχουν στην διάθεση τους 2 ολόκληρους μήνες για να απολαύσουν το θέαμα των λουλουδιασμένων πάρκων, που εκτός από τουλίπες έχουν και ζουμπούλια, νάρκισσους και άλλα φυτά.

Οι εικόνες που ακολουθούν θα σας δώσουν μια γεύση:

tulips1
tulip6

tul8

toulips

d207e7b2ff89f0d6ccddeac30aebc779

black toulipes konstantinoupoli

Istanbul Tulip Festival

3a251769ffc341f250cc9239d2ac44e6

021

Tulips Outside of Hagia Sofia Istanbul

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΤΟΥΛΙΠΑΣ

Οι τουλίπες (η λέξη προέρχεται από την περσική lâhle) ευδοκιμούσαν καταρχήν στις στέπες της Ασίας. Αν και το πρώτο πράγμα που θυμίζει είναι η Ολλανδία όπου σήμερα υπάρχει η μεγαλύτερη εμπορική καλλιέργεια τουλίπας, η καταγωγή τους και το όνομά τους συνδέεται με την Οθωμανική Αυτοκρατορία ή ακόμη περισσότερο με τα τουρμπάνια (στα τούρκικα τουλμπέντ, μουσλίν, γάζα). Η τούρκικη λέξη γάζα, με την οποία τυλίγονται τα τουρμπάνια, μάλλον χρησιμοποιούταν για το λουλούδι αυτό, επειδή ολικώς ανοικτή τουλίπα, θυμίζει τουρμπάνι.

Η πλέον αποδεκτή αφήγηση, είναι εκείνη του Όγκιερ Γκίσλεν ντε Μπούσμπεκ, Πρεσβευτή του βασιλιά Φερδινάνδου του Πρώτου στην αυτοκρατορία του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή, το έτος 1554. Ο ντε Μπούσμπεκ σε μία επιστολή τόνισε ότι παντού υπάρχει αφθονία λουλουδιών, όπως ζουμπούλια και νάρκισσοι, όπως και αυτά που στα τούρκικα λέγονται ,,λάλε,, (τουλίπα). Δεν είναι τυχαίο που αυτή η περίοδος- η πιο φανταχτερή της Οθωμανικής εποχής – αποκαλείται ως η Εποχή των τουλιπών ( Lale Devri). Τον 16ο αιώνα οι τουλίπες έφτασαν στην Ολλανδία, όπου μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έγιναν πολύ αγαπητές στο λαό.


Η τουλίπα συμβολίζει την ευγένεια, την καλοσύνη, και την αγάπη!