Μαζική διαδήλωση στην Τουρκία κατά του PKK

131

Δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι συγκεντρώθηκαν από όλη τη χώρα στην Άγκυρα διαδηλώνοντας κατά του PKK, ενώ οι συνεχίζονται οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και Κούρδων μαχητών του PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία τους με κατεύθυνση το παλιό κτίριο της Εθνοσυνέλευσης, ενώ κρατούσαν μια μεγάλη τουρκική σημαία πολλών εκατοντάδων μέτρων και φώναζαν το σύνθημα «ναι στην ενότητα, όχι στην τρομοκρατία».
«Θέλουμε να δείξουμε την ενότητα και αδελφοσύνη των 78 εκατομμυρίων κατοίκων αυτής της χώρας [που βρίσκονται] κάτω από την τουρκική σημαία. Δεν υπάρχει κανένα πολιτικό έμβλημα, κανένα κομματικό χαρακτηριστικό» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπεντεβί Παλαντόκεν, πρόεδρος του συνδικάτου TESK, ενός εκ των συνδιοργανωτών της κινητοποίησης. «Βρισκόμαστε εδώ για να καταγγείλουμε την τρομοκρατία και να απαιτήσουμε να τερματιστεί» είπε ο ίδιος.
«Οι τρομοκράτες πρέπει να κατασταλούν. Αρκετά!» φώναζε ένας διαδηλωτής, ο Σεμπαχατίν Σεβίντς, 58 ετών. «Βλέπουμε καθημερινά στην τηλεόραση τις κηδείες των μαρτύρων μας» είπε η 47χρονη Λεϊλά. «Οι πεσόντες είναι οι γιοι μας και τα αδέλφια μας, θέλουμε να επικρατήσει η ειρήνη» ανέφερε η ίδια.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να εκφωνήσει την Κυριακή ομιλία στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια άλλης συγκέντρωσης κατά των «τρομοκρατών», όπως αποκαλεί το καθεστώς το PKK, στην οποία αναμένεται να δώσουν το παρών πολλές δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του.
Την ίδια στιγμή, έγινε γνωστό από το πρακτορείο Anadolu ότι Τούρκος εισαγγελέας επιδιώκει την επιβολή ποινής κάθειρξης έως 34 χρόνια στον αντίπαλο του Τούρκου προέδρου, τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, με την κατηγορία της «σύστασης και διεύθυνσης ένοπλης οργάνωσης». Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τον αυτοεξόριστο στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν για συνωμοσία με στόχο προκαλέσει την ανατροπή του.