Μια Γιεζίντι στην τουρκική Βουλή

698

Η Φελεκνάς Ουτσά, Κούρδισσα, μέλος της μειονότητας των Γιεζίντι, αριστερή και φεμινίστρια, έγινε η πρώτη γυναίκα βουλευτής των Γιεζίντι στην Τουρκία.

Σε μια χώρα όπου το πολιτικό κατεστημένο θεωρεί τη διαφορετικότητα εθνική απειλή, ο πλουραλισμός που ενσαρκώνει η νεοεκλεγείσα τουρκική Βουλή αποτελεί πραγματικό θρίαμβο.

Κι ανάμεσα στους εκπροσώπους αυτού του ανέμου αλλαγής εμβληματική είναι η παρουσία της Φελεκνάς Ουτσά. Κούρδισσα, μέλος της μειονότητας των Γιεζίντι, αριστερή και φεμινίστρια, έγινε η πρώτη γυναίκα βουλευτής των Γιεζίντι στην Τουρκία.

Η 39χρονη Ουτσά δεν είναι καινούργια στην πολιτική. Γεννήθηκε στη βόρεια Γερμανία από οικογένεια Κούρδων Γιεζίντι μεταναστών της Τουρκίας.

Στα 22 της χρόνια, το 1999, εξελέγη βουλευτής του Die Linke, του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς, στο Ευρωκοινοβούλιο, θέση που διατήρησε έως το 2009.

Στις δύο θητείες της ασχολήθηκε με θέματα γυναικείων δικαιωμάτων (έμφυλη βία, παιδικοί γάμοι, ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων), με το μεταναστευτικό και τη μάχη κατά του ρατσισμού.

Η Ουτσά, που συμπροήδρευσε της Ομοσπονδίας Γιεζίντι της Ευρώπης, ακόμη και ζώντας στο εξωτερικό γνώρισε τις διώξεις του τουρκικού καθεστώτος.

Το 2005, η τουρκική αστυνομία ξεκίνησε έρευνα εναντίον της επειδή σε ομιλία της, και μάλιστα στα κουρδικά, ζήτησε αμνηστία για τους πολιτικούς κρατούμενους, το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων και τη μείωση του «αντιδημοκρατικού εκλογικού φράγματος» του 10% ως ορίου για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή.

Το 2012, συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης γιατί έφερε μαζί της μεγάλη ποσότητα σκευασμάτων Βιταμίνης Β-1 για τους Κούρδους απεργούς πείνας στις τουρκικές φυλακές και απελάθηκε στη Γερμανία.

Στην Τουρκία οι Γιεζίντι ήταν ελάχιστοι, αλλά ο πόλεμος στο Ιράκ, η επέλαση του «Ισλαμικού κράτους» και οι διώξεις εναντίον τους ανάγκασε περίπου 30.000 Γιεζίντι Ιρακινούς να καταφύγουν ως πρόσφυγες στη χώρα.

Η Ουτσά, που μιλά ελάχιστα τουρκικά και κάνει εντατικά μαθήματα για να μπορέσει να αντιπαρατεθεί στους πολιτικούς της αντιπάλους με την αμεσότητα που τη χαρακτηρίζει, δήλωσε μετά την εκλογή της: «Σε αυτό το Κοινοβούλιο θέλω να δουλέψω για την ειρήνη και τη δημοκρατία στην Τουρκία. Θέλω να αλλάξω τα πράγματα. Και θέλω να γίνω η φωνή των Γιεζίντι. Η φωνή των γυναικών μας που αιχμαλώτισε το “Ισλαμικό κράτος” και εκείνων που πουλάει στα σκλαβοπάζαρα».