Μια σπουδαία, αν και άγνωστη γιορτή για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Πόλη.

942

Σήμερα είναι η εορτή του Απόστολου Στάχυ, του πρώτου, σύμφωνα με την παράδοση Επισκόπου του Βυζαντίου, και υπό μια έννοια του πρώτου από τους 270 ώς σημερα προκατόχους του σημερινού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Τον Στάχυ που ανήκε και αυτός στον ευρύτερο κύκλο των μαθητών του Ιησού (ένας από τους 72 επώνυμους μαθητές του) εγκατέστησε στην περιοχή ο Απόστολος Ανδρέας, ο θεωρούμενος ιδρυτής του Πατριαρχείου και τον αναφέρει ο Παύλος στην προς Ρωμαίους επιστολή. Επίσκοπος έγινε το 38 μ.Χ.

Ο Στάχυς τιμάτε στις 31 Οκτωβρίου με λειτουργία στον πατριαρχικό ναό στο Φανάρι.
Επίσης το Πατριαρχείο υπενθυμίζει την οφειλή στον πρώτο Επίσκοπό του και στον ιδρυτή Απόστολο Ανδρέα με το υπέροχο αυτό ψηφιδωτό του Κ. Βάρβογλη που φιλοτεχνήθηκε και τοποθετήθηκε στην επίσημη είσοδο του πατριαρχικού οίκου όταν αυτός ανακαινίσθηκε κατά την δεκαετία τού 1980.

Ο Ανδρέας δίνει συμβολικά το πιττάκιο διορισμού στον Στάχυ, ενώ στο φόντο διακρίνεται ο Βόσπορος και η απέναντι ασιατική πλευρά.
Το ψηφιδωτό αυτό είναι το λιγότερο γνωστό από τα τρια εμβληματικά ψηφιδωτά του ίδιου καλλιτέχνη και βρίσκεται στα δεξιά της επιβλητικής.
εισόδου.

Ακριβώς απέναντι, πάνω από το κεφαλόσκαλο της μαρμάρινης κλίμακας βρίσκεται ο ένθρονος Χριστός. Στα αριστερά της εισόδου, απέναντι από τους αποστόλους, βρίσκεται το πιο γνωστό ψηφιδωτό του Πατριαρχείου, όπoυ απεικονίζονται οι ανθρώποι που το επανίδρυσαν, αυτοί προς τους οποίους το Πατριαρχείο χρωστά την επιβίωση και την μέχρι σήμερα παραμονή του στην Κωνσταντινούπολη, ο Μωάμεθ Β ο Πορθητής και ο Γεννάδιος Σχολάριος.

Γιάννης Γιγουρτσής