Μπουγάτσα χωρίς κρέμα

5944

Μια συνταγή του Στέλλιου Παρλιάρου.

«Τέτοια μπουγάτσα μάς έφτιαχνε πάντα η μητέρα μου τις Κυριακές στην Πόλη, αλλά στην Ελλάδα οι περισσότεροι γνωρίζουν και προτιμούν την μπουγάτσα με κρέμα.

Σε πολλά μπουγατσατζίδικα όμως θα βρείτε και τη σκέτη, η οποία αποτελείται μόνο από φύλλα και βούτυρο. Μου έχουν διηγηθεί επίσης ότι παλιά περνούσε από κάποιες γειτονιές του Πειραιά – πολύ πιθανόν και από αλλού– ένας πλανόδιος μπουγατσατζής που είχε πάντα και τα δύο είδη». Στ. Παρλιάρος.

Μην σας ξενίζει η μπουγάτσα χωρίς κρέμα. Οι πρώτες μαρτυρίες για μπουγάτσα που έχουν καταγραφεί στην Κωνσταντινούπολη του 16ου αιώνα μιλούσαν για τραγανά ψημένα φύλλα, με κανέλα και ζάχαρη μόνο.

Η αυθεντική μπουγάτσα φτιάχνεται με ειδικό φύλλο. Όχι το φύλλο κρούστας ή το φύλλο μπακλαβά, που γίνεται τόσο λεπτό, με νισεστέ, πάνω σε ξύλινους ταβάδες ή σε λινάτσες σεντόνια. Το φύλλο της μπουγάτσας λέγεται φύλλο αέρος, είναι διάφανο σαν του μπακλαβά αλλά πολύ υγρό και μαλακό.

Το φύλλο κρούστας έχει υποκαταστήσει τη χρήση του στις σπιτικές κουζίνες, ακόμα και στις μπουγάτσες, αλλά δεν είναι το ίδιο καλό.

 

Εύκολο / Μερίδες: 6-8 / Προετοιμασία: 10′ / Χρόνος: 40′

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας (περίπου 11-12 φύλλα)
  • 150 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
  • ζάχαρη λευκή κρυσταλλική, για το πασπάλισμα
  • κανέλα, για το πασπάλισμα

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° – 170° C. Με ένα πινέλο βουτυρώνουμε ένα μικρό ταψί διαμέτρου 22-24 εκ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αλουμινένιο ταψάκι μιας χρήσης ή ταψάκι πίτσας.

Έπειτα βουτυρώνουμε ένα ένα τα φύλλα κρούστας και τα βάζουμε στο ταψί το ένα πάνω στο άλλο, ελαφρώς τσαλακωμένα, ώστε να χωρούν ολόκληρα και να μην περισσεύουν οι άκρες τους.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο έως ότου ροδίσει καλά η επιφάνεια της μπουγάτσας (περίπου 40 λεπτά). Τη σερβίρουμε ζεστή, πασπαλίζοντας με αρκετή ζάχαρη και κανέλα.

——————————————————————————————–

Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης

gastronomos.gr

πληρ.και από  https://www.tastefull.gr/