Οι Ρωμιοί της Πόλης

2377

Ενδιαφέρον ρεπορτάζ στην Hürriyet ( Yeniden İstanbul) ( http://www.hurriyet.com.tr/yeniden-istanbul-40610722)για την τρέχουσα κατάσταση της ρωμέικης κοινότητας της Πόλης και την επιστροφή, κυρίως λόγω κρίσης, αριθμού Ρωμιών που έφυγαν παλαιότερα ή των παιδιών τους.
Συνεντεύξεις με κάποιους που επέστρεψαν που μιλούν με θετικό τρόπο για την εμπειρία τους.
Θετικά βλέπει το ζήτημα και η δημοσιογράφος που μιλά για δεύτερη άνοιξη της Ρωμιοσύνης.
Ωστόσο ο εκδότης της Απογευματινής Μιχάλης Βασιλειάδης επισημαίνει το δημογραφικό ζήτημα, λέγοντας πως η αύξηση του πληθυσμού της κοινότητας συμβαίνει λόγω της μετανάστευσης και όχι λόγω γεννήσεων, ενώ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Υποστριξης Ρωμέικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ,) Αντώνης Παριζιάνος υπολογίζει ότι 200-300 άτομα έχουν έρθει στην Πόλη από τα τελευταία χρόνια (σημ: μετά την ελληνική κρίση).

Yeniden İstanbul

“Να μην υπερβάλουμε όμως επισημαίνει. Το 200 μοιάζει μεγάλος αριθμός δίπλα στο 2000 αλλά δίπλα στις 150.000 είναι πολύ λίγο” Επίσης σημειώνει πως η τάση
επιστροφής έχει σταματήσει μετά τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα.

Να σημειώσω πως ο αριθμός των παλιών Ρωμιών της Πόλης υπολογίζεται σε 2000 άτομα, αριθμός που μπορεί να ανέλθει στις 3000 αν υπολογίσουμε και τους Ρωμιούς με καταγωγή από την Αντιόχεια που έχουν ενταχθεί τα τελευταία χρόνια στην κοινότητα.

Ο αριθμός ωστόσο των μόνιμα εγκαταστημένων και εξαιρουμένων από την ανταλλαγή Ρωμιών στην Κωνσταντινούπολη την στιγμή που υπογράφτηκε η συνθήκη της Λωζάνης ήταν περίπου 150.000 άτομα
Τέλος να προσθέσω πως σήμερα στην Πόλη είναι εγκαταστημένοι και μερικές εκατοντάδες Ελλαδίτες, μερικοί Ελληνοκύπριοι και Έλληνες από άλλα μέρη εκτός Ελλααδας.

Αυτοί υπολογίζω να είναι γύρω στα 300-400 άτομα. Ήταν περισσότεροι, αλλά και εκεί μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα υπάρχει μια τάση φυγής. Όλοι αυτοί, Ρωμιοί της Πόλης, Αντιοχείς και Ελλαδίτες συνιστούν σήμερα τον Ελληνισμό της Πόλης και είναι η ελπίδα για την συνέχιση της πολίτικης Ρωμιοσύνης.

—————————————————————————————-

Γιάννης Γιγουρτσής