Ο Α.Παριζιάνος ξεναγεί τους Τούρκους τηλεθεατές στο Φανάρι και στον Βαλατά (βίντεο)

1808

Ο Αντώνης Παριζιάνος, είναι ένας εκλεκτός συνάδελφος, φιλόλογος επί δεκαετίες στο Ζωγράφειο, πρωτοψάλτης στην Παναγιά του Πέρα επίσης επί δεκαετίες, Πρόεδρος και δραστήριο μέλος μιας σειράς ρωμέικων κοινοτήτων στην Πόλη, και βεβαίως τα τελευταία χρόνια Πρόεδρος του ΣΥΡΚΙ (Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμέικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων), του Συνδέσμου που εκπροσωπεί προς τα έξω την ελληνορθόδοξη κοινότητα της Τουρκίας και προσπαθεί να συντονίσει το έργο των πολλών και ποικίλου χαρακτήρα κοινοτικών ιδρυμάτων (βακουφίων), προς όφελος του συνόλου της Ομογένειας.

Φωτογραφία του Andonis Parizyanos.

Σε προσωπικό επίπεδο ο κ. Αντώνης Παριζιάνος είναι ένας εξαιρετικός, προσηνής, ευχάριστος και θετικός άνθρωπος, με εξυπνάδα, χιούμορ, ενσυναίσθηση. βαθύς γνώστης της ιστορίας της Ρωμιοσύνης, αλλά και των σύγχρονων προβλημάτων και αναγκών της σημερινής ελληνορθόδοξης κοινότητας της Πόλης.

Φωτογραφία του χρήστη Zographeio Lykeio.

Τέλος, σε ό,τι με αφορά, ο Αντώνης Παριζιάνος είναι ένας πολύτιμος και ειλικρινής φίλος, από αυτούς που χαίρομαι να λέω πως κέρδισα στα χρόνια που ζω στην Κωνσταντινούπολη.

 

Φωτογραφία της Evanthia Hatzialexiadu.

Στο σύντομο αλλά πολύ ωραίο αυτό βίντεο, της TRT που ακολουθεί, ο κ. Παριζιάνος μας ξεναγεί-και κυρίως ξεναγεί τους τηλεθεατές της τουρκικής τηλεόρασης που λίγα γνωρίζουν για τους Ρωμιούς της Πόλης- στην περιοχή που γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια, το Φανάρι και τον Βαλατά:  Πατριαρχείο, Μεγάλη του Γένους Σχολή, ο ναός του Ταξιάρχη που βαφτίστηκε και το πατρικό σπίτι, είναι αρκετοί σταθμοί για να δώσει συνοπτικά και μεστά μηνύματα σημαντικά για την ιστορική πορεία, το παρόν και την κληρονομία της ελληνορθόδοξης κοινότητας της Κωνσταντινούπολης.

Φωτογραφία του Kliton Samatiadis.

Μαθητές Ζωγραφείου,1900

Μέσα σε 7 λεπτά, με την λιτότητα και την ακρίβεια που χαρακτηρίζει τον λόγο του, ο Αντωνης Παριζιάνος χώρεσε μια ολόκληρη ιστορία που άλλοι θα χρειάζονταν ώρες για να αφηγηθούν..

Όλοι εμείς οι σημερινοί Έλληνες της Πόλης, παλαιότεροι και νεότεροι Ρωμιοί, τον συγχαίρουμε και τον ευχαριστούμε:για την ωραία συνέντευξη, μα κυρίως για όλα τα υπόλοιπα και σημαντικά που κάνει για την Ομογένειά μας!

(Παρακολουθήστε το βίντεο,με αγγλικούς υπότιτλους)

(Φωτογραφίες από φ/β Andonis Parizyanos.)

 

Γιάννης Γιγουρτσής