Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα

674

Τριπλή ήταν η γιορτή που έγινε το απόγευµα της Παρασκευής (25/2) στο Σισµανόγλειο Μέγαρο του ελληνικού προξενείου της Κωνσταντινούπολης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα «Απογευματινή» της Πόλης.

Μαζί µε τη μεγάλη θρησκευτική εορτή του Ευαγγελισµού (τελέστηκε το πρωί της 25ης Μαρτίου θεία λειτουργία και δοξολογία στο παρεκκλήσι του Αγίου Σάββα στο προξενικό κατάστηµα) και την εθνική επέτειο της Παλιγγενεσίας, οι παρευρισκόµενοι συνεχάρησαν τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας Ευάγγελο Σέκερη, τόσο για την ονοµαστική του εορτή, όσο και για την πρόσφατη προαγωγή του στο βαθµό του πρέσβη.

Η ιστορική εφημερίδα της Πόλης εύχεται στον Ε. Σέκερη «ό,τι καλύτερο στη σταδιοδροµία του επ’ ωφελεία τόσο της χώρας που εκπροσωπεί όσο και των διεθνών της σχέσεων µε την χώρα που βρίσκεται και θα βρεθεί στο µέλλον».

Η αίθουσα δεξιώσεων του Σισµανογλείου Μεγάρου είχε γεµίσει ασφυκτικά από τους ανταποκρινόµενους στο κάλεσµα του Έλληνα πρόξενου και της συζύγου του.

Τον Οικουµενικό Πατριάρχη, ο οποίος νωρίτερα είχε και αυτοπροσώπως επισκεφθεί και ευχηθεί τον Ε. Σέκερη, εκπροσώπησε και ο μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου, Στέφανος. Επίσης, παραβρέθηκαν µέλη ξένων διπλωµατικών σωµάτων, ο ∆ήµαρχος της περιοχής του Πέραν (Μπέγιογλου) Αχµέτ Μισµπάχ Ντεµίρτζαν, μαζί µε συνεργάτες του, πολλοί καθηγητές πανεπιστηµίων, αρθρογράφοι και δηµοσιογράφοι από τουρκόφωνα ΜΜΕ, επιχειρηµατίες κ.ά.


Η λειτουργία στο παρεκκλήσι του προξενείου (φωτ.: Φως Φαναρίου)

Το παρών έδωσαν και πολλοί οµογενείς µεταξύ των οποίων, Άρχοντες Οφικιάλιοι, εκπαιδευτικοί, πρόεδροι και µέλη διοικήσεων των ελληνικών κοινοτήτων. Οι πάντες αναχώρησαν ευχαριστηµένοι συγχαίροντας τον γενικό πρόξενο και τα µέλη του προσωπικού του προξενείου, διπλωµάτες και µη.

Στην Άγκυρα –όπως αναφέρει ο τουρκόφωνος Τύπος– η συναυλία που έδωσε ο καλλιτέχνης Γιώργος Νταλάρας, πριν από τη δεξίωση της ελληνικής πρεσβείας στην τουρκική πρωτεύουσα για τον εορτασµό της εθνικής επετείου, συγκέντρωσε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Εξαιρετικά ήταν επίσης και τα σχόλια, τόσο του υπουργού Επιστήμης, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Φικρί Ισίκ ο οποίος παρέστη στη δεξίωση, όσο και του πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα Κυριάκου Λουκάκη. Τη δεξίωση τίµησαν εκπρόσωποι στρατιωτικών και διπλωµατικών αποστολών, καθώς και πολιτικοί, επιχειρηµατίες και δηµοσιογράφοι.

  • Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Απογευματινή της Κωνσταντινούπολης.